Στη «σκιά» των Rafale: Τι θα σήμαινε η πιθανή απόκτηση των γαλλικών μαχητικών για την Ελλάδα;

Τι θα μπορούσαν να φέρουν στην ΠΑ τα προηγμένα γαλλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων που έχουν ρίξει τη σκιά τους στη συζήτηση περί ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων;

Οι αμυντικοί εξοπλισμοί αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα στην Ελλάδα: Δεδομένης της διαχρονικής και αδιαμφισβήτητης ύπαρξης της τουρκικής απειλής, η ανάγκη για ισχυρές και καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις υπήρχε πάντα- ωστόσο οι προμήθειες στρατιωτικού υλικού έχουν στιγματιστεί στην αντίληψη μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας πολλών και διάφορων υποθέσεων και παραδόξων, από σκάνδαλα διαφθοράς και «μίζες» μέχρι ελληνικές «πρωτοτυπίες» με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που φέρουν παρωχημένα όπλα, εμπειρίες ή «εμπειρίες» από στρατιωτικές θητείες κλπ.

 

Οι νόμοι δεν είναι χαραγμένοι σε λίθινες πλάκες, όπως οι πλάκες του Μωυσέως, για να παραμένουν αναλλοίωτοι το χρόνο. Καθορίζουν και καταγράφουν προβλέψεις, απαιτήσεις και διαδικασίες, για έναν τομέα, σε μία χρονική στιγμή.

Προφανώς και τροποποιούνται ή αναθεωρούνται, όποτε απαιτηθεί. Έτσι, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η διατήρηση του ν. 3978/11 (νόμος Βενιζέλου) επί σχεδόν μία δεκαετία, παρά την αποδεδειγμένη αδυναμία του να ρυθμίσει τα περί αμυντικών προμηθειών.

Μπορεί η απάντηση του κ. ΥΕΘΑ να κρίθηκε ικανοποιητική από τους επερωτώντες Βουλευτές πλην όμως δείχνει πεντακάθαρα ότι τα προβλήματα της Αμυντικής μας Βιομηχανίας ακόμη δεν έχουν κατανοηθεί στον βαθμό που επιβάλλεται και ως εκ τούτου δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα.

Κατεβάστε την ανάλυση και την επερώτηση: PDF

Σημείωση Ιστοσελίδας: Τόσο η ανάλυση όσο και η επερώτηση, αναφέρονται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, αν και ο τίτλος δείχνει ότι όλη η Αμυντική Βιομηχανία δεν βαδίζει σωστά!.
Ο αναρτών την ανάλυση στο διαδίκτυο παρακαλεί τους διατελέσαντες (και διατελούντες) Γενικούς Διευθυντές της ΓΔΑΕΕ και της ΕΑΒ κατά την τελευταία εικοσαετία να σχολιάσουν και να μας γνωρίσουν τί έκαναν για να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες που παραθέτει ο αναλυτής στην έκθεσή του!