Τα φυλλάδια αυτά ήταν σε πολυτελέστατο ιλουστρασιόν χαρτί και είχαν τον τίτλο το Θαύμα της Αποξήρανσης και Σποράς με Ρύζι της Ανθήλης.
Το, πιστεύετε ή όχι η εικόνα αυτών των φυλλαδίων έμεινε στη μνήμη μου από τότε μέχρι σήμερα. Ηταν τόσο ωραία!
Προχθές, ο φίλος μου Αλέξης Κάντζης, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Καλύτερη Λαμία) μιας παλιάς αμερικάνικης μικρής ταινίας που προωθούσε και προήγαγε το σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη. Αυτό, αμέσως, ξύπνησε τη μνήμη μου και για τα ωραία εικονογραφημένα φυλλάδια του 1955.
Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ‘θερμός’ τρία χρόνια μετά τον τρίχρονο εμφύλιο, και ήταν εκεί, επίσης, τα επακόλουθα της τετράχρονης Γερμανικής Κατοχής, και η μαύρη φτώχεια, και ο λιμός και η ελονοσία, και, η αναδουλειά, και, ο αχαλίνωτος κομμουνισμός και τα ελώδη νερά του Μαλλιακού κόλπου που με τα αλκάλια, για αιώνες, δηλητηρίαζαν το χώμα του παραθαλάσσιου κάμπου της Σπερχειάδας.
Το βίντεο (πηγή http://www.PeriscopeFilm.com) που μου έστειλε ο Αλέξης, ήταν, η Νίκη στις Θερμοπύλες μια ταινία του 1950 που παρήγαγε και σκηνοθέτησε ο David Kurland.
Η ταινία ήταν μέρος μιας σειράς ταινιών που παρήχθησαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του σχεδίου Marshall και παρουσιάστηκαν σε όλη την Ευρώπη για να «πει την ιστορία» της συμμετοχής των ΗΠΑ στην μεταπολεμική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Αξίζει, ιδιαίτερα, οι μεγάλοι να δείτε αυτή την ταινία και θα καταλάβετε, πολύ καλά, πώς ήταν η Ελλάδα τότε και πόσο ψηλά έφτασε σήμερα, πολύ μπροστά από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Θα δείτε την τοπική γεωγραφία της εποχής, ξερακιανές και λιτές φιγούρες, απλόυς ανθρώπους να χαίρονται το έργο τους και να βλέπουν την ανάκαμψη στην οικονομία της ζωής των και της Ελλάδας.
Η ταινία αρχίζει με δύο άνδρες που οργώνουν με τέσσερα βόδι, σπρώχνοντας ένα ένα άροτρο μέσα σε ένα χωράφι. Ένας ελκυστήρας σέρνει ένα άροτρο στο χωράφι.
Τα πλάνα δείχνουν μερικά από τα βουνά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των χιονισμένων κορυφών και βραχων των βουνών.
Οι αγρότες χρησιμοποιούν βούρτσες για το έδαφος.
Η ταινία δείχνει στη συνέχεια την μικρή κωμόπολη Ανθήλη της Σπερχειάδας της Λαμίας με την εκκλησία της. το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και τη φημισμένη περιοχή των Θερμοπυλών.
Τα πλάνα δείχνουν την άγονη και χέρσα πεδιάδα γύρω από το χωριό - είναι νεκρή λόγω των αλκαλικών επιπέδων αλάτων.
Δύο τζιπ των ΗΠΑ οδηγούν σε ένα πεδίο και τέσσερεις Έλληνες αγρότες παρακολουθούν την αμερικανική ώθηση.
Οι Αμερικανοί, με επικεφαλής τον Walter Packard, παίρνουν ένα δείγμα του αλκαλικού εδάφους. Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Packard δοκιμάζει το χώμα. Οι Αμερικανοί κάθονται μαζί με τον πρόεδρο της Ανθήλης και μιλάνε με τους κατοίκους του χωριού για το πώς να χρησιμοποιήσουν το ρύζι για να αφαιρέσουν το αλκαλικό άλας.
Οι Αμερικανοί και μερικοί Έλληνες ανιχνεύουν τα γύρω χωράφια. Βαρύς εξοπλισμός από το Υπουργείο Γεωργίας εκσκάβει τη γη, όπως και οι άντρες από το χωριό, δημιουργώντας κανάλια άρδευσης και τάφρους.
Ένας εκσκαφέας βοηθά στην εκσκαφή ενός καναλιού άρδευσης. Το νερό άρδευσης αντλείται από το σύστημα άρδευσης των αγρών και μέχρι τη θάλασσα.
Οι ορυζώνες πλημμυρίζουν, και ένας αγρότης περνά μέσα από το νερό ρίχνοντας ρύζι. Τρεις αγρότες κάθονται δίπλα σε ένα κανάλι και περιμένουν να δουν αν το ρύζι θα αυξηθεί.
Υπάρχει μια καλή βλάστηση των νέων φυτών ρυζιού, ακολουθούμενη από μια πανοραμική λήψη των πεδίων των ώριμων φυτών. Οι ορυζώνες αποστραγγίζονται και οι γραμμές αλατιού στα τοιχώματα του καναλιού δείχνουν την επιτυχή έκπλυση του αλατιού.
Δύο άντρες εξετάζουν την καλλιέργεια ρυζιού. Αρκετοί αγρότες της πόλης περπατούν κατά μήκος του χωριού.
Ένας συνδυασμός θεριζοαλωνιστικών μηχανών κινείται μέσω του αγρού, συλλέγοντας το ρύζι. Οι άνδρες περπατούν πίσω από τη μηχανή συγκομιδής και απομακρύνουν τους σάκους του ρυζιού μόλις γεμίσουν. Δύο άντρες φορτώνουν το σάκκο σε ένα βαγόνι.
Υπάρχει μια καλή σοδειά στην Ανθήλη και οι γυναίκες το γιορτάζουν και το χαίρονται χορεύοντας γύρω γύρω για να γιορτάσουν τη συγκομιδή.
Μια δωδεκάδα ανδρών κάθονται γύρω από ένα τραπέζι έξω από αυτό που φαίνεται να είναι ένα καφενείο, δίπλα σε ένα νέο σημείο του δρόμου που ονομάστηκε προς τιμήν του Walter Packard.