ΕΔΩ! Το βίντεο της διάλεξης: 

Η δομή της διάλεξης είναι πάνω σε τρεις αξονες: η επανάσταση του 1821 και η γέννηση του νέου κράτους της Ελλάδας, η πορεία & η δημιουργία της Ελλάδας στη 200ετηρίδα, και, η κατάσταση & η προοπτική σήμερα.

Η επανάσταση του 1821 και η γέννηση του νέου κράτους της Ελλάδας:
Αλήθεια! Ποιός λαός στον κόσμο, ύστερα από 4 αιώνες σκλαβιάς, κατατρεγμών και καταπιέσεων, θα μπορούσε να κρατήσει άφθαρτα και αμείωτα τα εθνικά του ιδανικά, ταυτότητα, παιδεία και γλώσσα; Τρίτη 29/5/1453 η αποφράδα ημέρα. Κρυφό Σχολειό, στο φως των κανδηλιών με τους παπάδες. Οι Εξεγέρσεις, Διονύσιος ο Φιλόσοφος Τρίκης, Οι φωτισμένες διδαχές Κοσμάς ο Αιτωλός. Η πνευματική ανάπτυξη αρχίζει: Εκδόσεις Βιβλίων, Χάρτα Ρήγα Φεραίου, Αδαμάντιος Κοραής, Προλεγόμενα στους Αρχαίους Ελληνες Συγγραφεις, 1791 Τυπώνεται Γεωγραφία η Νεωτερική, Αναπτύσσεται θεαματικά η παιδεία, 1798 Εκτελείται ο Ρηγας Φεραίος.

1800 Ιδρύεται η «Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων». 1803 Χορός του Ζαλόγγου. Ανέγερση σχολείων. Το κόστος ανέγερσης και λειτουργίας αναλαμβάνουν Έλληνες έμποροι του εξωτερικού, συντεχνίες, κοινότητες, ενώ η Εκκλησία παίζει, κατά τόπους, υποστηρικτικό ρόλο. 1806 Εκδίδεται η Ελληνική Νομαρχία στην Ιταλία, 1807 Συνέλευση κλεφταρματολών στην Λευκάδα, μετά από πρωτοβουλία του Ι. Καποδίστρια. 1809 Ιδρύεται το «Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον» στο Παρίσι μυστική εταιρεία με σκοπό να συντελέσει στην ωρίμανση των συνθηκών αλλαγής της κατάστασης των Ελλήνων, από τον Γάλλο Choiseul Gouffier και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, μετέπειτα συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας. 1811 Εκδίδεται το περιοδικό «Λόγιος Ερμής».1813 Ιδρύεται η «Φιλόμουσος Εταιρεία» Ιδρύεται στην Αθήνα, από Ευρωπαίους και Έλληνες λογίους και υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας, 1814 Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία Ιδρύεται στην Οδησσό, από τον Πάτμιο Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Γιαννιώτη Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Αρτινό Νικόλαο Σκουφά. 1815 Ιδρύεται η Ιερά Συμμαχία ή η Μεγάλη Συμμαχία, μετά την ήττα του Ναπολέοντα,τριμερής συνθήκη που συνήφθη μεταξύ των Αυτοκρατόρων Αλεξάνδρου Α΄ της Ρωσίας, Φραγκίσκου Α' της Αυστρίας και του Βασιλέα Φρειδ. Γουλιέλμου Γ΄ της Πρωσίας, (νικητές των ναπολεόντειων πολέμων)

1819 Ηγεμόνας Μολδοβλαχίας, ο Μιχαήλ Σούτσος – 1820 Εξέγερση Αλή Πασά: Η επανάσταση Μολδοβλαχία – Υψηλάντης – Ιερός Λόχος: Οι δυο άνδρες, μαζί με 2.000 περίπου μαχητές, έφθασαν στο Ιάσιο στις 22 Φεβρουαρίου 1821. Εκεί, δύο μέρες μετά, ο Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητεί από τους Έλληνες να επαναστατήσουν. Σηματοδοτείται λοιπόν η επίσημη έναρξη της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Πολλά τα επαναστατικά κινήματα. Και, ακολουθεί ο Μοριάς: η αρχή του αγώνα από την Αρεόπολη της άπαρτης Μάνης στις 17 Μαρτίου, στην Καλαμάτα στις 23 και στις 25 Μαρτίου, στην Πάτρα στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και τα ηρωικά Καλάβρυτα, αφήνοντας άναυδη την, τότε, Οικουμένη. Ο μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου. Σημειώνοντας στη Ρούμελη πολλές επιτυχίες έναντι των Οθωμανών. Στη Λιβαδιά, Θήβα, Αταλάντη, Αλαμάνα.

1821/5 Βαλτετσι Γραβιά- Στα Βασιλικά /8, /9-Τριπολιτσα -12-Επίδαυρος Α’: Οι επαναστάτες δεν το βάζουν κάτω: Κατάληψη της Τριπολιτσάς από τους επαναστάτες. Η επανάσταση εδραιώνεται και επικρατεί. Ο Υψηλάντης συγκαλεί την Α’ Εθνοσυνέλευση, στην αρχαία Επίδαυρο, μέσα σε έξαλλο ενθουσιασμό. Από τότε αρχίζει η οργάνωση σε νομικό πρόσωπο, δηλαδή η de facto κατάσταση γίνεται κράτος. Η Εθνοσυνέλευση ψηφίζει Σύνταγμα που υιοθετεί το αντιπροσωπευτικό σύστημα και χωρισμό εξουσιών, και τιτλοφορείται «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος». 1822/3-Καταστροφή της Χίου -/6-Πυρπόληση Ναυαρχίδας Καρααλή -/7 Η πανωλεθρία μας στο Πέτα: Το γεγονός συγκλόνισε την ευρωπαϊκή ήπειρο.Η πυρπόληση δεύτερη μεγάλη νίκη μετά την Τριπολιτσά. Και μετά το ναυτικό θρίαμβο, η πανωλεθρία στο χωριό Πέτα, 2.000 περίπου Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές, ηττήθηκαν σε μία από τις πιο βαριές ελληνικές ήττες στη διάρκεια του αγώνα. 1822/6 Δερβενάκια - /10-12 Μεσολογγι Α’ Πολιορκία: Ο Κολοκοτρώνης στα Δερβενάκια έκλεισε τις στενές διαβάσεις που οδηγούσαν προς την Κόρινθο. οι Τούρκοι υπέστησαν ολέθρια ήττα, χάνοντας πάνω από 3.000 άνδρες. Επρόκειτο για μία από τις σημαντικότερες μάχες, όπου έλαμψε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη. 1823/3 Η Μ.Β. αναγνωρίζει Ελληνες ως Εμπολέμους – Β’ Εθνοσυνέλευση Αστρους. 1823/10-1824/5 Α’ Εμφύλιος - 1824/3-Πρώτο Δάνειο από ΜΒ: Παρότι τοκογλυφικό, το δάνειο ήταν μεγάλη πολιτική επιτυχία της Ελλάδας. 1824/3-Καταστροφή Κάσου - /6-Καταστροφή Ψαρών – Β’ Εμφύλιος -/8 Ναυμαχία Γέροντα: Και, ακολουθούν δύσκολοι καιροί με την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών. Και, χρειαζόμασταν, πάλι χρήματα αφού αυτά του πρώτου δανείου ‘φαγώθηκαν’, κυρίως, στους εμφύλιους. Ετσι, στις 26 Ιαν 1825, η Ελλάδα με τους ίδιους διαπραγματευτές συνάπτει δέυτερο δάνειο 2.000.000 λίρες. Το τελικό ποσό στην Ελλάδα μετά βίας ξεπερνούσε τις 232.000. Ωστόσο, εστω και αυτό το μικρό υπόλοιπο, αφενός ενίσχυσε το ελληνικό στράτευμα, ιδιαίτερα το ναυτικό, και αφετέρου συνέβαλε στην ταύτιση των ελληνικών συμφερόντων με αυτά των αγγλικών τραπεζών.

1825/2-Αποβίβαση Ιμπραήμ -5-Μανιάκι 25/6 Κατάληψη Τριπολιτσάς 6/ Μέγαλη νίκη στους Μύλους Αργολίδας: Ερχονται πολύ δύσκολοι καιροί. Ωστόσο, μετά την άνοδο του Τσάρου Νικολάου Α´ στο ρωσικό θρόνο και ύστερα από συζητήσεις με τον απεσταλμένο της Αγγλίας δούκα Ουέλιγκτον, υπογράφεται μεταξύ των δύο χωρών το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Πρόκειται για το πρώτο διπλωματικό έγγραφο που αναγνωρίζει την πολιτική ύπαρξη της Ελλάδας, και θέτει ως διαμεσολαβητές τις δύο δυνάμεις για τη δημιουργία ελληνικού κράτους.1826/9 Ερχεται το Ατμοκίνητο Π.Π. Καρτερία /11 Πολιορκία Ακρόπολης -/11 Μεγάλη Νίκη Καραϊσκάκη /Κατάληψη Αράχωβας. 1827/3-5 Γ’ Εθνοσυνέλευσις Ελλήνων -Καματερό - Δίστομο- Κερατσίνι -Καστέλλα-Ανάλατου Ηττα -Παράδοση Ακρόπολης
Εκθεση της κατάστασης των οικονομικών παρουσιάζει ξεκάθαρα το οικονομικό χάος που επικρατούσε στην χώρα. Καταχρήσεις, ελλείψεις και λάθη είχαν ως αποτέλεσμα να λείπει από το κρατικό ταμείο ένα υπέρογκο ποσό. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη χρεοκοπία της χώρας. Στις 24 Ιουνίου, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Λονδίνο τη Συνθήκη ειρηνεύσεως της Ελλάδος, η οποία στην πράξη επαναλάμβανε τους όρους του Πρωτοκόλλου της Πετρούπολης.

1827/7-Ναυμαχία Σκάλα Σαλώνων- /10 -Ναυμαχία του Ναβαρίνου (Πύλος): Το αποτέλεσμά της θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνοτουρκικού πολέμου, προϊδεάζοντας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η άφιξη του Καποδίστρια: Βασικοί του στόχοι ήταν η εγκαθίδρυση μιας ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η δημιουργία ενός αξιόμαχου τακτικού στρατού. 1828/9-Συνάντηση Πρέσβεων Μ. Δυνάμεων στον Πόρο –28/12- Ιδρυση Ιερού Λόχου Ευελπίδων: Συνεδρίαση των Πρέσβεων των Μεγάλων Δυνάμεων στον Πόρο για να συσκεφθούν για το ελληνοτουρκικό ζήτημα. Ο Καποδίστριας με υπομνήματα εξέφρασε τις αντιθέσεις του. Ανάμεσα στις ενστάσεις του ήταν το ζήτημα της Κρήτης και της Σάμου, το ύψος της αποζημίωσης, καθώς και ότι η χώρα δεν είχε ενημερωθεί για την εκλογή μονάρχη. 1829/8 – Δ΄Εθνοσυνέλευσις Αργος- /9 Τελευταία Μάχη Πέτρα Βοιωτίας: Δ´ Εθνική Συνέλευση, που ελέγχει ο Καποδίστριας. Η Πολιτεία του επικυρώνεται, ενώ το Πανελλήνιο αντικαθίσταται από μια Γερουσία, τα μέλη της οποίας θα εκλέγει ο Κυβερνήτης, και η οποία θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα μαζί με τον Κυβερνήτη. Συνθήκη της Αδριανούπολης. με την οποία τερματίζεται ο ρωσοτουρκικός πόλεμος. Ανάμεσα στα άλλα, η Πύλη δεσμεύτηκε να αποδεχθεί τη Συνθήκη και το Πρωτόκολλο που υπογράφηκαν τελευταία για το ελληνοτουρκικό ζήτημα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την ελληνική ανεξαρτησία. 1830 Πρωτόκολλο του Λονδίνου: Δημιουργείται ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος στις 3 Φεβρουαρίου 1830, με την υπογραφή από τις Μεγάλες Δυνάμεις του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου.. Ως πολίτευμα καθιερώνεται η κληρονομική μοναρχία.

Τρεις εχθρούς, τρεις αυτοκρατορίες είχαν να αντιπαλέψουν οι επαναστατημένοι Έλληνες. Πρώτος εχθρός οι Τούρκοι, η Οθωμανική Αυτοκρατορία με τον Σουλτάνο. Δεύτερος οι Ευρωπαίοι με την Ιερά συμμαχία και την Αυστροουγγαρία του Μέττερνιχ, και τρίτος και φοβερότερος: η σκοτεινή Αυτοκρατορία του κακού μας εαυτού οι εμφύλιοι και η διχόνοια που λίγο έλειψε να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Η Διχόνοια, που βαστάει/ ένα σκήπτρο η δολερή/ καθενός χαμογελάει/ πάρ’ το, λέγοντας, κι εσύ.

Η επιτυχία της Επανάστασης, ήταν αποτέλεσμα καθοριστικών παραγόντων που έλειπαν στα προηγούμενα επαναστατικά κινήματα, όπως η πνευματική ωριμότητα του υπόδουλου γένους, η βελτίωση της παιδείας του και των ελληνικών γραμμάτων, η δημογραφική του εξάπλωση, η παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων μέσα και έξω από την Ελλάδα, και ιδιαίτερα η συγκροτημένη γεωστρατηγική σκέψη του Κολοκοτρώνη και η διεθνής διπλωματική δράση του Καποδίστρια. Οι Έλληνες δεν ήταν οι πρώτοι που επαναστάτησαν ενάντια στους Οθωμανούς

Την πρώτη την έκαναν οι Σέρβοι το 1804. Η Ελλάδα ήταν το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο.Το λαϊκό αίσθημα ήταν φιλορωσικό, όχι φιλοδυτικό. Η εχθρότητα «πολιτικών»-«στρατιωτικών» ήταν έντονη και κατέληγε σε εμφύλιους πολέμους. Συγκρούσεις ανάμεσα στους ‘Ετερόχθονες» και «αυτόχθονες»

Ρόλο σημαντικό, αν και έμμεσα, έπαιξαν και το δάνεια: οι τραπεζίτες του Λονδίνου δάνεισαν τις επαναστατικές κυβερνήσεις με στερλίνες και είχαν εκδώσει ομόλογα με υψηλό επιτόκιο. Οι ομολογιούχοι θα ελάμβαναν πίσω το ποσόν με τον προβλεπόμενο τόκο μετά την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης. Η Επανάσταση του 1821, δεν ήταν ταξική, όπως η Γαλλική, αλλά ήταν ένας καθολικός αγώνας και απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, µπορούν να αλλάξουν την ιστορική του µοίρα.

Η πορεία και η δημιουργία της Ελλάδας στη διακοσιετηρίδα
1831 Εξέγερση στον Πόρο: Η σύγκρουση μεταξύ Καποδίστρια και αντιπολίτευσης οξύνεται, με βασικές απαιτήσεις τη σύγκληση Εθνικής Συνέλευσης και την αποκατάσταση του Συντάγματος. Ο Μιαούλης, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια της Κυβέρνησης και να διαφύγει την σύλληψη, ανατινάζει την 1η Αυγούστου τα δύο καλύτερα πλοία του ελληνικού στόλου, την φρεγάτα Ύδρα και την κορβέτα Ελλάς, και καταφεύγει στην Ύδρα. Η πράξη του αυτή φέρνει την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Η δολοφονία του Καποδίστρια: Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου πηγαίνοντας στην εκκλησία, ο Καποδίστριας δολοφονείται στο Ναύπλιο δεχόμενος επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο. Το θάνατο του Καποδίστρια ακολουθεί ένα κενό εξουσίας, το οποίο καλύφθηκε από μια τριανδρία αποτελούμενη από τους Αυγουστίνο Καποδίστρια, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη.

Ο Όθων Βασιλιάς της Ελλάδας . Συγκρούσεις μεταξύ ατάκτων ελληνικών στρατευμάτων και Γάλλων στρατιωτών στο Άργος. 1833 Η άφιξη του Όθωνα Η άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου 1833 συνοδεύτηκε από την υποστήριξη της Ευρώπης σε χρήματα, στρατιωτικές και διοικητικές δυνάμεις, ώστε να σταθεροποιηθεί το νέο κράτος. Ορίστηκε αντιβασιλεία αποτελούμενη από τους Βαυαρούς αξιωματούχους Άρμανσπεργκ, Μάουρερ, Χέιντεκ, και Άμπελ. 1834/5 Δίκη Κολοκοτρώνη – 34/9 Αθήνα Πρωτεύουσα. 1834 Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη στις 25 Μαΐου ο ήρωας του 21 καταδικάζεται σε θάνατο και οδηγείται στην φυλακή. 1836 Θεμελιώνονται τα ανάκτορα του Όθωνα, το σημερινό κτήριο της Βουλής. 1837 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1841 Η κρητική επανάσταση του 1841. 1841 Ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. 1843 Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και το πρώτο σύνταγμα και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα. 1862-Ο Βασιλιάς Οθων εκθρονίζεται. 1863- Ο Γεώργιος Α', Βασιλεύς των Ελλήνων. 1881 Συμφωνια Κωνσταντινούπολης: Παραχώρηση Θεσσαλίας και Αρτας. 1893 Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου. 1893- Δυστυχώς Επτωχεύσαμε! Χρεοκοπία: Στάση πληρωμών από το ελληνικό κράτος. 1896 Ολυμπιακοί Αγώνες Διοργανώτρια Αθήνα. Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 (γνωστός στην Ελλάδα και ως Μαύρο '97 ή Ατυχής πόλεμος) ήταν ο πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Ελλάδας το 1897. 1904 Η Εναρξη του ΜακεδονικούΑγώνα και ο θάνατος του Παύλο Μελά. 1905 Ξεσπά στην Κρήτη η Επανάσταση του Θερίσου με Αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το Κίνημα στου Γουδή ή Επανάσταση του 1909 εκδηλώθηκε τη νύχτα προς την 15η/8/1909, όταν ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος προχώρησε σε στάση που άλλαξε την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, εγκαινιάζοντας τις παρεμβάσεις του Στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας. Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου 1910 εδραίωσε την κυριαρχία του Βενιζέλου στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν δύο πόλεμοι που έγιναν στα Βαλκάνια το 1912-1913. Τέσσερα βαλκανικά κράτη νίκησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον πρώτο πόλεμο και ένα από αυτά, η Βουλγαρία, ηττήθηκε στο δεύτερο πολεμο. 5 Μαρτιου 1913 Δολοφονία του Βασιλιά Γεωργίου: Κατά τον Κορδάτο, ο δολοφόνος Σχινάς δεν ήταν μανιακός και ανισόρροπος και «έκανε ταξίδια στην Γερμανία και την Αυστρία. Η δολοφονία οργανώθηκε στο Βερολίνο ή στη Βιέννη». Πιστεύω, απόλυτα, ότι άλλη θα ήταν – και πολύ καλύτερη – η πορεία της Ελλάδας αν ο Βασιλεύς Γεώργιος δεν εδολοφονείτο. Ούτε διχασμός, ούτε Ελληνική Καταστροφή στη Μικρά Ασία, ούτε Πραξικοπήματα!

Ο Κωνσταντίνος Α΄ βασιλέας της Ελλάδας Το όνομά του εσυνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους της ιστορίας. Ο Εθνικός Διχασμός (1915-1917) ήταν σειρά από εμφύλιες διαμάχες με ζητούμενο τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο, οι οποίες διαίρεσαν (και γεωγραφικά) τη χώρα σε δύο αντίπαλες παρατάξεις που αντικατόπτριζαν τους αντιμαχόμενους συνασπισμούς του Πολέμου, και την οδήγησαν στο πλευρό της Αντάντ, το 1917, σε κατάσταση μειωμένης εθνικής κυριαρχίας (αρμοστεία), με την ενότητα του έθνους (και για πρώτη φορά του στρατού) διασπασμένη για τα επόμενα 20 χρόνια. Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος ανέβηκε στο θρόνο στις 12 Ιουνίου 1917, ύστερα από την απομάκρυνση του πατέρα του από τις δυνάμεις της Αντάντ. Απελευθέρωση Θράκης 19/5/2020. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφη της Σμυρνης Αυγουστος, 27. 1923-27: Συνθήκη Λωζάνης - Β’ Ελληνική Δημοκρατία.

1927-36: Επιστροφή Βενιζέλου – Φράγμα Μαραθώνα 1932/ Πτώχευση 1936/ Θάνατος Βενιζέλου – Κινήματα. 1936- 40: Επαναφορά Βασιλείας - Καθεστώς 4ης Αυγούστου -Ιταλική Επίθεση: Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος – Επος Ελλάδας. 1941-44: Κατοχή - Πείνα - Αντίσταση - Εμφύλιος – Απελευθέρωση. 1944-1946: Δεκεμβριανά Βάρκιζα – Δημοψήφισμα Έπανόδου Βασιλια. 1947-1949: Εμφύλιος -Συντριβή Κομμουνιστών- Απόδοση Δωδεκανήσου -Πρόγραμμα Τρούμαν. 1950-55: Πλαστήρας – Παπάγος – Καραμανλής – ΕΟΚΑ – Σεπτεμβριανά. 1956-63: ΕΡΕ – Ωνάσης ΟΑ –Συμφωνία Ζυρίχης Ζυρίχη -Ανένδοτος – Δολοφονία Λαμπράκη. 1963-74: Ενωση Κέντρου -Θάνατος Πάυλου – Κωνσταντίνος Β’ - Αποστάτες Πραξικόπημα Συνταγμαρχών - Κίνημα Βασιλιά- Δημοψήφισμα – Πολυτεχνείο. 1974-75: Πραξικόπημα Κύπρου- Εισβολή Τούρκων- Επιστροφή Καραμανλή- Δημοψήφισμα Δημοκρατίας- Νέο Σύνταγμα.

Η κατάσταση και η προοπτική σήμερα.

Αν και οι ταγοί -πολιτικοί και πνευματικοί αλλά και στρατιωτικοί- κοντά δύο αιώνες, δεν μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, και δεν έδωσαν, σ’ αυτό το Λαό, τη δυνατότητα να αντιληφθεί τα αίτια των δεινών και καταστροφών, που βιώσε αυτός ο Τόπος -ιδιαίτερα αυτά της τελευταίας δεκαετίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η πράξη έχει δείξει, και πρέπει να το τονίζουμε αυτό, ότι:

Η Ελλάδα είναι αρκετά επιτυχημένη στους πρώτους 40-50 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανθρώπινη ανάπτυξη. Η καλύτερη μεταξύ των χωρών που προέκυψαν από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκατορίας. Δεν μοιάζει να είναι σε ερείπια, παρά τις πραγματικές πτωχεύσεις στην ιστορία της. Πώς κατάφερε να προοδεύει παρά τις αποτυχίες;

Επιπλέον υπάρχουν: Στοιχεία θεσμικής καινοτομίας και μεταρρύθμισης. Eπιτυχημένη κρατική & εθνική οικοδόμηση υπο αντίξοες συνθήκες. Σημαντικές επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, π.χ. αναδιανομή της γης, διευθέτηση προσφυγικών, ανάκαμψη από εμφυλίους πολέμους. Εξαιρετικά πρώιμα, στην ιστορία της, κοινοβουλευτικά όργανα. Αδιάρρηκτος κοινοβουλευτικός βίος, με λίγες εξαιρέσεις. Αξιοσημείωτη οικονομική απογείωση: το "Ελληνικό Θαύμα". Μέλος της ένωσης πλούσιων & προηγμένων δημοκρατιών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει φτιαχτεί να αντιμετωπίζει αποτυχίες, και, έτσι, πάντα ήταν. Είναι αληθινό αίνιγμα, όταν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κρίση. Η Ελλάδα είναι σαν τον Σίσυφο.

Μα τί θέλει η πατρίδα από τον καθένα από μας; Ρωτάει ο στρατηγός φίλος μου Αργυρόπουλος και απαντά΄: Θέλει: Να ερμηνεύουμε τη λέξη «καθήκον» σαν μία δική μας - καταδική μας υποχρέωση προς την πατρίδα και όχι να απαιτούμε την υποχρέωση αυτή από τους άλλους. Θέλει να μην ανεχόμαστε την διαφθορά και να μην είμαστε συνεργοί της. Να στηλιτεύουμε το κάθε τι, που είναι εθνικά επιζήμιον. Και θέλει να μη ξεχνούμε, ότι πειστικός είναι ο διαπραγματευτής εκείνος, που στο ένα χέρι κρατά κλάδον ελαίας και στο άλλο το όπλο. Πάνω στο σημείο της ανάκαμψης και γιατί όχι της αναγέννησης μας ήλθε- όχι μόνο σε μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, η πανδημία του Κορονοϊού. Αν και στην πανδημία, η κυβέρνηση έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή ετοιμότητα, συντονισμό, αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία.

Τα δύσκολα είναι αναμφίβολα μπροστά μας. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι αναγκαίο. Είναι όμως, και, στο δικό μας χέρι να προστατεύσουμε την πατρίδα, οικογένειες και ζωές μας!

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί την κατάρρευση των αγορών και κακοποιεί την παγκόσμια οικονομία. Θέτει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας. Δοκιμάζει και τα πολιτικά συστήματα. Η ΕΕ, δοκιμάζεται διπλά. 1ον, πρέπει να δείξει την πίστη της σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. 2ον, πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης που δεν θα γνωρίζει σύνορα.

Με βάση όλα όσα συμβαίνουν στην οικονομία εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος εδώ και 30 χρόνια. Μια σειρά από δραστηριότητες και τομείς επηρεάζονται δραματικά, όπως οι υπηρεσίες υγείας, η εστίαση, το εμπόριο και οι μεταφορές, οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, τα επενδυτικά έργα, η ιδιωτική κατανάλωση, οι τιμές πρώτων υλών, η αγορά εργασίας και οι χρηματαγορές. Πλήττονται σημαντικά οι οι εξαγωγές και ο τουρισμός.

Η εξέλιξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, καθώς και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να χειροτερεύσουν. O COVID-19 θα σημειωθεί στην ιστορία για τον τεράστιο αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομία και στη δημόσια υγεία, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Σε κάποιο σημείο, η ζωή θα επιστρέψει στο φυσιολογικό, αλλά δεν θα είναι το ίδιο όπως ήταν πριν και φαίνεται να μην είναι πριν το 24.

Θετικός οικονομικός αντίκτυπος θα είναι η τηλεργασία, η τηλεσύσκεψη και τηλεκπαίδευση. Μεγάλες αρχές και αξίες όπως: η υγεία του λαού είναι το ύψιστο αγαθό, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και πρεσβύτερο, η υπομονή και ανεκτικότητα, η υπευθυνότητα και η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη στο κράτος επανακτούν την βαρύτητα και τιμή τους με την πανδημία του κορονοϊού. Οποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην οικονομία «όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλουμε τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν», τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σήμερα, που πολλαπλασιάζονται οι φόβοι μας για το μέλλον, επιβάλλεται να δούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Να προχωρήσουμε ενωμένοι, με σχέδιο και όραμα! Να εγερθούμε, όποιο κι αν είναι το κόστος! Πρέπει να θυμίσουμε στον εαυτό μας και στη νέα γενιά ότι είμαστε παιδιά όλων εκείνων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών του ΄21.

Ας το πούμε κι εμείς μαζί με τον γέρο του Μωριά κι ας το πιστέψουμε…«Σε μας μένει να ισιάξουμε και να στολίσουμε τον τόπο με θεμέλια της πολιτείας, την ομόνοιαν, τη θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερίαν» και ας το φωνάξουμε για να το ακούσουμε μαζί με τον Αδαμάντιο Κοραή το «Δράξασθε παιδείας…».
Η σημερινή εθνική επέτειος, μας υπενθυμίζει πως η ενότητα και η ομοψυχία υπήρξαν πάντα τα μεγάλα όπλα του Ελληνισμού και από αυτά τα λαμπρά παραδείγματα θα πρέπει να αντλούμε δύναμη και αποφασιστικότητα για τη δικαίωση του δικού μας αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού μας.

Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι μόνο με ενότητα και σύνεση, μόνο όταν είμαστε στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», όπως τόνισε ο Μακρυγιάννης το ’21, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην προκοπή, σεβασμό και ανεξαρτησία της πατρίδας μας, χωρίς μίση και πάθη που οδηγούν στη διαίρεση.
Κλείνοντας: Το 1821 οι Έλληνες ξεκίνησαν έναν άνισο αγώνα για να απελευθερωθούν. Καθοριστική ήταν και η μεγάλη βοήθεια των Μ. Δυνάμεων. Ήταν οι Μ. Δυνάμεις που το 1830 καθόρισαν την συνοριακή γραμμή Σουρπης- Αμβρακικού κόλπου, και το 1882 με την Συνθήκη του Βερολίνου η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Ήταν οι προστάτιδες δυνάμεις που το 1897 σταμάτησαν την προέλαση των Τούρκων προς την Αθήνα, στην Λαμία. Ήταν εκείνες που μας παραχώρησαν τα Δωδεκάνησα. Προστατεύοντας όμως την Ελλάδα, πέρα των άλλων, προστάτευσαν και την Μητέρα του πολιτισμού τους.

Ωστόσο, η ανεξαρτησία του ελληνικού Έθνους οφείλεται, κυρίως, στον μεγάλο πατριωτισμό και πόθο των σκλαβωμένων Ελλήνων για την ελευθερία τους, που το έδειξαν στα πεδία των μαχών, όπου ποτάμια αίματος πότισαν την ευλογημένη αυτή γη που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ.

Τα τύμπανα ενός ενδεχόμενου πολέμου ηχούν στην γειτονιά μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι, συμφιλιωμένοι και ισχυροί, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, έτσι ώστε η Ελλάς και η Κύπρος να βρεθούμε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Μάθημα εθνικής αναγέννησης μας προσφέρεται σήμερα, εφαλτήριο αντίστασης ενάντια στα εθνικά και ατομικά μας ελαττώματα. Το «χρωστάμε σε όσους πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Αναστάσιος Μπασαράς, 25/3/2021

Μερικά Σχόλια από τις ομιλίες στο ΕΛ.Ι. Σ.ΜΕ., Σ.Α.Σ.Ι., Λέσχη Λιονς Ροϊάς και Ελεύθερη
Ο συντονιστής, Λέσχη Lions Ροϊάς, Πρόεδρος της Λέσχης και Υπτχος ε.α. με την χαρισματικότητα και την εμπειρία συντόνισε τους χαιρετισμούς, την ομιλία και τις ερωτήσεις και απάντήσεις άψογα και με υψηλό επαγγελματισμό.

Η συντονίστρια, ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και Σ.Α.Σ.Ι., Νικολέττα Μπράτση, Δρ έκανε μια υποδειγματική παρουσίαση και ένα επαγγελματικό υψηλής ποιότητας συντονισμό. Δεν άφησε κανένα παραπονεμένο.

Τέλος, η συντονίστρια, Εφη Χαραλαμπάκη, με πληθώρα άρθρων και δημοσιεύσεων σε πνευματικές δράσεις σε όλο τον κόσμο (φτάνει το όνομά της στο Google), με την φρεσκάδα της, το καλοσυνάτο και χαμογελαστό πρόσωπό της, την αποπνέουσα εμπιστοσύνη κράτησε για τρεις ώρες πολύ ζωντανή τη συζήτηση στην τελευταία διάλεξη και τους έκανε όλους φίλους της.

Σας ευχαριστώ θερμά, χωρίς να ξεχωρίζω κανένα: Μανώλη, Νικολέττα, Εφη!

Ακολουθούν μερικά από τα αναρίθμητα κολακευτικά σχόλια.

Πχος ΕΑ/ΓΕΑ, Γιώργος Αντωνετσής – Στέλλα Αντωνιάδη: Θερμά συγχαρητήρια. σε σένα και στη Λίνα. Συνταρακτική, περιεκτική, ολοκληρωμένη, γροθιά στο στομάχι το τελος της -ιδιαίτερα σε μας τους σταυραετούς- η διάλεξη.
Απτχος Κοσμάς και Βασιλική Βούρη : Συγχαρητήρια στο ΕΛΙΣΜΕ και ιδιαίτερα στο ζεύγος ΜΠΑΣΑΡΑ για την εμπεριστατωμένη και επιμελημένη παρουσία.
Άντγος εα ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ και Ζωγραφιά: Αγατητοί ΤΑΣΟ και ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΕ, Θερμά συγχαρητήρια.για την σημερινή ομιλία σας. Είσαστε καταπληκτικοί !!!!
Απτχος Παναγιώτης - Βαρδής Παπαδάκης: Αγαπητέ κύριε Μπασαρά: Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την εκδήλωση και θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την προσπάθεια που καταβάλατε, ώστε να αποδοθεί η ιστορία στις πραγματικές διαστάσεις, δόξας και τιμής των προγόνων μας . Σωστά ο κ Αργυρόπουλος χαρακτηρίζει την παρουσίαση ως μάθημα.. Προσθέτω ότι προσφέρει παραδειγματισμό σε μια κοινωνία αδιάφορη. Επικροτώ την άποψη ότι εάν δεν δολοφονείτο ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' θα είχαμε διαφορετική τροπή των γεγονότων που ακολούθησαν , τον Διχασμό και τη Μικρασιατική καταστροφή. Τα θερμά μου Συγχαρητήρια
Υπτχος Εμμανουήλ Καρανίκας, Πρόεδρος Lions Ροϊάς Η καλύτερη ποτέ διάλεξη. Συγχαρητήρια Λίνα και Τάσο.
Εφη Νικολαϊδη, Lions Ροϊάς Η καλύτερη ποτέ διάλεξη. Συγχαρητήρια Λίνα και Τάσο. Το τέλος γροθιά στο στομάχι μας θα την ξαναδώ και ξαναδώ.
Υπτγος Παντελής Γιαννακόπουλος: Υποκλίνομαι! Αδέλφια, Κωνσταντίνε και Αναστάσιε Αναβαπτίζουν τα λεχθέντα σας την εθνική συνείδηση, αφυπνίζουν βιαίως την υπνώττουσα ύπαρξη ημών, των απογόνων της μεγίστης οδύνης και της τρισμέγιστης χαράς, υποθηκεύουν τον αναμάρτητο λόγο στην νικηφόρα -νυν και αεί- λειτουργία της μη καταισχύνης των ιερών όπλων και απορρίπτουν, αποσβένουν και διαγράφουν τελεσιδίκως, τα της διχονοίας καθ' ημών δολίως κινούμενα βέλη του εωσφόρου.
Προωθείστε στα υπουργεία εσωτερικών και παιδείας την εξαίσια ''Αυτή'' πνευματική σας παραγωγή. Μη διστάσετε. Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι μοσχοβολάει η Ελλάδας Άνοιξη και Αισιοδοξία; Ένθερμα συγχαρητήρια εκ μέσης καρδίας για την ενδελέχεια και το φως το αληθινό που αναπέμψατε. Υποκλίνομαι.
Απτχος Χαράλαμπος Χειράκης: Ευχαριστούμε Τάσο μας
Ευα Τσαροπούλου: Θερμά Συγχαρητήρια μια εξαιρετική και πολύ συγκινητική διάλεξη!
Δρ Παύλος Φωτίου: εάν πράγματι η εξαιρετική ιστορική αναδρομή των 200 ετών της ελληνικής μας ιστορίας από τον Τάσο Μπασαρά με την έντεχνη αφήγηση της Λίνας Μπασαρά θα πρέπει να σταλεί σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδος, η λογοτεχνική εθνική έξαρση του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου στην ελληνική γλώσσα που έχουμε ξεχάσει την αξία της, θα πρέπει να σταλεί στην Ακαδημία Αθηνών. Τάσο, Κωνσταντίνε ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ ΕΥΓΕ.
Απχος Γεώργιος Σκαρλάτος. Θερμά συγχαρητήρια εξαιρετική διάλεξη
Υπτχος Δημήτριος Κατελούζος και Μαρίνα. Μόνο Μπράβο υπάρχουν για την υπέροχη διάλεξη.
Καθ/Δρ Φώτης Νανόπουλος και Μαίρη: Μπράβο - Μπράβο-Μπράβο.
Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καρκανιάς: Πολύ ωραία παρουσίαση, συγχαρητήρια και στην Λίνα. Πολύ καλός και ο συμμαθητής-συμπατριώτης σου.
Υπτχος Δ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ Θερμά συγχαρητήρια στους ομιλητές για τις άρτιες παρουσιάσεις και τον φλογερό τρόπο απόδοσής τους.
Απτχος Θ. Γιαννιτσόπουλος: Δάσκαλε ήσουν εξαιρετικός μας ανέβασες, μας φούσκωσες από περηφάνεια, μας δίδαξε πάλι …ένα μεγάλο μπράβο και στη Λίνα.
Απτχος Ο. Γαλανόπουλος: Μόνο μπράβο και συγχαρητήρια υπάρχουν Τάσο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΟΠΙΔΗΣ: Με βαθύτατο σεβασμό επιτρέψατέ μου να σας συγχαρώ και εγώ με τη σειρά μου. Εξαιρετικές οι παρουσιάσεις και οι ομιλίες! Δείγμα της βαθιάς γνώσης της Ιστορίας μας και αγάπης τους για την Πατρίδα μας και το Ελληνικό Έθνος!!! Σας ευχαριστούμε! Έχουμε ανάγκη από παρόμοιες ομιλίες και άξιους ομιλητές! Η Παναγία να σκέπει όλους μας!!!
Αγνωστη Κυρία: Καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια κύριε Μπασαρά! Πολύ Δυναμική η Έρευνά σας και η Μελέτη την οποία αυτή την στιγμή παρουσιάζετε. Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη.
Ανχος Β. Μαρτζούκος: Ευχαριστώ για την ιστορική και πολυτάραχη διαδρομή των 200 ετών.
Αγνωστος Κύριος: Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Τάσο. Θαυμάσια και συγκινητική ομιλία!
Μαριεττα Παναγιωτοπούλου Συγχαρητήρια κ. Μπασαρά,
ΧΕΙΛΑΡΗ Θ. : Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση. Χρόνια πολλά! Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!
From 534 651 1321 to Everyone: Μπράβο Τάσο!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!
vy: Θερμά Συγχαρητήρια
Δρ Γεώργιος Ταραλάς και Βίκυ: Τάσο και Λίνα σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση! “Tasos och Lina tack för en mycket givande presentation!” ς
Πρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ: Ιωάννης Μπαλτζώης: Εξαιρετικές διαλέξεις. Συγχαρητήρια και στους δύο ομιλητές.
elisme elisme: θερμα συγχαρητηρια στους ομιλητες!!! τα ειπαν ολα και αλληλοσυμπληρωθηκαν!!! μακαρι να μπορουσε να τους ακουσει ολοκληρη η ελλαδα!!!
Δρ Leontios Portokalakis: Οι ιδιαίτερες και γεμάτες πατριωτική έξαρση σημερινές ομιλίες των αξιόλογων σημερινών ομιλητών, επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την ποιότητα και πραγματική αξία του ΕΛΙΣΜΕ καθώς και τις ακάματες και ανιδιοτελείς προσπάθειες που κάνει για να προβάλλει την αριστεία και την αγάπη προς την Πατρίδα.
Απχος Π. Κατσαρός: ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ και στους δυό ομιλητες!!! μπραβο και στο ελισμε!!!
Πλχος Κωνσταντίνος Βουτσινάς: Σας ευχαριστώ για τον σχολιασμό σας και επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την εξαίρετη παρουσίασή σας.
Τέρρυ Μπουρλίδου και κόρη: Δεν έχουμε λόγια, ύμνος και στον πατέρα/παπού πιλότο που έπεσε στα 30.
Σχος: Νίκος Κατσούρας Μπράβο σας Λίνα και Τάσο, συγχαρητήρια για την ωραία και εμπεριστατωμένη παρουσίαση, Τάσο μου η τελευταία αναφορά σου στους Σταυραετούς μας με συγκίνησε πάρα πολύ, ξανά συγχαρητήρια.
Χριστινα Πεσλη Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τόσο συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας μας,μία συναισθηματική γροθιά στο τέλος της,μεγάλη τιμή στούς Σταυραετούς!Είμαι πολύ περήφανη!
Α. Θερμολιά: Θερμά συγχαρητήρια, εύγε κ. Μπασαρά.

κα κα κα