Γενικά.
Για να κατανοήσει  κάποιος τα παράξενα, πρωτοφανή και πολλές φορές επικίνδυνα γεγονότα, αυτά τα φοβερά   που συμβαίνουν σήμερα, αλλά και παλαιότερα  στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει  να διερευνήσει και να αξιολογήσει το σημαντικότερο  παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικής   για την Ουαχαμπιστική Σαουδική Αραβία: Ποιος είναι; Ε λοιπόν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, που διαμορφώνει  συνεχώς τις εξελίξεις  τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες,  δεν ήταν  μόνο ο ισλαμισμός, ή ο φονταμενταλισμός, ή ο φιλελευθερισμός (που δεν υπάρχει καν),ή  ο καπιταλισμός, ή η ισλαμική εξτρεμιστική τρομοκρατία.Ποιος ήταν αυτός ο παράγων;Ήταν η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ο σημερινός βασιλιάς της χώρας Σαλμάνείναι 81 ετών. Αντικατέστησε έναν βασιλιά που πέθανε στα 90, ο οποίος αντικατέστησε έναν βασιλιά που πέθανε στα 84. Και ήταν όλοι τους αδέλφια, της οικογένειας Σαούντ και όλοι τους, μα όλοι τους μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Βασιλείου ΙμπΣαούντ, αδέλφια από την ίδια μητέρα. Δεν είναι ότι κανένας από αυτούς δεν εισήγαγε μεταρρυθμίσεις. Είναι ότι σε μια εποχή που ο κόσμος έχει βιώσει τόσο μεγάλη ταχύτητα στην τεχνολογία, την εκπαίδευση και την παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα πάντα με διαστημικές ταχύτητες, αυτοί οι διαδοχικοί Σαουδάραβες μονάρχες – αδέλφια,  σκέφτηκαν ότι η μεταρρύθμιση της χώρας θα έπρεπε να γίνεται με την ταχύτητα καμήλας στην μέση της ερήμου. 

Έτσι θα λέγαμε ότι το  βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί μια αλλόκοτη περίπτωση  κράτους. Ακροβατεί μεταξύ νεωτερισμού και συντηρητικής,  σχεδόν απάνθρωπης παράδοσης. Διεκδικεί την οικονομική άνθηση υλοποιώντας κάποιες ρηξικέλευθες πολιτικές, αλλά συγχρόνως δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από το απαρχαιωμένο σκεπτικό του παρελθόντος και την ακραία θρησκειολογική  ιδεολογία του Ουαχαμπισμού, της επίσημης θρησκείας του Βασιλείου. Οι Σαουδάραβες μετατρέπουν την άγονη και αφιλόξενη έρημο σε εύφορες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά το ποινικό τους δίκαιο και το κοινωνικό τους σύστημα δεν εκσυγχρονίζεται.