Θεσσαλονίκη, 16/4/2020

Αγαπητέ μου Αναστάσιε Μπασαρά,

Βρισκόμαστε στα μέσα της μεγάλης εβδομάδος. Είναι μέρες τώρα που παρακολουθώ από την τηλεοπτική συσκευή, περιδεής, τους άδειους από το εκκλησίασμα ιερούς ναούς και μόνον ένας ιερεύς, ένας ταπεινός άγιος λευίτης και ένας ιεροψάλτης -κατά τεκμήριο- αναγιγνώσκουν ή ερμηνεύουν τις βυζαντινές υμνωδίες και τις Θείες Ακολουθίες των ιερών κειμένων, που με μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής της σταυρικής θυσίας του Θεανθρώπου.

‘’Καταπάτησε’’, ενέκρωσε τον χαλκόχρωμο θάνατο Εκείνος, ο Χριστός μας και προετοίμασε τους ουρανούς για την υποδοχή των πιστών στα απροσμέτρητα δώματα της Ουράνιας Βασιλείας. Έμπλεος της επιτελούμενης Θείας μυσταγωγίας γίνομαι απρόσμενα κοινωνός της ψυχοπνευματικής μου αφύπνισης, καθώς κορυφώνεται το Θείον Πάθος…

Λίγο αργότερα στο γραφείο μου αποφασίζω να μεταφέρω, όλη αυτήν την μέθεξη - ευλογία που βιώνω, στο σύνολο των στενών μου φίλων, συμμαθητών μου στην ΣΣΕ και λοιπών εκλεκτών συναδέλφων, καθώς και διακεκριμένων ιδιωτών φίλων που γνωρίζω και υπολήπτομαι παλαιόθεν, για να τους ευχηθώ σωματική ευεξία και πνευματική πληρότητα …

Από τον συμβολισμό της Σταύρωσης και Ανάστασης του Χριστού μας, ας αντλήσουμε στοιχεία καρτερίας, σθένους και ψυχικής δύναμης, για να ξεπεράσουμε ανώδυνα την εκ του Covid-19 κρίση, την ενεργό κρίση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και οιανδήποτε συμφορά προβάλει απειλητική στην πόρτα μας.

Προσωπικά εκτιμώ ότι εφόσον τηρηθούν απαρέγκλιτα: η βαθειά πίστη μας στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη (πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια), η αμετακίνητη εμμονή μας στην εκπλήρωση των ευγενών μας στόχων, η προσήλωση στις έμφρονες πεποιθήσεις μας και η διατήρηση άσπιλης της καθαράς μας συνείδησης, τότε τίποτε δεν μας πτοεί.

Αν επί πλέον διαγράψουμε την δολερή διχόνοια και προσθέσουμε την προς Θεόν ικεσία μας, για την ανάσταση των τεθνεώτων ελπίδων της πατρίδας και των απανταχού αδελφών μας, τότε το αρχέγονο Γένος → Έθνος των Ελλήνων θα υφίσταται εκλάμπον εις το διηνεκές.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα, την οικογένεια και τους οικείους σου και Χρόνια Πολλά!!!

Παντελής Γιαννακόπουλος