Οι Αρθρογράφοι και Συνεργάτες μας
Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Υποστράτηγος ε. α. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1945. Απεφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού το 1968. Είναι υποστράτηγος ε.α. Ομιλεί την Αγγλική σε βαθμό λίαν καλώς και ικανοποιητικά την Ιταλική και Ολλανδική. Συνιδρυτής καιι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιο¬δικών «Προβληματισμοί», «Ζωσιμάδες» και «Σύνδεσμος 68». Αρθρογραφεί στις εκδόσεις του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και σε άλλες εκδόσεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Έχει γράψει τα βιβλία «1974, οι αδικαίωτοι», «Ευγενία», «Οι δακτυλοδεικτούμενοι», «Οι αλλοίοι», «Οι συμποσιαζόμενοι», «Οι αγνοημένοι», «Οι επισκοπούμενοι», «Οι δοκιμιαζόμενοι», «Οι Πεποιημένοι». Ασχολείται με την συμβολιστική ζωγραφική σε λάδι. Έχει εκθέσει πίνακές του σε δώδεκα ατομικές (Waalwijk Ολλανδίας 1981, Κα¬τερίνη Πιερίας 1987, Νάουσα Ημαθίας 1988, Βέρροια Ημαθίας 1988, Βουκουρέστι Ρουμανίας 1993 και 1994, Κωνστάντζα Ρουμανίας 1994, Kongalniceanu Ρουμανίας 1994, Κοζάνη 1995, Νέα Ερυθραία Αττικής 1997, Μονεμβασία 2001, Χολαργός 2012) και δώδεκα ομαδικές εκθέσεις (Νέα Ερυθραία/Τρινέμια 1998, Χαλάνδρι 1999, Ιωάννινα/Ζωσιμαδών δράσεις 2002, ΠΕΛΤ/Ν.Ερυθραία 2012, Αιάν¬τεια 2012, Σούλι Κορινθίας 2012, Σικυώνια 2012, Σαλαμίνια 2012, Ναυπηγοεπισκευαστική Περάματος 2012, Πολιτιστικό Γαλατσίου 2012, UNESCO Hilton 2012, Gallery JK Κολωνάκι 2013). Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ολλανδία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και σε δημόσιους χώρους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Επίσης στο στρατιωτικό μουσείο της Ρουμανίας και στο μουσείο της Ελληνικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (τρεις πίνακες).

ΒΕΝΕΤΗΣ Ευάγγελος

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και ειδικός στις Ισλαμικές και Μεσανατολικές Σπουδές στις στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Παράλληλα είναι ο υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος Μέσης Ανατολής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Σπούδασε ιστορία (1999) και μεταπτυχιακά στον ίδιο κλάδο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2001). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στις ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ην. Βασίλειο (2006). Δίδαξε ισλαμικές και μεσανατολικές σπουδές ως λέκτορας επί τετραετία στο Τμήμα Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στον ισλαμικό κόσμο, το σηϊτικό Ισλάμ, τον ιρανικό κόσμο και την ελληνική διασπορά στην Μ. Ανατολή. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για διάφορες θέματα της Μ. Ανατολής κατά την σύγχρονη και μεσαιωνική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μονογραφίας Ο Ελληνισμός στο σύγχρονο Ιράν (19ος – 21ος αι.) (Αθήνα 2013) και του υπό έκδοση Το Σηιτικό Ισλάμ, Δόγμα, Λατρεία.

ΒΡΕΤΤΟΣ Βασίλειος

Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Γεννήθηκε στην ΚΑΒΑΛΑ το 1959. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1981 ως Ιπτάμενος Ανθυποσμηναγός. Στη σταδιοδρομία του υπηρέτησε σε μάχιμες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και υπήρξε εκπαιδευτής και δοκιμαστής των αεροσκαφών F-4E με συνολική πτητική εμπειρία άνω των 3800 ωρών πτήσεως. Έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από σχολεία εσωτερικού, όπως Εκπαιδευτών Εδάφους Πολεμικής Αεροπορίας, Σχολή Πολέμου Πολεμικής Αεροπορίας, Σχολείο Όπλων Τακτικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εξωτερικού όπως FLIGHT SAFETY SCHOOL του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Partner for Peace NATO, NATO Officers Course, NATO Information Operation Course, ΝΑΤΟ Allied Command Europe Command and Control Course, NATO Electronic Warfare Course Germany, NATO European Security Course κλπ. Πέραν των επιχειρησιακών επιτελικών θέσεων σε Ελλάδα (Τμηματάρχης Σχεδίων 110ΠΜ-Αξκος ΗΠ, Επιτελής Σχεδίων ΑΤΑ, Τμηματάρχης Σχεδίων –Ασκήσεων ΓΕΑ, Τμηματάρχης Επιχειρησιακών Απαιτήσεων ΓΕΑ) και ΝΑΤΟ(AFSOUTH Plans and Policyκαι PfP Staff Element), διετέλεσε Υπασπιστής του Αρχηγού ΓΕΑ και Διευθυντής του Επιτελικού του Γραφείου, Διοικητής του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), Διοικητής 117ΠΜ, Δντής Αεράμυνας στο ΓΕΕΘΑ, Επικεφαλής Κλάδου Πληροφοριακών Επιχειρήσεων και Αεράμυνας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ (Info Ops and Air Defence Branch Chief International Military Staff) στις Βρυξέλλες και επί τριετία Πρόεδρος (Chairman) της Ανώτατης Επιτροπής Ηλεκτρονικού Πολέμου της Συμμαχίας (NEWAC). Αποστρατεύτηκε το 2014 από τη θέση του Διοικητού Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) με τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού ΔΑΥ. Κατά τη σταδιοδρομία του, έχει τιμηθεί με όλες τις προβλεπόμενες διακρίσεις και διαμνημονέυσεις και επιπλέον με διαμνημόνευση συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές ΝΑΤΟ (SFOR) ενώ του έχει απονεμηθεί δυο φορές εύφημος μνεία. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Κορδέλλα , έχει δυο υιούς τον Ανδρέα και το Νίκο και σήμερα είναι μέλος του ΙΔΙΣ, του ΕΛΙΣΜΕ, του ΣΑΣΙ και επιστημονικός συνεργάτης της ΣΕΘΑ.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλης

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (2000-2009), όπου ασχολήθηκε με την ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων κυρίως της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Συμμετείχε σε αποστολές στο εξωτερικό, με σκοπό τη γεωστρατηγική ανάλυση και την ανταλλαγή εκτιμήσεων για τις μείζονες παγκόσμιες προκλήσεις της δεκαετίας του 2000. Επιπτρόσθετα, ανέλυε και παρείχε εκτιμήσεις προς τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, για τις περιφερειακές γεωπολιτικές εξελίξεις. Ως αξιωματικός της Πολεμικός Αεροπορίας φοίτησε σε σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού και του απενεμήθη μεταπτυχιακός τίτλος από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα. Το 2009 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του ταξιάρχου και έκτοτε αρθρογραφεί σε ελληνικές & ξένες εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές στήλες, και ενίοτε διδάσκει σε στρατιωτικές σχολές.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Παντελής

Ταξίαρχος ΕΣ ε.α. Γεννήθηκε στην Αλμωπία στις 8.11.1944. -Εισήλθε το 1964 στη Σ.Σ. Ευελπίδων και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός ΠΕΖΙΚΟΥ το 1968. -Φοίτησε στα διάφορα σχολεία του Όπλου του. -Διακρίθηκε σε αγώνες Στρατιωτικού Πεντάθλου και Τροπαίου Κορέας. -Αρίστευσε σε σκοπευτικούς αγώνες στα πολεμικά τυφέκια, στο πιστόλι και στο περίστροφο, -Υπηρετών στο 507 ΤΠΖ δημιούργησε πρωτότυπο οικισμό (εν σμικρύνσει) διαβίωσης- επιβίωσης σε περίοδο ανταρτοπολέμου, που προτάθηκε να αποτελέσει το πρωτογενές και βασικό υλικό για την σύνταξη στρατιωτικού κανονισμού για τις ανάγκες του Στρατεύματος. -Έλαβε μέρος στον Πόλεμο του 1974 στην Κύπρο χωρίς απώλειες. Τραυματίσθηκε ελαφρά την τελευταία μέρα του πολέμου και μετέπεσε σε κατάσταση ελαφράς υπηρεσίας. -Το Γ΄ Σώμα Στρατού του ανέθεσε την οργάνωση και λειτουργία Σχολείου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων για αξιωματικούς αποφοίτους της ΣΣΕ με μοναδικό εκπαιδευτή τον ίδιο. -Έλαβε έξι (6) εύφημες μνείες και δύο (2) επαίνους από ισάριθμους Στρατηγούς για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του στις μικρές και μεγάλες μονάδες που υπηρέτησε . -Για προσωπικούς λόγους αρνήθηκε να δώσει εξετάσεις στην Σχολή Πολέμου. -Αποστρατεύτηκε το 1996. -Συνέγραψε πλήθος μελετών, πονημάτων, βοηθημάτων και δοκιμιακών άρθρων. -Οργάνωσε πέντε (5) σοβαρές βιβλιοθήκες. -Διετέλεσε αρχισυντάκτης των περιοδικών “ΑΘΩΝΙΤΗΣ” και “ΤΟΛΜΩΝ” και σύμβουλος έκδοσης τριών (3) ακόμη περιοδικών. -Απέσπασε περισσότερες από επτά (7) λογοτεχνικές διακρίσεις. -Είναι έγγαμος και πατέρας δύο (2) κοριτσιών. -Στην παρούσα φάση της ζωής του είναι αρχισυντάκτης για δεύτερη φορά του περιοδικού "ΑΘΩΝΙΤΗΣ", ενώ αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα επιλεκτικά και κατά παραγγελία και παράκληση. -Ομιλεί μετρίως Αγγλικά, Τουρκικά και Βουλγαρικά.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Θεόδωρος

Ο Αντιπτέραρχος Γιαννιτσόπουλος Θεόδωρος του Νικολάου και της Δέσποινας γεννήθηκε στη Βεγόρα το 1956 και απεφοίτησε από το πρακτικό τμήμα του Λυκείου Αμυνταίου το 1974. Εισήλθε στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας - ΣΜΑ της Σχολής Ικάρων το 1975 και αποφοίτησε το 1979, ως Ανθυποσμηναγός, με την ειδικότητα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού. Στις σπουδές του συμπεριλαμβάνονται η αποφοίτησή του από το Αεροπορικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής ως Εκπαιδευτής, από τη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, από σχολεία ΝΑΤΟ ως Μηχανικός και εκπαιδευτής συστημάτων RADAR, από σχολεία εξειδίκευσης στη χώρα ως Μηχανικός και Προγραμματιστής Επιχειρησιακού Λογισμικού συστημάτων Αεράμυνας, Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Επιπλέον είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Yπηρέτησε σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων Τεχνικής Υποστήριξης των Οπλικών Συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ως Αξιωματικός Συντήρησης RADAR, ως Αξιωματικός Υποστήριξης και Προγραμματιστής των Συστημάτων Αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας, ως τμηματάρχης στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας υπεύθυνος για θέματα Ηλεκτρονικών Συστημάτων Αεροσκαφών και συστημάτων Αεράμυνας της χώρας ( RADAR – Πυραυλικών Συστημάτων ) και ως Διοικητής της 128 Σμηναρχίας Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών. Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τοποθετήσεις στο ΝΑΤΟ για δύο χρόνια στη Ολλανδία, στον Οργανισμό NAPMO, Υποστήριξης και διαχείρισης των αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών, όπου ταυτόχρονα διετέλεσε για δύο χρόνια και ως Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο Διευθυντών ( BOD ) του Οργανισμού NAPMO ( AWACS ) στην Ολλανδία, στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης ως Διευθυντής Γ’ Κλάδου, όπου ταυτόχρονα διετέλεσε για δύο χρόνια και ως Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο Διευθυντών ( BOD ) του Οργανισμού NAMSO Συντήρησης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως Διευθυντής Γ’ Κλάδου, LOGISTICS και Υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας, από όπου αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2010 ως Αντιπτέραρχος και του απενεμήθη ο Τίτλος (ε.τ.) του Επίτιμου Διευθυντή Γ’ Κλάδου του ΓΕΑ. Επιπρόσθετα των καθηκόντων του υπήρξε υπεύθυνος υλοποίησης, ως Program Manager, σημαντικότατων προγραμμάτων οπλικών συστημάτων της ΠΑ, όπως αναβάθμισης των συστημάτων AVIONICS των Αφών F-4 PI 2000, της απόκτησης του FLIGHT SIMULATOR των Αφών F-16 και των σύγχρονων τρισδιάστατων RADAR S-743 και ΗR-3000 του συστήματος Αεράμυνας της χώρας. Του έχουν απονεμηθεί όλα τα μετάλλια και διαμνημονεύσεις που αντιστοιχούν στην ειδικότητα και το βαθμό του. Του έχει απονεμηθεί Εύφημος Μνεία από τον ΑΓΕΑ για τη συμβολή του στη σχεδίαση ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος Ηλεκτρονικής Φύλαξης της 128 ΣΕΤΗ, ως πρώτου πιλοτικού πλήρως Ολοκληρωμένου Ηλεκτρονικού Συστήματος Φύλαξης ολοκλήρου της Μονάδος και των Ζωτικών της χώρων, στην Πολεμική Αεροπορία. Του έχει απονεμηθεί Δίπλωμα από τον ΑΓΕΕΘΑ σε ένδειξη τιμής για τη συνδρομή του στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, ως Διοικητής της 128 ΣΕΤΗ, Μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Αντιπτέραρχος Γιαννιτσόπουλος Θεόδωρος και η σύζυγός του Κορίνα έχουν δύο παιδιά, την κόρη τους Καλλιόπη και το γιό τους Νικόλαο.

ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Παναγιώτης

Αντιστράτηγος (εα). Κατάγεται από το Συρράκο Ιωαννίνων και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1981. Έχει διοικήσει σε όλα τα επίπεδα από τη διμοιρία μέχρι τη μεραρχία ενώ διετέλεσε διοικητής της 88 ΣΔΙ στη Λήμνο και της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας. Επίσης έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις μεταξύ των οποίων και διευθυντής της Διευθύνσεως Σχεδίων του ΓΕΣ. Από πλευράς διεθνούς εμπειρίας έλαβε μέρος σε αποστολή στο Ισραήλ το 1996 ως παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πρώτων παλαιστινιακών εκλογών. Επιπλέον, υπηρέτησε για τρία χρόνια στο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης (ARRC) του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, όπου ήταν επικεφαλής Ομάδας Σχεδίασης. Με αυτά τα καθήκοντα το 2006 μετέβη μαζί με το στρατηγείο του ARRC στο Αφγανιστάν για οκτώ μήνες. Η στρατιωτική του εκπαίδευση περιλαμβάνει όλα τα στρατιωτικά σχολεία, τη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Επίσης έχει παρακολουθήσει το τμήμα Δκτών Υπομονάδων (Ιλάρχων) της Σχολής Τεθωρακισμένων της Γερμανίας. Από ακαδημαϊκής πλευράς, απέκτησε δυο μεταπτυχιακούς τίτλους (Μάστερ) από το Monterey της California (NPS), στις Στρατηγικές Σπουδές και στην Επιχειρησιακή Ανάλυση. Την παρούσα περίοδο είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα είναι διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας.

ΓΚΟΥΜΑ Κική

Γεννήθηκε στην Περιστέρα Καλαμπάκας αρχές του 1950

Σπύδασε Φιλόλογος (ιστορικός) στπ Α.Π.Θ.

Ζει μόνιμα στα Τρίκαλα. Λατρεύει το χωριό της, την αρχαιολογία και την παράδοση.

Ασχολείται με την Ποίηση και το γράψιμο. Εχει γράψει πάνω από 1500 ποιήματα.

Μητέρα μιας κόρης της Δήμητρας, οικονομολόγος.

ΓΡΙΒΑΚΟΣ Ευάγγελος

Αντιστράτηγος ε.α – Νομικός. Ο Ευάγγελος Γριβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Μάνη Λακωνίας. Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1964 και εξήλθε το 1968 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες της Μακεδονίας, στον Εβρο και στην Κύπρο, το 1975. Στη συνέχεια διετέλεσε Διοικητής Τάγματος, Συντάγματος και Επιτελάρχης Μεγάλης Μονάδος. Κατέλαβε επιτελικές θέσεις στην ΑΣΔΕΝ, στο Τμήμα ΔΜ ΝΑΤΟ του 4ου Επιτελικού Γραφείου του ΓΕΣ και από 1992 μέχρι 1995, στο Επιτελείο της Πολυεθνικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ (ARRC), ως Ανώτερος Εθνικός Αντιπρόσωπος. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στο Τμήμα Διοικητών Μεγάλων Μονάδων της Σχολής Πεζικού των ΗΠΑ, Αποστρατεύθηκε το 2001 με τον βαθμό του Αντιστρατήγου.

ΓΡΙΒΑΣ Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης θέματα Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα για νέες οπλικές τεχνολογίες του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας. Από το 1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Υπουργείο Άμυνας. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Στρατηγική και Πόλεμος & Ιστορία και ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Γεωπολιτική. Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν η μελέτη του "Το Τέλος του Πετρελαίου και η Αρχή της Νέας Αμερικανικής Γεωστρατηγικής", "Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή" και τα μυθιστορήματα πολεμικής φαντασίας "Ο Πόλεμος και η Σκιά" και "Τελική Λύση". Έχει γράψει επίσης τις μελέτες "Ο Πόλεμος στον 21ο Αιώνα", "Το Ξύπνημα του Εφιάλτη", "2021. Ελληνική Αμυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα" (από κοινού με τον Ζαχαρία Μίχα) και "Το Σφυρί του Θωρ. Προηγμένα Βλήματα και Όπλα για τον 21ο Αιώνα" (Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων), καθώς και τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας "2020. Επίθεση στην Ελλάδα" και "Η Σάλπιγγα της Αποκάλυψης".

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ιπποκράτης

Υποστράτηγος ε. α. Μέλος, ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ, Διευθυντής Μελετών O Ιπποκράτης Δασκαλάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την 24η Δεκεμβρίου 1961. Μετά την αποφοίτηση του από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευση του στη Σχολή Πυροβολικού καθώς επίσης και σε όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό και θέση του στρατιωτικά σχολεία του όπλου του Πυροβολικού. Την περίοδο 1985-1995 τοποθετείται σε διάφορες μάχιμες μονάδες του Πυροβολικού και ενασκεί καθήκοντα διοικήσεως από διάφορες θέσεις και βαθμούς. Εκπαιδεύεται στις ΗΠΑ στο Αντιαεροπορικό Σύστημα HAWK (1990) και αργότερα παρακολουθεί το Σχολείο Στρατηγικών Πληροφοριών στη Washington DC (1997). Φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου (1996-1997) χαρακτηριζόμενος πλέον ως Επιτελής Αξιωματικός και αποκτά επιτελική εμπειρία στη Διεύθυνση Πυροβολικού στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (1997-2000) υπεύθυνος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και εκσυγχρονισμό του αντιαεροπορικού συστήματος «HAWK» . Το 2000 τοποθετείται για 3 χρόνια στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη Ιταλίας ως Τμηματάρχης στο Τμήμα Εκτιμήσεως Πληροφοριών για τα Βαλκάνια και συμμετέχει στην αποστολή «CONCORDIA» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αναλαμβάνει επί διετία τη Διοίκηση Μοίρας Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού στη Κω. Συμμετέχει επί εξάμηνο (2006) στην επιχείρηση «ALTHEA» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εν συνεχεία τοποθετείται επικεφαλής της Πτέρυγας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού στη Διεύθυνση Πυροβολικού στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Μετά την αποφοίτηση του από την Ανώτατη Σχολή Εθνικής Αμύνης (2008), τοποθετείται για τρία χρόνια στην Ανωτάτη Διοίκηση Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (SHAPE) στο Βέλγιο υπεύθυνος για τη στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ με λοιπές χώρες και εν συνεχεία στο τμήμα αντιμετώπισης κρίσεων με αντικείμενο τα Βαλκάνια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και πειρατείας και την κρίση της Λιβύης. Στις 02 Μαΐου 2011, ανέλαβε τη Διοίκηση του Πεδίου Βολής Κρήτης (NATO Missile Firing Installations-NAMFI), θέση που κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 2013 οπότε και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου (Ιούνιος 2013). Το 2003 αποφοίτησε από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει και Μεταπτυχιακό Τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές (2008) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Από τις αρχές του 2014 είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ). Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Νομικού, και έχουν ένα υιό, το Ραφαήλ-Χρυσοβαλάντη Δασκαλάκη (1992). Τον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με το κολύμπι, τη ποδηλασία, τα ταξίδια και την ανάγνωση βιβλίων στρατιωτικής ιστορίας και θεμάτων διεθνών σχέσεων και στρατηγικής.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Αρης

Ο Άρης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στη Ναύπακτο Αιτωλοακαρνανίας το 1938, είναι έγγαμος και πατέρας δύο ανδρών αποφοίτων Πανεπιστημίου, οι οποίοι τον έθεσαν στον τιμητικό βάθρο του παππού. Απεφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων το έτος 1961 και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Υποστρατήγου. Επί πλέον των στρατιωτικών επιμορφώσεων δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται επιμορφώσεις και σε άλλους κλάδους των Επιστημών: •Κατά τα έτη 1979-1984 και προ της δημιουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών -παράλληλα προς τα στρατιωτικά του καθήκοντα- ολοκλήρωσε σπουδές Ψυχολογίας σε Ιδιωτικό Κολλέγιο. •Με την αποστρατεία του παρακολούθησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Φιλοσοφία από καταξιωμένους Καθηγητές με αποτέλεσμα το έτος 2000 να ανακηρυχθεί Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τυγχάνει ενεργό μέλος Πανεπιστημιακών Φιλοσοφικών Εταιρειών και Στρατηγικών Ινστιτούτων. Έχει συγγράψει αριθμό επιστημονικών συγγραμμάτων, μελετών και άρθρων δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά και εξακολουθεί το συγγραφικό του έργο. Συνεχίζονται οι μελέτες του στη Φιλοσοφία, παράλληλα και σε άλλους κλάδους των Επιστημών, με κύριο άξονα αυτών τη Φυσική Επιστήμη, έχοντας ως μοναδικό κίνητρο και σκοπό την προαγωγή της επιστήμης μέσω της φιλοσοφίας. Ένα νέο δείγμα των επιστημονικών του επιδιώξεων αποτελεί και η παρούσα επτάτομη εργασία για τους Προσωκρατικούς Φυσικούς Φιλοσόφους με τον γενικό τίτλο: «Οι Έλληνες Φιλόσοφοι και η Φυσική».

ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ Γρηγόριος

Αντινάυαρχος ε.α. Π.Ν., Επίτιμος Αρχηγός Στόλου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940, εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) το 1956 και απεφοίτησε το 1960 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε Πλοία Επιφανείας και Κυβερνήτης Ταχέων Σκαφών. Ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε ως Κυβερνήτης Πυραυλακάτου, Διοικητής Μοίρας Πυραυλακάτων, σε Επιτελικές θέσεις, Κυβερνήτης της Φρεγάτας ΕΛΛΗ που παρέλαβε στην Ολλανδία και Διοικητής Μοίρας Αντιτορπιλλικών. Ως ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου ως Διοικητής Ναυστάθμου Σαλαμίνος και Διοικητής Αντιτορπιλλικών, στον βαθμό του Υποναυάρχου ως Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως και Υπαρχηγός ΓΕΝ και στον βαθμό του Αντιναυάρχου ως Αρχηγός Στόλου επί διετία, θέση από την οποία και παρητήθη στο τέλος του 1993 λόγω επαναφοράς αποστράτων αξιωματικών σε ηγετικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως Ανθυποπλοίαρχος και κατά τα αρχικά στάδια της δημιουργίας και ανάπτυξης του Κυπριακού Ναυτικού μετέβη εθελοντικά, υπό ψευδώνυμο, στην Κύπρο, ενεργοποίησε και ανέλαβε Κυβερνήτης επί 18 μήνες Ρωσικής προελεύσεως Τορπιλλακάτου (1956-1966). Τον Μάϊο 1973 συνελήφθη και εφυλακίσθη για τη συμμετοχή του στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού, απεφυλακίσθη στο τέλος Αυγούστου 1973 με την χορήγηση γενικής αμνηστίας και στη συνέχεια απετάχθη. Επανήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1974 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ως Κυβερνήτης Πυραυλακάτου μετείχε στην ομάδα των πλοίων που αντιμετώπισε την Ελληνοτουρκική κρίση τον Αύγουστο 1976 για το θέμα της υφαλοκρηπίδος. Ως Διοικητής Μοίρας Αντιτορπιλλικών ορίσθη επικεφαλής της ομάδος πλοίων που κατέπλευσαν στην Καλαμάτα ευθύς μετά τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου 1986 και που παρέσχον βοήθεια στους σεισμοπαθείς και μετείχον στη διάσωσή των, ενώ κατά την Ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου 1987 ανέλαβε την τακτική Διοίκηση ομάδος πλοίων στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου με αποστολή την απαγόρευση σεισμογραφικών ερευνών από Τουρκικά πλοία. Μετεκπαιδεύθηκε στην Αγγλία και έλαβε πτυχίο Επικοινωνιών. Φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου του Ναυτικού και στην Βρετανική Σχολή Τακτικής. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Shipping Law του London School of Economics. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει τιμηθεί με παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Μετά την αποστρατεία του ενεργοποιήθηκε στον ιδιωτικό τομέα σε Διευθυντικές θέσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ε.Σ.ΜΕ) της οποίας υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος επί τετραετία και εξακολουθεί να είναι μέλος της. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας (ΕΛΛΑΣ) στην οποία εξακολουθεί να είναι μέλος. Συμμετέχει ως μέλος σε Ιδρύματα, Σωματεία ανθρωπιστικού χαρακτήρος.

ΔΕΝΙΟΖΟΣ Νικόλαος

Ανώτατος Αξιωματικός Λ.Σ. ε.α. (αποστρατευθείς κατόπιν αίτησής του) Απόφοιτος Σχολής Ναυτικών Δοκίμων-Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος. Πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης –Ειδίκευση στη Στατιστική του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Master και Διδακτορικού Διπλώματος στην Περιφερειακή Ανάπτυξη/Οικονομική Γεωγραφία από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντίστοιχα. Επίσης κάτοχος Master στις Ποσοτικές Μεθόδους στη Λήψη Αποφάσεων από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υποψήφιος διδάκτωρ Γεωπολιτικής στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Ι.Θ. Μάζη. Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας και του George Marshall European Center for Security Studies. Απόφοιτος του Σχολείου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και αντιστοίχων σχολείων του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ και της Αμερικάνικής Ακτοφυλακής. Υπηρέτησε επί πολλά έτη στις Μονάδες Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ., ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων, Υποδιοικητής και Διοικητής, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, ασφάλειας υψηλών προσώπων, πρόληψης από τρομοκρατικές ενέργειες σε χώρους αρμοδιότητας Λιμενικού Σώματος καθώς και Υποδιοικητής στο Σχολείο Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ. Διετέλεσε επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών του Λ.Σ. Εκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α. σε θέματα αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στη θάλασσα και σε λιμένες, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτικά και επιχειρησιακά προγράμματα της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής σε θέματα δίωξης ναρκωτικών και εφαρμογής του νόμου στη θάλασσα. Διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην EUROPOL με κύριο αντικείμενο τη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος, λαθρομετανάστευσης, ναρκωτικών, ηλεκτρονικού εγκλήματος, εμπορίας ανθρώπων κ.α, ενώ συμμετείχε σε projects της FRONTEX για την καταπολέμηση της διακίνησης λαθρομεταναστών και σαν εθνικός εμπειρογνώμονας συμμετείχε ως τακτικό μέλος της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής PBOS του ΝΑΤΟ για τις θαλάσσιες στρατηγικές μεταφορές. Διετέλεσε Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδας και Δ/ντής στη Δ/νση Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης του Λιμενικού Σώματος. Δίδαξε Ναυτιλιακή Οικονομική και Πολιτική στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. και Ασφάλεια Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων στη Σχολή Λιμενοφυλάκων. Επίσης διετέλεσε εκπαιδευτής σε θέματα οπλοτεχνικής και βολών στο Λιμενικό Σώμα. Έχει έναν γιο τον Κων/νο και μια κόρη την Ελβίρα. Mέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

ΔΟΥΔΟΥΜΗΣ Γεώργιος,

Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ, Υπέυθυνος Δημοσίων Σχέσεων Σπουδές: Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στη Διοικητική των Επιχειρήσεων (ΑΣΟΕΕ). Ξένες γλώσσες: Γερμανικά, Αγγλικά. Επαγγελματική σταδιοδρομία : Υπηρέτησε 29 χρόνια στο εξωτερικό (Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο, Πρεσβείες της Ελλάδος σε Τζέντα, Βελιγράδι, Χάγη, Τίρανα, Σόφια, Μαδρίτη, και Βερολίνο) και 6 στην Αθήνα ως στέλεχος, διαδοχικά, των υπουργείων Εμπορίου, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών με αρμοδιότητα εμπορικά και οικονομικά θέματα. Έχει συγγράψει 14 βιβλία και πολλές μελέτες και άρθρα που αφορούν κυρίως τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ Δημήτριος

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ. Άρχισε να εργάζεται από την ηλικία των 18 ετών στον τραπεζικό χώρο και τερμάτισε την καριέρα του ως ανώτατο στέλεχος το 2012. • Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του εργάστηκε κυρίως σε τομείς έρευνας και χρηματοδότησης Μεγάλων Επιχειρήσεων και Μεγάλων Έργων (Project Finance) (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ – ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ κ.α.) • Διετέλεσε παράλληλα Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ΤΥΠΕΤ (Ασφαλιστικός Οργανισμός) (2008 -11). • Υπηρέτησε στα Ένοπλες Δυνάμεις επί 30 μήνες ως έφεδρος Αξιωματικός Πυροβολικού. • Σπούδασε Οικονομικά και Κοινωνιολογία. Είναι, επίσης, απόφοιτος Σχολής Εθνικής Άμυνας. • Παρακολούθησε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων μεταξύ των οποίων: Ανάλυσης Συστημάτων – Λογιστικής – Project Finance. • Είναι έγγαμος πατέρας ενός τέκνου.

ΖΙΩΓΑΣ Χρήστος

Ο Χρήστος Ζιώγας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1976. Αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο Ταύρου και κατόπιν εισήχθη στο τμήμα Πολίτικης Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου από το οποίο έλαβε πτυχίο το Μάρτιο του 2000. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας τον Οκτώβριο του 2002, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού, συνέχισε τις σπουδές του στο οικείο τμήμα λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Στρατηγικές Σπουδές τον Απρίλιο του 2005. Από το Σεπτέμβριο το 2005 μέχρι το Νοέμβριου του 2012 εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna και συγκεκριμένα στις ενημερωτικές εκπομπές «Καλημέρα Ελλάδα» και «Πρωινό Antenna» στον τομέα της δημοσιογραφικής παραγωγής. Το καλοκαίρι του 2013 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή και ανακηρύχτηκε αριστούχος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου όπου έκτοτε διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ Παναγιώτης

Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγικές Σπουδές Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παρούσα θέση στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο οποίο μετατάχθηκε από το Πάντειον Πανεπιστήμιο το 2007. Στο Τμήμα αυτό, επίσης, είναι ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Κύκλου Σπουδών. Πάντειον Πανεπιστήμιο 1990-2007: Από το 1990 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου: Επίκουρος Καθηγητής από το 1990 μέχρι το 1994, Αναπληρωτής Καθηγητής από το 1994 μέχρι το 1999 και Τακτικός Καθηγητής από το 1999 μέχρι το 2007 όταν μετατάχθηκε με στην ίδια βαθμίδα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Προγενέστερες σπουδές: Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου, απόφοιτος Σχολής Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου. Νομικές-Οικονομικές Σπουδές, Πανεπιστήμιο Αθηνών (δίπλωμα). Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ (MA European Studies). Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (Διδακτορικό Διεθνείς Σχέσεις, με ειδίκευση στα Στρατηγικά και Ευρωπαϊκά θέματα). Πολλές δημοσιεύσεις βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και δοκιμίων επί ζητημάτων της ειδικότητάς του. Σημειώνεται, τέλος, η υπηρεσία στην διπλωματικήκ αποστολή στις Βρυξέλλες από το 1978 μέχρι το 1998. Διδασκαλία. Στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μεταξύ άλλων, διδάσκει τα εξής μαθήματα: α) Διπλωματία και στρατηγική των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. β) Στρατηγικές σπουδές. γ) Ευρωπαϊκή άμυνα, ασφάλεια και πολιτική ενοποίηση. δ) Ο πόλεμος στις διεθνείς σχέσεις. ε) Αμερικανική διπλωματία και στρατηγική. ε) Θεωρία Διεθνών Σχέσεων. στ) Θεωρία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. ζ) Ιστορία των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής. η) Διεθνές σύστημα και διεθνής διακυβέρνηση. θ) Διπλωματία και στρατηγική των μεγάλων δυνάμεων. Δημοσιεύσεις: Εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια σε συλλογικά έργα, επιστημονικές εκδόσεις και έντυπα γενικής πληροφόρησης. Σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και ιδιαίτερα τις στρατηγικές σπουδές.

ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ Ιωάννης

Δημοσιογράφος-Αμυντικός Αναλυτής – Γεωπολιτικός Αναλυτής – Ιστορικός Ερευνητής (Διαπιστευμένος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας). Συνεργάτης των περιοδικών «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ», «ΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ». Επίσης αρθρογραφεί στις ιστοσελίδες: defence-point.gr, perialos. blogspot.gr, infognomonpolitics.blogspot.gr. Παράλληλα σε εβδομαδιαία βάση παραδίδει σεμινάρια ιστορίας και γεωπολιτικής/ γεωστρατηγικής στην ιδιωτική σχολή «ΑΛΣ Α.Ε.»: α) Κάθε Τρίτη 18.00 – 20.00 «Ιστορία του Β΄ΠΠ (1939-1945)», β) Κάθε Τετάρτη 17.00-19.00 «Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία» και στη συνέχεια 19.00-21.00 «Γεωπολιτική Ανάλυση της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου μέσα από τον Θουκυδίδη». Είναι οργανωτής εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διαλέξεων και ομιλιών με θέματα που προέρχονται από την ελληνική και παγκόσμια στρατιωτική και πολιτική ιστορία, καθώς και ζητημάτων που άπτονται των Ενόπλων Δυνάμεων, των εξοπλισμών, της εθνικής στρατηγικής, της εξωτερικής πολιτικής, της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής. Έχει συγγράψει περισσότερα από 600 άρθρα με θέματα σχετικά με την ελληνική και παγκόσμια ιστορία, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, τη γεωπολιτική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, εξειδικευμένα άρθρα που αφορούν οπλικά συστήματα (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα), αναλύσεις μαχών, εκστρατειών, πολεμικών επιχειρήσεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, βιογραφίες ιστορικών προσωπικοτήτων, καθώς και ειδικές παρουσιάσεις σχετικές με την τέχνη και φιλοσοφία του πολέμου. Τον Απρίλιο του 2011 προσκλήθηκε από τη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του ΠΝ (ΣΔΕΠΝ) ως ένας από τους τέσσερις κεντρικούς ομιλητές στο πλαίσιο αφιερώματος για την Επανάσταση του 1821, αναπτύσσοντας το θέμα: «Άστιγξ ο θεμελιωτής της ελληνικής μηχανοκίνητης ναυτικής ισχύος». Τον Σεπτέμβριο του 2011 προσκλήθηκε από τη ΣΔΕΠΝ ως κεντρικός ομιλητής να αναπτύξει το θέμα: «Η Γεωπολιτική των Μηδικών, η παράμετρος της Ναυτικής Ισχύος». Επίσης μετείχε σε διάφορα πάνελ παρουσιάσεων, μελετών και αναλύσεων ζητημάτων που άπτονται της ναυτικής στρατηγικής και της γεωπολιτικής/γεωστρατηγικής της χώρας, καθώς και ειδικών εργασιών των σπουδαστών της σχολής.

ΚΑΡΓΑΚΟΣ Σαράντος.

Ιστορικός – Συγγραφέας. Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Στην διάρκεια του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε εργαζόμενος ως μαθητής Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε εισαχθεί τρίτος χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961 – 1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς στους οποίους ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος», «Αριστοτέλης»). Το 1969 παραιτήθηκε από την ιδιωτική εκπαίδευση γιατί αρνήθηκε να εκφωνήσει «κατασκευασμένο» λόγο για την Εθνική Επέτειο, ενώ το στρατιωτικό καθεστώς έβαλε δύο φορές λουκέτο στον φροντιστηριακό οργανισμό στον οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος»). Μετά το 1991 δίδαξε στην Σχολή Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού, στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) και στην Διακλαδική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Από τα φοιτητικά του χρόνια αρθρογραφούσε σε πλείστες εφημερίδες και περιοδικά. Ακόμη επί οκτάμηνο είχε την ευθύνη της εκπομπής «Αθήνα, ζαφειρόπετρα στης γης το δακτυλίδι», μία εκπομπή αθηναιογνωσίας στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84. Έχει δημοσιεύσει 86 βιβλία και πλήθος γλωσσικών και ιστορικών μελετών.

ΚΑΤΣΑΡΟΣ Παναγιώτης

Ο Αντιπτέραρχος ε.α. Παναγιώτης Κατσαρός γεννήθηκε στην Καστανιά Καρδίτσας το 1958. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων/Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας το 1976 από όπου αποφοίτησε το 1980 ως Ανθυποσμηναγός. Στη συνέχεια υπηρέτησε διαδοχικά σε Μονάδες-Επιτελεία της Πολεμικής Αεροπορίας, ως Ελεγκτής Αεροσκαφών, Εκπαιδευτής, Επιτελής, Αξιωματικός Επιχειρήσεων, Τμηματάρχης, Υποδιοικητής, Διοικητής και Διευθυντής. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Φοίτησε επιτυχώς σε σχολεία εσωτερικού και εξωτερικού. Αποφοίτησε με τιμητική διάκριση (Honor Graduate) από το Σχολείο Όπλων (WEAPONS) των Η.Π.Α.. Υπηρέτησε στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Ευρώπης (SHAPE)/Κέντρο Προγραμματισμού του ΝΑΤΟ(/NATO PROGRAMMING CENTER 1989-1991), ως δοκιμαστής επιχειρησιακών προγραμμάτων Αεράμυνας (test software engineer). Μεταξύ των άλλων θέσεων που υπηρέτησε ήταν ως Υποδιοικητής και Διοικητής, στην 7η Μοίρα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Σκύρος 1996-2002) και στο 2ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (Πάρνηθα 2006-2010). Ήταν εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας σε νατοϊκές επιτροπές για το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ (NADGE-NATO AIR DEFENCE GROUND ENVIROMENT 1991- 1996, ACCS-AIR COMMAND AND CONTROL SYSTEM 2002-2006) και μέχρι το επίπεδο Διευθυντών (NACMO BOARD OF DIRECTORS 2010-2013). Στα πλαίσια του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Single European Sky) διατέλεσε Πρόεδρος στο MILITARY COORDINATION GROUP των χωρών της BLEU MED (Ιταλία-Ελλάδα- Κύπρος-Μάλτα 2011-2013). Ταυτόχρονα διετέλεσε Πρόεδρος στην Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας/ΓΕΕΘΑ. Το 2010 τοποθετήθηκε ως Δντης στη Διεύθυνση Αεράμυνας του ΓΕΑ, από όπου και αποστρατεύθηκε το Μάρτιο του 2013 ως Αντιπτέραρχος. Του απενεμήθη ο Τίτλος (ε.τ.) του Επίτιμου Διευθυντή Αεράμυνας του ΓΕΑ.Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ και ΣΑΣΙ.

ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ Βασίλειος

Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες (BA Hons.) και Διεθνείς Σχέσεις (MPhil) στο University of East Anglia (Norwich, UK) και ως ερευνητής στο American University in Cairo (Cairo, Egypt). Από το 1995 ως το 1999 εργάστηκε ως αναλυτής πολιτικών κινδύνων στα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε., PHARE και TACIS, για την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία αντίστοιχα. Από το 2000 δραστηριοποιείται στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής ως σύμβουλος εκτίμησης πολιτικών και διεθνοπολιτικών κινδύνων. Ειδικεύεται σε θέματα γεω-επιχειρηματικότητας (geo-entrepreneurship), ενεργειακής ασφάλειας, ασφάλειας υδάτινων πόρων, γεωπολιτικής και γεωοικονομίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “The Geo-entrepreneurs' Empire” (2013, Dian Press), ενώ επιστημονικές του μελέτες φιλοξενούνται στο “Foreign Affairs”, στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στο διαδίκτυο. Ομιλητής σε ημερίδες, ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια, σε στρατιωτικούς σχηματισμούς και σχολές, καθώς επίσης είναι τακτικός σχολιαστής της διεθνούς επικαιρότητας στα media.

ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ Δημήτριος

Υποστράτηγος ε.α. Ραδιοηλεκτρολόγος Α’, Αναπληρωματικό Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1961. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983 ως ανθυπολοχαγός Διαβιβάσεων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει υπηρετήσει σε Μονάδες των Διαβιβάσεων και των Ειδικών Δυνάμεων και ως επιτελής σε Σχηματισμούς και Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς. Ως ειδικός επιτελής υπηρέτησε στο Κλάδο Επιχειρήσεων της NACOSA του Ανωτάτου Διασυμμαχικού Στρατηγείου Δυνάμεων Ευρώπης, SHAPE. Επίσης, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της χώρας μας στην Επιτροπή C3 του ΝΑΤΟ τοποθετημένος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ από το 2004 μέχρι το 2007. Την ίδια περίοδο συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην Ομάδα Εργασίας αξιολόγησης προγραμμάτων της Επιτροπής Υποδομής και της Επιτροπής προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ. Διατέλεσε Διοικητής ΔΒ στη XVIM/KMΠ, Διοικητής της Σχολής Ηλεκτρονικού Πολέμου, του 2ου ΣΕΗΠΠΕΠ, της Σχολής Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών Αξκων ΔΒ (ΣΤΗΑΔ). Ως Ανώτατος Αξιωματικός διατέλεσε Διοικητής στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και Διοικητής της Σχολής Διαβιβάσεων. Είναι απόφοιτος των Σχολών του Όπλου του και των Ειδικών Δυνάμεων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ), της Διακλαδικής Σχολής Επιτελών Άμυνας, της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και της ΣΤΗΑΔ. Απόφοιτος των Προκεχωρημένων Σχολείων Διαχείρισης Ραδιοσυχνοτήτων και Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Στρατηγική Ανάλυση και Διαχείριση Κρίσεως του Πανεπιστημίου του Aberdeen. Ομιλεί την αγγλική και γαλλική.

ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΣ Βασίλειος

Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ.ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ Ε.Α. Π.Ν. ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Σ.Ν.Δ.. Κατάγεται από την Άνω Κορακιάνα του Δήμου Κερκύρας.Φοίτησε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από το 1971 έως το 1975. Αποστρατεύθηκε το 2006. Κατά την 15ετή θαλάσσια υπηρεσία του ενάσκησε επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα καθήκοντα για μάχιμο Αξιωματικό, επί Αντιτορπιλικών, Πυραυλακάτων και Φρεγατών. Διετέλεσε Κυβερνήτης της Πυραυλακάτου «ΜΠΛΕΣΣΑΣ», της Θαλαμηγού «ΑΡΓΩ» και της Φρεγάτας «ΕΛΛΗ», Διοικητής 1ης Μοίρας Φρεγατών, Αρχιεπιστολεύς Στόλου και Διοικητής Φρεγατών. Κατά την 11ετή υπηρεσία του σε θέσεις ξηράς, υπηρέτησε ως εκπαιδευτής στην Σχολή Πυροβολικού του Π.Ν., στα Ναυπηγεία Ελευσίνος, ως υπεύθυνος οπλικών συστημάτων των υπό ναυπήγηση Αρματαγωγών τύπου «ΧΙΟΣ», Υπασπιστής της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, Διευθυντής Σπουδών στην Ναυτική Σχολή Πολέμου, Ναυτικός Ακόλουθος Βόννης και Διευθυντής Α1 του Γ.Ε.Ν.. Επιπλέον διετέλεσε Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης και Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από όλα τα προβλεπόμενα σταδιοδρομικά σχολεία του Π.Ν., συμπεριλαμβανομένης της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και έχει παρακολουθήσει σειρά Διακλαδικών και ΝΑΤΟϊκών σεμιναρίων. Επιπλέον έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Μηχανολογία Όπλων από το Naval Postgraduate School του Monterey των Η.Π.Α. και είναι απόφοιτος του Naval War College των Η.Π.Α.. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις «Διεθνεις Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει την Αγγλική λίαν καλώς. Κατά την σταδιοδρομία του, έχει τιμηθεί με όλες τις προβλεπόμενες διακρίσεις και επιπλέον με Διαμνημόνευση συμμετοχής σε ειρηνευτικές αποστολές, με Μετάλλιο υπηρεσίας με το ΝΑΤΟ και με Ναυτικό Μετάλλιο Β’ Τάξεως για διάσωση ζωής. Από το 2006 έως το 2010, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος. Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συμμετέχει ως ομιλητής σε εκδηλώσεις σχετικές με τα αντικείμενα του Ινστιτούτου (διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια κ.λ.π.) και αρθρογραφεί σε περιοδικά και ιστότοπους. Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Σιταρά από το 1979 και έχει δύο τέκνα τον Γιάννη (1980) και την Κατερίνα (1981).

ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Μελέτης

Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1962. ΣΠΟΥΔΕΣ: Αποφοίτησα από το κλασσικό τμήμα του Κολλεγίου Αθηνών το 1981. Φοίτησα στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημιου της Γενεύης. Το 1986 έλαβα πτυχίο Πολιτικών Επιστημών με βαθμό λίαν καλώς. Το 1989 ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Κοινωνιολογίας. Το 1993 ολοκλήρωσα την διδακτορική μου διατριβή υπό την διεύθυνση του καθηγητού J. Ziegler. Ανακηρύχθηκα Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών με άριστα και εντολή εκτυπώσεως. Το 1997-2003 εκπόνησα δεύτερη δεύτερη διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανακηρύχθηκα Διδάκτωρ Φιλοσοφίας με άριστα. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Το 1997 δίδαξα ως επισκέπτης καθηγητής (ν. 407) στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1998 δίδαξα με επίσημη πρόσκληση του Πανεπιστημίου της Γενεύης στο Τμήμα Οικονομικής Ιστορίας της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Από το 1994 ως το 1997 δίδαξα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1993 ως το 1997 δίδαξα στην Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Από το 1990 διδάσκω στη Μέση Εκπαίδευση/ Λύκειο. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Από το 1987 διευθύνω την επιθεώρηση κοινωνικών επιστημών ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ των εκδόσεων Παπαζήση. Είμαιτακτικόμέλοςτης International Sociological Association, της Association Internationale des Sociologues de Langue Française (μέλος της ομάδας εργασίας για τα Βαλκάνια) καιτης Société Suisse de Sociologie. Έχω λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια ως εισηγητής και σύνεδρος / Μόντρεαλ 1998, Μόσχα 1999, Durban Νοτίου Αφρικής 2006 κ.ά. Διετέλεσα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου που διεξήχθη στην Σπάρτη το 1993 με θέμα «Το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους». ΒΙΒΛΙΑ: 1.Ιδεολογία του Δεξιού Κράτους, εκδ. Παπαζήση, 1993. 2.Η Βασιλεία στη νεώτερη ελληνική ιστορία, εκδ. Νέα Σύνορα-Λιβάνης, πρόλογος Δ. Τσάτσου, 1994, β΄ έκδ. 1994, γ΄ έκδ. 1995. 3.Πολιτική Κοινωνιολογία: εισαγωγικά μαθήματα, εκδ. Παπαζήση, 1995 β΄ έκδ. 2001. 4.Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών: κοινωνία, Οικονομία, Ιδεολογία, εκδ. Παπαζήση, 1996, γ΄ έκδ. 2008. 5.Νίκος Πουλαντζάς: κριτικό δοκίμιο για έναν κορυφαίο μαρξιστή, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1999, β΄ έκδ. 2001.

ΜΗΝΑΓΙΑΣ Χρήστος

Ο Χρήστος Μηνάγιας γεννήθηκε το 1960 στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Το 1978 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ’ όπου απεφοίτησε το 1982 ως ανθυπολοχαγός πεζικού. Ως αξιωματικός υπηρέτησε σε Μονάδες Πεζικού, σε Επιτελεία Συντάγματος, Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, Σώματος Στρατού, σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, απ’ όπου και αποστρατεύθηκε, με τη βούλησή του, με το βαθμό του Ταξιάρχου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, όλων των Σχολείων Πεζικού, της Σχολής Αλεξιπτωτιστών και της Στρατιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών (τμήμα τουρκικής γλώσσας). Φοίτησε στη Διακλαδική Σχολή Άμυνας της Γαλλίας (Collège Interarmées de Défense) όπου του απενεμήθησαν το πτυχίο Ανώτερων Αμυντικών Σπουδών (επιπέδου διδακτορικών σπουδών) και το πτυχίο Ανώτερων Στρατιωτικών Σπουδών. Επίσης έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο C.E.D.S. (Centre d’ Etudes Diplomatiques et Strategiques/ Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών)/Παράρτημα Αθηνών, όπου του απενεμήθη το πτυχίο των Ανώτερων Διπλωματικών Σπουδών. Είναι μέλος της ΕΛΕΣΜΕ, του ΣΣΕΘΑ, τακτικός αρθρογράφος επί θεμάτων Τουρκίας και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες της Ελλάδος και της Κύπρου. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.

ΜΙΧΑΛΕΤΟΣ Ιωάννης

O Ιωάννης Μιχαλέτος είναι σύμβουλος & αναλυτής για θέματα ασφάλειας με εξειδίκευση στην έρευνα των εξελισσόμενων ασύμμετρων απειλών στην Ν.Α Ευρώπη (Δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, Ισλαμική τρομοκρατία, πολιτικός εξτρεμισμός, παράνομη μετανάστευση, ομάδες πολιτικής αποσταθεροποίησης) και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της περιοχής ( Ενεργειακά έργα υποδομής, επενδύσεις, ασφάλεια υποδομών, περιφερειακές ενεργειακές πολιτικές). Συνεργάζεται με το “Ελληνικό Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας”, το HIS Jane‘s Group και με κέντρα ερευνών και εξειδικευμένες εκδόσεις στη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά, Ιταλία, ΗΠΑ κ.α. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια προσκεκλημένος του ΝΑΤΟ,ΕΕ, ΥΠΕΞ διαφόρων κρατών και συχνά παραθέτει συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ.

ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ Χρήστος

Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς

ΜΠΑΚΑΣ Δημήτριος

Αντιστράτηγος ε.α.- Επίτιμος Διοικητής Στρατιωτικής Διοικήσεως Αθηνών [ΣΔΑ]. Πρόεδρος ΔΣ της Εταιρείας ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ. Τόπος γεννήσεως Άγιος Βλάσιος, Λεβαδείας , Βοιωτίας [18 Ιουν.1942]. Σύζυγος: Παναγιώτα , γένους Λιάκου. Τέκνα: Κωνσταντίνος[πολ. Μηχ.], Αλέξιος[μηχαν. Μηχ.] , Μιχάλης[αρχ. μηχ.]. Απόφοιτος ΣΣΕ, ΕΜΠ[ πολ. Μηχ], Νομικής Παν. Αθηνών. Μεταπτ. Σπουδές: RCDS, Λονδίνο. Στρατ. Σχολές: ΣΕΟΕΔ, ΣΤΕΑΜΧ, ΑΣΠ, ΣΕΘΑ. Κυριότερες θέσεις: Διοικητής Λόχου 8 έτη, Διοικητής Τάγματος 2 έτη,Διοίκηση επιπέδου Συντάγματος ένα έτος, Διευθυντής Επιτ. Γραφείων 7 έτη. Διευθυντής Επιτ. Γραφ, Α/ΓΕΕΘΑ ένα έτος. Διευθυντής Δνσεως Εκπαιδεύσεως ΓΕΣ ένα έτος. Διοικητής ΣΣΕ δύο έτη. Διοικητής ΣΔΑ ένα έτος. Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΥΕΘΑ τρία χρόνια. Αποστρατεύθηκε το 1999. Ίδρυσε με τους τρεις γιους του την εταιρεία μελετών και κατασκευών ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ [ 1999], ως Πρόεδρος. Μέλος ΤΕΕ[ 1977]. Παράλληλα Ζωγράφος από τα παιδικά του χρόνια. Απόφοιτος ΑΒC και Επαγγελματικών Κύκλων Σπουδών στο Λονδίνο , σε αντικείμενα Υδατογραφίας και Παστέλ. Επαγγελματικά ασχολείται ως μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2000. Πραγματοποίησε Εκθέσεις έργων του : Αθήνα, Ξάνθη, Ναύπλιο, Λιβαδειά, Λεμεσό, Λευκωσία, Γαλαξίδι, Άμφισσα, Αράχοβα, Παλαιό Ψυχικό, Κεφαλονιά κλπ. Έργα του σε αρκετές χώρες εξωτερικού και στα: Δημαρχείο Λεμεσού, Ξάνθης , Λιβαδειάς,. Στη ΣΣΕ και διάφορα Ιδρύματα. Δυο Τηλεκάρτες. Διαθέτει μόνιμο εκθεσιακό χώρο στα Βριλήσσια, Αττικής.

ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ Ιωάννης

Ο Aντιστράτηγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης γεννήθηκε στην Άρτα το 1954. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στην Άρτα το 1972 και εισήχθη στην Στρατιωτικό Σχολή Ευελπίδων , όπου απεφοίτησε το 1976, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Ιππικού – Τεθωρακισμένων (ΤΘ) . Υπηρέτησε στον Έβρο , στην Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Δ. Ελλάδα και στο κέντρο , σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις σε όλους τους βαθμούς, κατά βάση σε μάχιμες θέσεις, καθώς και σε θέσεις επιτελούς. Ακόμη υπηρέτησε, ως παρατηρητής και Αξκος επιχειρήσεων της ECMM (European Community Monitor Vision), τo 1992-93, κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, το 1995-2000 ως Υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ , το 2000-2003, κατά την διάρκεια της Ιντιφάντα του Αλ Ακτσά. •Αποφοίτησε από όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία του Όπλου των ΤΘ , καθώς και από διάφορα Σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων. •Είναι απόφοιτος της Σχολής Τακτικών Πληροφοριών της Αριζόνα , του στρατού των ΗΠΑ, λαβών Πτυχίο Αξκου πληροφοριών. •Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, λαβών Πτυχίο Επιτελούς και Αμυντικών Σπουδών. •Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης , λαβών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αμυντικών και Στρατηγικών Σπουδών. Μετά την αποστρατεία του εργάστηκε επί δύο έτη σε εταιρεία της αμυντικής Βιομηχανίας, ως Διευθυντής συμβάσεων της εταιρείας. Συνεργάστηκε με το περιοδικό ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ως στρατιωτικός συντάκτης, αρθρογραφώντας επί στρατιωτικών και τεχνικών θεμάτων από το 2007-2009. Ως γνώστης των θεμάτων της Μέσης Ανατολής και του Παλαιστινιακού έχει αρθρογραφήσει πολλάκις στον έντυπο τύπο , για τα καυτά θέματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής και έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο τηλεοπτικό κανάλι BLUE SKY, καθώς και στo KONTRA CHANELL με την ιδιότητα του στρατιωτικού αναλυτή για θέματα Μέσης Ανατολής. Έχει δώσει συνεντεύξεις στον έντυπο τύπο (εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα, Press Time), στον ηλεκτρονικό τύπο και στο ραδιόφωνο (Radio Symban, Σύδνεϋ Αυστραλίας). Μαζί με τον Δρ. Αθανάσιο Δρούγο είναι συνδιαχειριστής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας γεωστρατηγικών αναλύσεων και ενημέρωσης, όπου αρθρογραφεί τακτικά (όλα τα άρθρα του είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα) Είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) και του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α (Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων). Συνεργάζεται με την εφημερίδα της γενέτειράς του πόλης ¨ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ», όπου αρθρογραφεί τακτικά. Επίσης άρθρα του δημοσιεύονται στην εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ, της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και στο περιοδικό ΙΠΠΙΚΟ _ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ, της Ενώσεως Αποστράτων Ιππικού –Τεθωρακισμένων, καθώς και στις ιστοσελίδες των. Απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης των συμμαθητών του, έχει εκλεγεί και είναι για τρίτη φορά, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αξιωματικών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξης 1976. Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Λαμπρούση, Νοσηλεύτρια στο Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο και έχουν δύο παιδιά.

ΜΠΑΣΑΡΑΣ Αναστάσιος

Γεννήθηκε στην Καλαμπάκα. Είναι νυμφευμένος με τη Λίνα Γριβάκου, πατέρας δύο υιών, του Κωνσταντίνου και του Γιώργου. Πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός Σχολής Ικάρων (ΣΜΑ). Επιτυχών πρώτος, MSc in Digital Communications (University of Kent, UK). Απόφοιτος διαφόρων σχολείων Πληροφορικής (Βέλγιο, Γαλλία), Ποιοτικού Ελέγχου (ΝΑΤΟ/ΝΑΜSΑ, Λουξεμβούργο), Logistics Management &Engineering (Portland State University, ΗΠΑ).Εκτενής γνώση και εμπειρία στην απόκτηση, διαχείριση/υποστηριξη μεγάλων στρατιωτικών συστημάτων, μηχανική RAMT (Reliability-Availability- Maintainability-Testability), Configuration Management, Πληροφορική, Ποιότητα και Μηχανική συστημάτων Τηλ/νιών και Radar. Εξωτερικός καθηγητής, για πολλά χρόνια, ΣΙ/ΣΜΑ, ΤΕΙ, ΣΤΥΑ και ΙΕΚ. Υπηρέτησε πάνω από 25 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία σε διάφορες θέσεις Logistics από "First Line Manager to Senior Logistics Officer and to Director of Logistics and Project Manager. Αποχώρησε από την ΠΑ το 1989, μετά από αίτησή του, με το βαθμό του Σμηνάρχου. Από το 1990 μέχρι το 2010, επικεφαλής τομέων "Logistics Support" και "Acquisition Logistics" του Προγράμματος Αεράμυνας της ΝΑΜSΑ (ΝΑΤΟ Maintenance and Supply Agency, Λουξεμβούργο). Συνιδρυτής και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.). Συνιδρυτής του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων. Συγγραφέας των εγχειριδίων: –Βασική θεωρία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών,1972, –Συστήματα Τηλεπικοινωνιών, θεωρία και Παραδείγματα, 1981 – Logistics: Management & Engineering, 2012, και –Μιας πληθώρας άρθρων, προτύπων λειτουργικών διαδικασιών, οδηγιών, κανονισμών και εφαρμογών πληροφορικής στο πεδίο της επιμελητείας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Μαριέττα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοίτησε επίσης Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες/ ειδικότητα Δημοσία Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καθώς και σε μεταπτυχιακό «Ηθική και Πολιτική» στο Πανεπιστήμιο Marne La Vallee Γαλλίας. Γνωρίζει λίαν καλώς την αγγλική, γαλλική και ρουμανική. Είναι κάτοχος τίτλου ανωτέρων σπουδών γαλλικής, proficiency Αγγλικής του Πανεπιστημίου Michigan και ‘εχει βασική γνώση της γερμανικής. Υπήρξε ανώτερος διοικητικός υπάλληλος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με προυπηρεσία στο ΝΑΤΟ / Βρυξέλλες δύο φορές, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, διευθύντρια διοικήσεως στην Πρεσβεία Βουκουρεστίου και αποστολές στην Πρεσβεία Βελιγραδίου, Γραφείο Σκοπίων και Πρεσβεία Λιουμπλιάνας. ‘Ηταν επί εξαετία επικεφαλής του τμήματος υποτροφιών στην Διεύθυνση Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο την διαχείριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αλλοδαπούς. Μετά την αποχώρησή της από το Υπουργείο Εξωτερικών το 2009 εργάσθηκε μέχρι το τέλος του 2016 ως προσωπάρχης στον Ευρωπαικό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και στην συνέχεια ως εμπειρογνώμων σε διαχείριση θεμάτων εκπαίδευσης και ανθρωπίνου δυναμικού και επι συντονιστής εκπαιδευτικών προγραμμάτων ασκήσεως κυρίως αλλοδαπών φοιτητών. Από τον Μάρτιο του 2017 είναι μέλος του ΕΛΙΣΜΕ. Είναι μητέρα του Δημητρίου Ξένου, αποφοίτου νομικής, επιχειρηματία με έδρα το Βουκουρέστι.

ΠΑΤΤΑ Ισμήνη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι έγγαμος και μητέρα ενός παιδιού. Αρχικά, πήρε το πτυχίο Οικονομικών Σπουδών με ειδίκευση στη Διεθνή Οικονομία, από το Πανεπιστήμιο Γαλλίας PARIS X- NANTERRΕ. Αργότερα, 2007-2009, ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο : Κέντρο Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ενώ, το 2013, υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, με τίτλο « Η Κρίση της Παγκοσμιοποίησης και οι Γεωπολιτικές Επιπτώσεις. Η Περίπτωση της Πρόσφατης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης», λαμβάνοντας τον βαθμό Άριστα. Έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης του Παντείου (αποκτώντας διδακτική εμπειρία) καθώς και μερικών άλλων Ινστιτούτων. Δημοσίευσε άρθρα κι εργασίες Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε Ινστιτούτα και εφημερίδες. Κι όχι μόνον. Ο πολιτισμός την ενδιαφέρει όπως και η διεπιστημονικότητα. Έτσι, δημοσίευσε επίσης και άρθρα πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ είχε την τύχη να διακριθεί επανειλημμένως με πανελλήνια βραβεία Ποίησης από διαφορετικούς φορείς, και να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τρεις ποιητικές συλλογές της. Ακόμη, παρουσίασε ένα σκηνικό δρώμενο μουσικής και ποίησης στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Ελληνικού (2004). Παράλληλα εργάστηκε στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με μακρά θητεία στην Εθνική Τράπεζα, ενώ στα τυπικά της προσόντα συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά αγγλικά (πλέον του Proficiency), καθώς και πιστοποιημένες γνώσεις υπολογιστών. Τα άλλα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τη Μουσική (πτυχίο Αρμονίας από το Ελληνικό Ωδείο), σχολή αναρρίχησης και πεζοπορίας από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών, κ.ά. Τα άρθρα της (ελληνικά - αγγλικά) υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της

ΣΤΑΒΕΛΑΣ Απόστολος

Ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε παιδαγωγικά και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Καποδιστριακό Αθηνών και Γλασκώβης. Ήταν υπότροφος μεταδιδακτορικός του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Είναι εντεταλμένος ερευνητής του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Διδάσκων στα Παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι μελέτες του αφορούν τη Νεοελληνική φιλοσοφία, τη φιλοσοφία της Παιδείας και τη φιλοσοφία της Γλώσσας των κλασσικών χρόνων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Μ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία, γεωγραφία και αρχαιολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Εκτός της διδακτορικής του διατριβής έργα του είναι: -Τομές στη νεοελληνική αγωνία, Δόμος 1988. -Βήματα στα πάτρια Κωνσταντινουπόλεως, Δόμος β΄εκδ. 1992. -Μαθήματα βαλκανικής ιστορίας, Δόμος 1995. -Η τελευταία αναλαμπή. Η κωνσταντινουπολίτικη ρωμηοσύνη στα χρόνια 1948-1955, Δόμος 1996 καθώς και πολλές μελέτες. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Γενεύης και της Θεσσαλονίκης, στην Ανώτατη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης της Σχολής Δημοσίας Διοικήσεως κ.ά.

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Συνταγματάρχης ε.α. Αποφοίτησε το 1992 από τη ΣΣΕ και εντάχθηκε στο όπλο του Πυροβολικού. Το 1997 μετατάχθηκε στην Αεροπορία Στρατού και έλαβε την πτητική και θεωρητική εκπαίδευση ως χειριστής Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Από το 1997 έως το 2007, υπηρέτησε σε Μονάδες Αεροπορίας Στρατού και στη Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ. Από το 2007 έως το 2010, διετέλεσε εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΑ στην Κοινοπραξία ΝΗΙ. Υπηρέτησε επίσης ως εκπαιδευτής στην Τακτική Αεροπορία Στρατού στη Σχολή Πεζικού και ως τμηματάρχης εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ. Έχει αποφοιτήσει από το Προκεχωρημένο Τμήμα Τακτικής Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού στις ΗΠΑ (2005) και από την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (2012), πρώτος στη σειρά του. Είναι κάτοχος Master 2,Droit, Economie,Gestion με ειδίκευση Histoire Militaire Comparée, Geostrategie, Défense et Securité, από το πανεπιστήμιο της Μασσαλίας. Αποστρατεύτηκε με δική του αίτηση το 2014 με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του ΓΕΕΘΑ, του Ινστιτούτου Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας, εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου πανεπιστημίου, επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Ευρασία, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέλος του ΕΛΙΣΜΕ. Από τον Οκτώβριο του 2014 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο τη Γεωοικονομία.

ΤΕΜΠΟΣ Ευάγγελος

Ο Δρ. Ευάγγελος Τέμπος, που επιμελείται τη στήλη «Διεθνείς Θεσμοί και Ελλάδα» είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος στην «Στρατιωτική Ιστορία» από το Πανεπιστήμιο του York στη Μ. Βρετανία και δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, το ένα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, επίσης στη Μ. Βρετανία στις «Διεθνείς Σχέσεις-Άμυνα», και το άλλο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ειδίκευση: Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες που συνδιοργάνωσε η Β΄ Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Είναι μέλος πολλών ερευνητικών κέντρων της Ελλάδος (ΕΛΙΑΜΕΠ, ΕΛΙΣΜΕ, ΕΚΕΜ, ΚΕΜΜΙΣ, ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου, Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», κλπ) και του εξωτερικού (IISS) και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τα Βαλκανικά ζητήματα και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, καθώς και την Κοινή [Ευρωπαϊκή] Πολιτική Ασφάλειας & 'Αμυνας (ΚΠΑΑ). Από το Φεβρουάριο του 2012 συμμετέχει στη σύνταξη και συγγραφή του διμηνιαίου, αγγλόφωνου ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο ‘Middle East Mediterranean’. Εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών & είναι Εξωτερικός Eρευνητικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 1996 και εντεύθεν

ΤΟΜΠΡΑ Αλεξάνδρα

Η Αλεξάνδρα Τόμπρα είναι δημοσιογράφος από το 2005 με θητεία στους μεγαλύτερους οικονομικούς ιστότοπους της χώρας. Πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία ολοκλήρωσε το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ειδικεύτηκε στην Τραπεζική Διοίκηση μέσω μεταπτυχιακού διπλώματος. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σεμιναρίων πανεπιστημιακού επιπέδου, κυρίως οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου, ενώ συμμετείχε επιτυχώς σε εξ αποστάσεως προγράμματα επιμόρφωσης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι τακτική ομιλήτρια στον κύκλο των Money Show στην Ελλάδα, ενώ ανήκει στο ερευνητικό δυναμικό του συλλόγου Αποφοίτων τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα αρθρογραφεί στο Capital.gr με ευθύνη τον ημερήσιο σχολιασμό της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και αναλύσεις ξένων θεσμικών.

ΤΣΑΛΤΑΣ Γρηγόριος

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l'Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

ΦΩΤΙΟΥ Παύλος

Ειδικός Επιστήμων Δ.Δ., Μέλος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στις μεταπτυχιακές του σπουδές στο London School of Economics, ειδικεύθηκε στο Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης, στο Διεθνές Δίκαιο των Φυσικών Πόρων και των Θαλασσίων Πηγών Ενεργείας και στο Διεθνές Δίκαιο των Συνθηκών. Στην University of Nottingham - Law School ειδικεύθηκε στο Δ.Δ.Θ και στο Διεθνές Δίκαιο Ενόπλων Συγκρούσεων και στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Στο International Public Relations & East – West Studies School του University of Nottingham, ειδικεύθηκε στις Διεθνείς Σχέσεις και την Διεθνή Πολιτική. Στο International Boundaries Research Unit του University of Durham UK, ειδικεύθηκε σε διεθνείς υποθέσεις και σενάρια διαπραγματεύσεων, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κυριαρχίας και εθνικής δικαιοδοσίας. Στο Cambridge Law College, στο International Institute of Humanitarian Law του Σαν Ρέμο Ιταλίας, και στο International Red Cross London Branch, έκανε εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο Ενόπλων Συγκρούσεων με έμφαση το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Υπήρξε Σύνδεσμος του ΥΕΘΑ στο ΥΠΕΞ για τα Εθνικά Θέματα και στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία στον ΙΜΟ επί 15 χρόνια και για τρία χρόνια εκπροσώπησε το ΥΕΘΑ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ για τα θέματα Δικαίου Θαλάσσης. Έχει διδάξει Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης, Δίκαιο Ενόπλων Συγκρούσεων και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

ΧΙΟΝΗΣ Διονύσιος

Διδακτορικό δίπλωμα: Τίτλος διατριβής "Short Run and Long Run Foreign Exchange Rate Modelling" υπό την επίβλεψη του καθηγητή R. MacDonald, University of Strathclyde, (09/1994 - 05/1998). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα M.Sc. σε Διεθνή Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά, Heriot - Watt University, Edinburgh, (09/1989 - 09/1990). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα M.Sc. σε Οικονομικά, Glasgow University, Glasgow, (09/1994 - 09/1995). Πτυχίο Οικονομικών, Οικονομικό Τμήμα. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (09/1983 - 06/1987). Βαθμίδα: Καθηγητής : Πεδίο ειδίκευσης/ γνωστικό αντικείμενο: Ξένες Άμεσες Επενδύσεις και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις