ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το άρθρο παρουσιάζει ένα υπόδειγμα του Adolf Guyer-Zeller, Ελβετού ειδήμονα στα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Το υπόδειγμα αυτό αφορούσε στη στρατηγική σχεδίαση της επέκτασης της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, σε περιοχές του παρακμάζοντος Οθωμανικού σουλτανάτου, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η εν λόγω επέκταση συνδυαζόταν με την κατασκευή βασικών σιδηροδρομικών δικτύων, τα οποία διέσχιζαν όλη την οικουμένη.

Το υπόδειγμα σχετιζόταν με την παράλληλη επιδίωξη για την διατήρηση της ισορροπίας των Παγκόσμιων Δυνάμεων, στην παγκόσμια κατανομή ισχύος.

Το κείμενο έχει σημαντικό ενδιαφέρον και για την χώρας μας, καθώς αναφέρεται σε σημαντικές εδαφικές απελευθερώσεις και διευθετήσεις.

A. Εισαγωγικά
Η παρούσα ανάλυση αποτελεί προϊόν της Ερευνητικής Ομάδας Μεταναστευτικού και Προσφυγικού Ζητήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κι έχει ως αντικείμενο την συνοπτική αποτύπωση της εικόνας της του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, κατά τον μήνα Μάιο 2020.

Β. Γενική Εικόνα Μηνός
Η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες για μια ολιστική αντιμετώπιση (έλεγχος συνόρων, νομοθεσία, δομές κλπ) του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος κινούμενη σε μια γραμμή προσεκτικής και σταδιακής αυστηροποίησης των μέτρων και διαδικασιών.

Κυρία Σακελλαροπούλου: Θα σταθούμε αρωγοί στην ελληνική προεδρία!

Την πρόθεσή της να συμβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο στο έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης «ενός φάρου δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο» εκφράζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ευρωπαϊκού οργάνου.

A. Εισαγωγικά
Η παρούσα ανάλυση αποτελεί προϊόν της Ερευνητικής Ομάδας Μεταναστευτικού και Προσφυγικού Ζητήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κι έχει ως αντικείμενο την συνοπτική αποτύπωση της εικόνας της του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, κατά τον μήνα Απρίλιο 2020.

Β. Γενική Εικόνα Μηνός
Η εφαρμογή της προβλεπόμενης νομοθεσίας και η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού πέτυχε τη σημαντικότατη μείωση των εισερχόμενων ροών τον μήνα Απρίλιο. Καταδείχθηκε ότι ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες είναι δυνατός ο επαρκής (όχι πλήρης) έλεγχος των εισερχομένων ροών με την προϋπόθεση ύπαρξης σθεναρής πολιτικής βούλησης και κινητοποίησης όλων των μηχανισμών. Παρά ταύτα παραμένει σωρεία προβλημάτων σε θέματα που αφορούν ειδικά τον χειρισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια χωρίς να φαίνεται προοπτική εφικτής και σύντομης λύσης του προβλήματος.

Κατεβάστε το PDF

 

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν είναι η πρώτη πανδημία που πλήττει τον πλανήτη και αλλάζει -σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό- τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας.  Η πρώτη πανδημία καταγράφηκε το 430 π.Χ, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, στην πόλη – κράτος των Αθηνών, προκαλώντας τον θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων, μεταξύ των οποίων και ο Περικλής. Η εν λόγω πανδημία ονομάστηκε «Λοιμός των Αθηνών» ή «Σύνδρομο του Θουκυδίδη» και αντιμετωπίστηκε με τη συνεισφορά του Ιπποκράτη, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη εκείνο το διάστημα. 

Ακολούθησαν, ωστόσο, «ορδές» πανδημιών που είχαν αντίκτυπο σε όλη την υφήλιο, δοκιμάζοντας τις ανθρώπινες υποδομές και αντοχές. Δείτε ποιες είναι οι 10 πιο σημαντικές πανδημίες που έπληξαν μέχρι σήμερα την ανθρωπότητα καθώς και τις εκτιμήσεις για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.