ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Μηνιαία Αποτύπωση Μεταναστευτικού-Προσφυγικού Μάιος 2020

Posted in Αλλα - Διάφορα

A. Εισαγωγικά
Η παρούσα ανάλυση αποτελεί προϊόν της Ερευνητικής Ομάδας Μεταναστευτικού και Προσφυγικού Ζητήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κι έχει ως αντικείμενο την συνοπτική αποτύπωση της εικόνας της του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, κατά τον μήνα Μάιο 2020.

Β. Γενική Εικόνα Μηνός
Η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες για μια ολιστική αντιμετώπιση (έλεγχος συνόρων, νομοθεσία, δομές κλπ) του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος κινούμενη σε μια γραμμή προσεκτικής και σταδιακής αυστηροποίησης των μέτρων και διαδικασιών.

ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. Μηνιαία Αποτύπωση Μεταναστευτικού-Προσφυγικού Απρίλιος 2020

Posted in Αλλα - Διάφορα

A. Εισαγωγικά
Η παρούσα ανάλυση αποτελεί προϊόν της Ερευνητικής Ομάδας Μεταναστευτικού και Προσφυγικού Ζητήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κι έχει ως αντικείμενο την συνοπτική αποτύπωση της εικόνας της του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, κατά τον μήνα Απρίλιο 2020.

Β. Γενική Εικόνα Μηνός
Η εφαρμογή της προβλεπόμενης νομοθεσίας και η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού πέτυχε τη σημαντικότατη μείωση των εισερχόμενων ροών τον μήνα Απρίλιο. Καταδείχθηκε ότι ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες είναι δυνατός ο επαρκής (όχι πλήρης) έλεγχος των εισερχομένων ροών με την προϋπόθεση ύπαρξης σθεναρής πολιτικής βούλησης και κινητοποίησης όλων των μηχανισμών. Παρά ταύτα παραμένει σωρεία προβλημάτων σε θέματα που αφορούν ειδικά τον χειρισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια χωρίς να φαίνεται προοπτική εφικτής και σύντομης λύσης του προβλήματος.

Κατεβάστε το PDF

Αναδημοσίευση από Ναυτεμπορική- Η Ελλάδα στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρώπης - Η πρώτη «ψηφιακή προεδρία»

Posted in Αλλα - Διάφορα

Κυρία Σακελλαροπούλου: Θα σταθούμε αρωγοί στην ελληνική προεδρία!

Την πρόθεσή της να συμβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο στο έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης «ενός φάρου δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο» εκφράζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της με την ευκαιρία της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας του ευρωπαϊκού οργάνου.

Πηγή Economistas: Οι 10 πιο φονικές πανδημίες στην ανθρώπινη ιστορία

Posted in Αλλα - Διάφορα

 

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν είναι η πρώτη πανδημία που πλήττει τον πλανήτη και αλλάζει -σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό- τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας.  Η πρώτη πανδημία καταγράφηκε το 430 π.Χ, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, στην πόλη – κράτος των Αθηνών, προκαλώντας τον θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων, μεταξύ των οποίων και ο Περικλής. Η εν λόγω πανδημία ονομάστηκε «Λοιμός των Αθηνών» ή «Σύνδρομο του Θουκυδίδη» και αντιμετωπίστηκε με τη συνεισφορά του Ιπποκράτη, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη εκείνο το διάστημα. 

Ακολούθησαν, ωστόσο, «ορδές» πανδημιών που είχαν αντίκτυπο σε όλη την υφήλιο, δοκιμάζοντας τις ανθρώπινες υποδομές και αντοχές. Δείτε ποιες είναι οι 10 πιο σημαντικές πανδημίες που έπληξαν μέχρι σήμερα την ανθρωπότητα καθώς και τις εκτιμήσεις για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. 

Νίκος Βέττας: Αναπτυξιακές προκλήσεις και προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής

Posted in Αλλα - Διάφορα

ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για το νέο ΕΣΠΑ 2021 2027
Αθήνα , 17 Ιανουαρίου 2020
Νίκος Βέττας
Γενικός Διευθυντής
Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE)
Καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Αναπτυξιακές προκλήσεις και προτεραιότητες
οικονομικής πολιτικής

Κατεβάστε ΕΔΩ! την παρουσίαση!