Νίκος Πιτσόλης: Η Κιβωτός είναι περήφανη για το μέλος της Χάρη Τσιρκινίδη

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την καινούργια τηλεοπτική σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», που θα παρουσιασθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και θα κάνει πρεμιέρα στις 06/10/2019. Η ιστορία της σειράς είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη, «Το Κόκκινο Ποτάμι», το οποίο εκδόθηκε το 2001 !!!

Ο Χάρης Τσιρκινίδης είναι απόστρατος αξιωματικός, πνεύμα ανήσυχο και από τα ιδρυτικά μέλη της Κιβωτού.
Στην εντυπωσιακή εκδήλωση, στην οποία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μίλησαν όπως ήταν αναμενόμενο οι συντελεστές.
Ο συγγραφέας βούρκωσε τη στιγμή που ανέφερε την υπόσχεση που είχε δώσει σε έναν καλόγηρο, ο οποίος του διηγήθηκε την ιστορία όταν ήταν μόλις δέκα ετών. Τότε είχε δώσει μια υπόσχεση στον εαυτό του. Να κάνει πράξη όσα άκουσε. «Θα σπουδάσω και θα τα γράψω». Και τα έκανε μέσω του ομότιτλου βιβλίου του.

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ανέφερε: «Κάνουμε αυτή την σειρά που αφορά στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για να θυμίσουμε σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχνούν και να μοιραστούμε, με αυτούς που δεν ξέρουν, τη μαύρη αυτή σελίδα του Ελληνισμού. Τη μαύρη αυτή σελίδα της Ιστορίας, όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά όλης της ανθρωπότητας. Είναι χρέος μας, από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι το τέλος μας, να έχουμε σαφή στάση και άποψη. Και χρέος μας είναι να μην ξεχαστεί η φρικαλεότητα. Χρέος μας είναι να ταρακουνήσουμε τη διεθνή κοινότητα ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, εκεί όπου σύσσωμη η ποντιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο,  έδωσε το παρών στην εκδήλωση «Πόντος, Ματωμένη Γη», προβλήθηκε εκτενές αφιέρωμα στη σειρά «Το κόκκινο ποτάμι».

«Το κόκκινο ποτάμι» γεννήθηκε από μια διήγηση της μάνας μου. Είναι έργον 50 χρόνων ζωής. Ήταν όνειρο. Αψήφησα οποιοδήποτε κίνδυνο. Η δικαίωση αυτής της βαρβαρότητας που έκαναν οι Τούρκοι εις βάρος του ελληνισμού της Ανατολής τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο θα τους μπει στα μάτια», δήλωσε ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Το κόκκινο ποτάμι», κ. Χάρης Τσιρκινίδης καταχειροκροτούμενος από το πλήθος.

Τα ίδια γεγονότα επικαλείται και σε συνέντευξή του στο «Pontos news”, από όπου αντιγράφουμε:
« Οι δύο υποσχέσεις Γείτονάς του στη Λεκάνη Καβάλας ήταν ένας Πόντιος πρόσφυγας καλόγερος στη μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Έβλεπε τον καλόγερο να διαβάζει διάφορα βιβλία, κι όταν εκείνος έλειπε, ο μικρός –τότε–Χάρης έμπαινε στο σπίτι του, έπαιρνε κάποιο βιβλίο και αφού το διάβαζε, το επέστρεφε πάλι κρυφά.

Ο καλόγερος το ήξερε, αλλά έκανε τα στραβά μάτια αφού έβλεπε ότι επιστρέφω τα βιβλία.

Το 1948, όταν το χωριό μας βομβαρδίστηκε από κομμουνιστές στον Εμφύλιο, με πήρε σπίτι του ο καλόγερος και σε ένα υπόγειο μου έδειξε ένα κιβώτιο με βιβλία, στα οποία υπήρχαν και κάποια έγγραφα με την ιστορία της οικογένειάς του. Με εξόρκισε να ερευνήσω και να τη γράψω, όταν μεγαλώσω. Ήταν το πρώτο ερέθισμα για να αρχίσω να ερευνώ και η πρώτη υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου ότι θα το κάνω. Τη δεύτερη υπόσχεση την έδωσα στη μάνα μου, όταν μου διηγούνταν γεγονότα από τη Γενοκτονία. Είμαι άνθρωπος που παραμένω συνεπής στις μεγάλες υποσχέσεις μου και δεν μπορούσα να μην ερευνήσω, αφού βρέθηκα σε αυτές τις χώρες, μας λέει ο Χ. Τσιρκινίδης.»

Ο Χάρης Τσιρκινίδης γεννήθηκε το 1938, στη Λεκάνη Καβάλας, από γονείς πρόσφυγες του Πόντου.
Αποφοίτησε το 1961 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Υπηρέτησε σε μονάδες και επιτελεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, και της Σχολής Ξένων Γλωσσών (αγγλικά και γαλλικά). Φοίτησε στις Σχολές Πολέμου Γαλλίας και Ελλάδας. Το διάστημα 1987 - 90 υπηρέτησε ως Ακόλουθος Άμυνας στις Ελληνικές Πρεσβείες στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Μαδρίτη. Αποστρατεύτηκε ενώ υπηρετούσε ως στρατιωτικός ακόλουθος.

Ο Χ. Τσιρκινίδης παρουσιάζεται στον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος

Ο Χάρης Τσιρκινίδης, έχει συγγράψει τα παρακάτω βιβλία:
• (2009) Συνοπτική ιστορία της γενοκτονίας των Ελλήνων της
Ανατολής, Κυριακίδη Αφοί
• (2007) Πληγομένος ήλιος, Ερωδιός
• (2006) Το κόκκινο ποτάμι, Κυριακίδη Αφοί
• (2005) Έχω όπλο την αγχόνη, Ερωδιός
• (2002) Γιέλενα Απολλώνεια, Κέδρος
• (2002) Σύννεφα στη Μακεδονία, Ερωδιός
• (2001) Το κόκκινο ποτάμι, Ερωδιός
• (1999) Αγώνες χωρίς δικαίωση, Ερωδιός

* Αντγος εα Νίκος Πιτσόλης, Επίτιμος Διευθυντής Κλάδου του ΓΕΕθΑ και Γενικός Γραμματέας Κιβωτού