Δημήτριος Πετρίδης*: Θέμα ‘Αρθρου: Μήπως πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις του λαού μας, Tώρα, βασιζόμενοι μόνον στους ‘Ελληνες?

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

«Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, ωυν υπερ πάντων αγών» 28 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ . Οι Έλληνες συντρίβουν τον Περσικό Στόλο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ΄ανθρώποις τοις νουν έχουσι» Πλάτων: Κρίτων , 51β)
«CI VIS PACEM, PARA BELLUM» δηλαδή «Όποιος επιθυμεί ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο» Publius Flavius Vegetius Renatus, 4ος ή 5ος αιώνας μ.Χ
«Όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί, μην περιμένει να τον ξύσουν οι άλλοι» Λαική Παροιμία του θυμόσοφου Λαού μας
Θυμόμαστε άραγε ότι έτσι γαλουχηθήκαμε στα σχολεία μας και από τις οικογένειές μας ή μήπως έχουμε αρχίσει και ξεχνάμε πολύ βασικά πράγματα που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωσή μας σαν Έθνος?

Ευαγγελος Βενέτης*: Το μέλλον των ελληνο-λιβυκών σχέσεων

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Το πρόσφατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ενέργειας κτύπησε τον κώδωνα της ανάγκης σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας όχι μόνο με την Λιβύη αλλά με το σύνολο του αραβικού και ισλαμικού κόσμου˙ σχέσεις οι οποίες την τελευταία τριακονταετία έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν παραμένοντας ωστόσο πάντοτε φιλικές. Με εξαίρεση τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει συνηθίσει να μην ακολουθεί, επί της ουσίας, την ζυγισμένη και πολυμερή σχέση της τόσο με την Δύση όσο και με τον αραβικό και εν γένει ισλαμικό κόσμο.

Ιπποκράτης Δασκαλάκης*: Το Αναπόφευκτο Κόστος της Αποτροπής και τα Υπαρκτά Διλήμματα

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη προκλητική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε όλο το χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη στόχευση στα ελλαδικά συμφέροντα, έχει κάνει επιτακτική την ενίσχυση της ελληνικής αποτρεπτικής ικανότητας που βασίζεται στην ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Αρκετοί αναλυτές και προσωπικότητες διαφόρων πολιτικών χώρων που μέχρι χθες είχαν αμφιβολίες για την σκοπιμότητα εμπλοκής σε ένα ανταγωνισμό εξοπλισμό, εμφανίζονται πλέον προβληματισμένοι με τις εξελίξεις και την άνευ ορίων αναθεωρητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

Παναγιώτης Ναστος*: ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ - ΑΝΑΛΥΣΗ

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή τείνει να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις μετά την εξόντωση του υψηλόβαθμου Ιρανού Στρατηγού Σολειμανί. Οι απειλές του Ιράν για εκδίκηση για το θάνατο του Στρατηγού του και πρόκληση τρομερών κτυπημάτων κατά των ΗΠΑ διαδέχονται η μία την άλλη , κάνοντας εσχάτως λόγο για επεξεργασία 13 διαφορετικών σεναρίων κτυπημάτων αντιποίνων κατά αμερικανικών στόχων.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι ΗΠΑ, οι οποίες δια του Προέδρου Trump και του ΥΠΕΞ Pompeo δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι θα κτυπήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά πολλαπλούς στόχους , 52 σε αριθμό στο Ιράν ,αν το τελευταίο πραγματοποιήσει τις απειλές του για ανταποδοτικό κτύπημα σε βάρος αμερικανικών στόχων.
Τα σενάρια και οι στόχοι που αναφέρονται από αναλυτές είναι πάρα πολλά και χωρίς ιεράρχηση . Ωστόσο αναλύοντας νηφάλια και διεξοδικά την κατάσταση μπορούμε να φθάσουμε σε λογικά συμπεράσματα και να προκρίνουμε τους πιθανότερους τρόπους ενεργείας του Ιράν και των ΗΠΑ στην περιοχή, κλιμακώνοντας τους χρονικά, αφού η εκτίμηση μου είναι ότι το Ιράν θα κλιμακώσει χρονικά τις ενέργειές του.
Είναι βέβαιο ότι το Ιράν θα πραγματοποιήσει κτυπήματα κατά αμερικανικών στόχων . Οι αρχικοί στόχοι όμως αυτοί , δεν θα έχουν σχέση με το πετρέλαιο και τις πετρελαικές εγκαταστάσεις των κρατών του κόλπου. Ο λόγος είναι απλός , αφού μία τέτοια ενέργεια θα έστρεφε το σύνολο των κρατών του κόλπου σε βάρος του Ιράν, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ θα είχαν την συγκατάθεση και τη βοήθεια των εν λόγω κρατών, αλλά και της ΕΕ να κτυπήσουν το Ιράν το οποίο απειλεί την Παγκόσμια οικονομία. Προσέξτε ότι έβαλα τη λέξη αρχικοί στόχοι, και αυτό γιατί εκτιμώ ότι το πετρέλαιο και οι πετρελαικές εγκαταστάσεις των κρατών του κόλπου εκτιμώ ότι θα είναι οι στόχοι που θα απειλήσει σε τελικό στάδιο να κτυπήσει το Ιράν, εάν φθάσει ένα βήμα πρίν την εμπόλεμη σύρραξη με τις ΗΠΑ. Επίσης το Ιράν θα επιχειρούσε να κτυπήσει αρχικά έναν μη καθαρά στρατιωτικό αμερικανικό στόχο στην περιοχή και αυτόν όχι το ίδιο το Ιράν, αλλά κάποιος εκπρόσωπός του στην περιοχή. Αυτοί κυρίως είναι τρείς (3). Η σιιτική πολιτοφυλακή στο νότιο Ιράκ, οι Huthis στην Υεμένη και η Hesbollah στο νότιο Λίβανο. Ως πιθανότερη στην παρούσα φάση φαντάζει η εκδήλωση ενός κτυπήματος προερχόμενη κατά σειρά πρωτίστως από τη Hesbollah από τον Λίβανο και δευτερευόντως από την Σιιτική πολιτοφυλακή του Ιράκ. Αρχικοί στόχοι κατά σειρά ιεράρχησης εκτιμώ ότι θα είναι η αμερικανική πρεσβεία σε Λίβανο, Ισραήλ , Ιράκ, Κουβέιτ και δευτερευόντως οι αμερικανικές πρεσβείες σε άλλες χώρες του κόλπου . Επίσης εξίσου πιθανή φαντάζει μία μαζική πυραυλική επίθεση κατά πόλεων του Ισραήλ από τη Hesbollah, η οποία θα εκδηλωθεί μέσα από κατοικημένες περιοχές του νοτίου Λιβάνου χρησιμοποιώντας ως ασπίδα αμάχους. Ετσι αν οι ΗΠΑ-Ισραήλ επιχειρήσουν να ανταποδώσουν το κτύπημα στο Λίβανο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων και τον ξεσηκωμό των πολιτών κατά των ΗΠΑ. Στόχος του Ιράν είναι τελικά με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση του Λιβάνου να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, τη διακοπή της διπλωματικής επικοινωνίας ΗΠΑ-Λιβάνου και το κλείσιμο της αμερικανικής Πρεσβείας στη χώρα. Ανάλογα σκοπεύει να πράξει και σε άλλες χώρες σταδιακά το Ιράν, επιδιώκοντας διπλωματικά και στρατιωτικά τον εκδιωγμό των ΗΠΑ από τις χώρες της Μ.Ανατολής.
Όμως εκτιμώ ότι το Ιράν θα θέλει να κάνει και μία επίδειξη δύναμης πρός τις ΗΠΑ, ενεργώντας κατά αμερικανικών στόχων στο έδαφος των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην εσωτερική κοινή γνώμη των ΗΠΑ στρέφοντάς την κατά του Trump , σε μία προσπάθεια να διχάσει περισσότερο τις ΗΠΑ , αλλά και να κάνει τον Trump διαλλακτικότερο, αδυνατίζοντας την θέση και στάση των ΗΠΑ στη συνέχεια. Έτσι θα πρέπει αυτοί οι στόχοι εντός των ΗΠΑ να μην είναι ανθρώπινοι ,άρα αποκλείω την εκδήλωση κλασικού τρομοκρατικού κτυπήματος ,γιατί κάτι τέτοιο θα ένωνε και δεν θα δίχαζε την αμερικανική αλλά και Παγκόσμια κοινή γνώμη, ενώ θα έδινε το πράσινο φως και την δικαιολογία στις ΗΠΑ, να κτυπήσουν άμεσα και ισχυρά το Ιράν. Ως πιθανότεροι στόχοι του Ιράν εντός του εδάφους των ΗΠΑ εκτιμώ ότι είναι στόχοι (ιδιωτικές εταιρείες, τράπεζες, οργανισμοί και έργα κοινής ωφέλειας, κρατικά δίκτυα και υποδομές) τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία άμυνας έναντι κυβερνοεπιθέσεων .
Σε όλα τα παραπάνω οι ΗΠΑ αναμένω να μην παίξουν το παιγνίδι του Ιράν και να πέσουν στην παγίδα του , αλλά αφενός να μην ανταποδώσουν το ιρανικό κτύπημα αν αυτό είναι μικρής έως μεσαίας κλίμακας όπως έχω προαναφέρει και να επιδώσουν τελεσίγραφο στο Ιράν με το οποίο να του γνωστοποιούν ότι επίθεση εφεξής κατά αμερικανικών στόχων από Iranian proxies , όπως η σιιτική πολιτοφυλακή στο νότιο Ιράκ, οι Huthis στην Υεμένη και η Hesbollah στο νότιο Λίβανο, θα εκληφθεί ως επίθεση κατά των ΗΠΑ προερχόμενη από το ίδιο το Ιράν, οπότε σε τέτοια περίπτωση , οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν πλήττοντας στόχους εντός του Ιράν. Για να εκτονωθεί μάλιστα η κρίση και η ένταση εκτιμώ ότι το αμερικανικό τελεσίγραφο δεν θα πρέπει να δοθεί τώρα, αλλά αμέσως μετά το επικείμενο και αναμενόμενο ιρανικό ανταποδοτικό κτύπημα. Έτσι θα δοθεί χώρος στη διπλωματία για αποκλιμάκωση της έντασης.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση , δηλαδή αν επιχειρηθεί απευθείας από το Ιράν κτύπημα κατά αμερικανικών στόχων και κυρίως κτύπημα κατά στρατιωτικών αμερικανικών στόχων ή κατά πετρελαικών στόχων και εγκαταστάσεων, τότε θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και πάρα πολύ επικίνδυνες.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (ε.α)-Αναλυτής-Συγγραφέας