Κώστας Ζάγκαλης*: ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Το 1976 η ελληνική γλώσσα έπαθε μεγάλη (ιστορική) ζημιά. Ήταν τότε που πετάξαμε την Καθαρεύουσα. Μαζί με την Καθαρεύουσα πετάξαμε θησαυρό. Οδηγηθήκαμε εκεί από πάθη και όχι από μυαλό. Δεν ήταν η Καθαρεύουσα που έπρεπε να είχαμε πετάξει, αλλά οι δύο λέξεις: καθαρεύουσα» και «δημοτική».

Ιωάννης Μπαλτζώης*: Οι Βουλευτικές Εκλογές στο Ισραήλ. Ανάλυση Κομμάτων, Συνασπισμών και Εκτιμήσεις.

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου, αν και κέρδισε έστω και οριακά για πέμπτη συνεχή φορά στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2019, δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού δεν συμφώνησε τελικά ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν του κόμματος Yisrael Beiteinu και έτσι ορίστηκαν τελικά επαναληπτικές εκλογές για την 17η Σεπτεμβρίου 2019. Έτσι πλησιάζοντας πλέον στις εκλογές άρχισαν να παρουσιάζονται δημοσκοπήσεις, που αποκαλύπτουν την υφιστάμενη πολιτική στάση των Ισραηλινών.

Νικόλαος Ζαρκάδας*: IΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - “ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από την ενδοξότερη ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, την 29ην Αυγούστου 1949. Την ημέρα, κατά την οποίαν, ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε και τα τελευταία οχυρωμένα υψώματα του όρους Γράμμου, νίκησε και απέτρεψε τις πεγνωσμένες προσπάθειες των ξενοκίνητων ανταρτικών δυνάμεων να υποδηλώσουν την Πατρίδα μας στο ανελεύθερο κομμουνιστικό καθεστώς.

Περισσότερα από τρία χρόνια, Απρίλιος 1946 – Αύγουστος 1949, διήρκησε ο αδελφοκτόνος σπαραγμός με εκατόμβες Έλληνες νεκρούς και αγνοούμενους και από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Η ύπαιθρος ερήμωσε και η αγροτικοκτηνοτροφική παραγωγή καταστράφηκε ολοσχερώς. Χωριά πυρπολήθηκαν και βιοτεχνικές επιχειρήσεις εξοντώθηκαν.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι στην Ελλάδα υπήρξαν πάντοτε διαιρέσεις και διχασμοί, οι οποίοι στην ιστορούμενη εποχή κατέληξαν σ’ ένα εμφύλιο αδελφοκτόνο πόλεμο, που είχε τα περισσότερα θύματα από οποιονδήποτε άλλον πόλεμο που έκανε η Πατρίδα μας.

Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά δεν επιδιώκουμε, ούτε επιθυμούμε να ξύσουμε πληγές ή να ανασκαλέψουμε τα φρικτά γεγονότα της εποχής, αλλά να υπενθυμίσουμε την ιστορική πορεία, τα κίνητρα και τα αίτια του εμφυλίου πολέμου και να τονίσουμε την τραγική διάσταση μιας μεγάλης ανθρώπινης και εθνικής καταστροφής. Δεν πρέπει να παραποιούμε ή να απλοποιούμε την πραγματικότητα και να την μετατρέπουμε σε μισαλλοδοξία και φανατική πολιτική συναισθηματολογία και προπαγάνδα.

Η γενιά που έζησε τον εμφύλιο και έκτισε την ειρηνική, την ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα σιγά – σιγά φεύγει από τη ζωή και δεν ακούγεται πλέον η φωνή της. Αντ’ αυτής ακούγονται οι φωνές που θέλουν την συντήρηση ενός χάσματος για ιδιοτελείς σκοπούς και ως μέσον ανασύρουν μνήμες και το μίσος.

Κάθε χρόνο στην κορυφή του όρους Βίτσι και στο χωριό Βούρμπιανη του Γράμμου με πρωτοβουλία, μέριμνα και την ευγενική φροντίδα της Ε.Α.Α.Σ. τελείται μια απλή και απέριττη θρησκευτική επιμνημόσυνη δέηση και κατατίθεται δάφνινο στεφάνι μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους πεσόντες και αγνοουμένους του εμφυλίου Δυστυχώς όμως, οι πολιτειακές και πολιτικές αρχές απουσιάζουν και μόνον η Εκκλησία παρίσταται και συμπροσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών αυτών. Για όλους τους αγωνιστές του εμφυλίου, που πότισαν με το αίμα τους το χώμα της Πατρίδας μας, και πολλών τα οστά είναι διασκορπισμένα στις βουνοπλαγιές και τις χαράδρες της Ηπείρου και της Μακεδονίας “ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος”, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας να ενθυμούμεθα, να μνημονεύσουμε και να τιμούμε για τον ηρωισμό και τον πόνο τους.

Σήμερα, σ’ ένα κόσμο, που διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, σε μια κοινωνία, που συνεχώς μεταλλάσσεται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, ένας τρόπος υπάρχει να κρατήσουμε την ιστορία μας ζωντανή, τις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας, να αντλήσουμε δυνάμεις από τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των θυσιασθέντων και να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προς το μέλλον.

Η 29η Αυγούστου δεν είναι μια κοινή ημερομηνία του έτους, είναι η ημέρα κατά την οποίαν αναβιώνουν οι μνήμες των ημερών του εμφυλίου πολέμου, μας δείχνει το δρόμο της σύμπνοιας και της ενότητας και μας προτρέπει να αφήσουμε πίσω μας και να εγκαταλείψουμε τις διαχωριστικές γραμμές του αίματος και του μίσους και τις αγκυλώσεις που μας οδηγούν σε στείρες αντιπαραθέσεις. Μας θυμίζει την υποχρέωση να τιμούμε, να διασώζουμε και να αποκαταστήσουμε την μνήμη των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

Καιρός είναι να επανασυνδεθεί το νήμα και να αποκατασταθεί η ιστορική πραγματικότητα του έθνους μας. Η ιστορία, η οποία γράφηκε με το αίμα των παιδιών της Ελλάδας δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί και να αποσιωπάται με το να αφαιρούνται οι μαρμάρινες πλάκες “Βίτσι” και “Γράμμος” από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ή να μετονομάζονται οι οδοί και οι πλατείες των πόλεων και κωμοπόλεων για την εξυπηρέτηση ιδεολογιών και λόγων πολιτικής σκοπιμότητας.

Η 29η Αυγούστου είναι και θα παραμείνει ιστορική επέτειος μνήμης και υπερηφάνειας. Η Πολιτεία θα πρέπει να την επανεντάξει στο ιστορικό και επετειακό ημερολόγιο της Πατρίδας μας. Αποτελεί την συσσώρευση της επιθυμίας όλων αυτών, οι οποίοι θυσίασαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών του εμφυλίου πολέμου και αυτών, που σήμερα αγωνίζονται να εξαφανισθεί το φάντασμα του πολέμου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με Τιμή
*ικόλαος Ζαρκάδας
Υποστράτηγος ε.α 

Ιωάννης Μπαλτζώης*: Η κραυγή θανάτου του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

 

Στην Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις πιο αξιόπιστες της χώρας, δημοσιεύτηκε άρθρο του Nir Hasson με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Εκδιωγμένος και άρρωστος, το μόνο που επιθυμεί ο Πατριάρχης που ήταν κάποτε μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Ιερουσαλήμ είναι να επιστρέψει σπίτι του», δηλαδή στην Ελλάδα. Στο εν λόγω άρθρο ο Ισραηλινός δημοσιογράφος αναφέρεται στην πτώση από το θρόνο του πριν 14 χρόνια, λόγω του μεγάλου σκανδάλου που συγκλόνισε την Ελληνο-Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ.
Τότε, είχε ξεσπάσει σκάνδαλο σχετικά με την πώληση δύο ξενοδοχείων, του Πέτρα και του Ιμπέριαλ, κοντά στην Πύλη της Γιάφου, στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Μια υπόθεση που πρόσφατα τελεσιδίκησε στο ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, όπου αναγνωρίσθηκε η νομιμότητα της αγοραπωλησίας, κατοχυρώνοντας τελικά την ιδιοκτησία των δύο ξενοδοχείων στην ισραηλινή εθνικιστική οργάνωση Ατερέτ Κοχανίμ (Ateret Cohanim). Ολοκληρώθηκε έτσι μια μακροχρόνια διαμάχη του Πατριαρχείου και της εν λόγω οργάνωσης.
Τα συγκλονιστικά γεγονότα του 2005, οδήγησαν για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά χρονικά της Ορθοδόξου Χριστιανικής Θρησκείας, στην καθαίρεση ενός Πατριάρχη (του τότε Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου) και στον υποβιβασμό του  σε απλό μοναχό. Η καθαίρεση έγινε από στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την συγκληθείσα τότε Σύνοδο. Και όχι μόνο αυτό. Ο Ειρηναίος αναγκάσθηκε να παραμείνει έγκλειστος, χωρίς στην ουσία να επιτρέπεται η έξοδός του σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κτιριακό συγκρότημα του Πατριαρχείου, στον χριστιανικό τομέα της παλαιάς πόλης των Ιεροσολύμων.
Τρεφόταν και έπαιρνε τα αναγκαία από μια οικογένεια Αράβων, που του παρείχε ό,τι ήταν αναγκαίο, βάζοντας τα σε καλάθι από τον δρόμο και ο Ειρηναίος τα τραβούσε στον δεύτερο όροφο του μικρού του διαμερίσματος!
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο, η υγεία του έχει κλονιστεί δραματικά και παρ’ όλα αυτά, «ακόμη και τώρα, στο νεκροκρέββατό του, συνεχίζει να μάχεται κατά του αντικαταστάτη του, του νυν Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου, που, όπως ισχυρίζεται, τον ενοχλεί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.
Οι ισχυρισμοί του Πατριαρχείου
Σύμφωνα με το άρθρο, αλλά και με μαρτυρίες συνεργατών και υποστηρικτών του Ειρηναίου, η υγεία του έχει κλονιστεί, λόγω των σκληρών συνθηκών ζωής που του είχαν επιβληθεί και τώρα ζητούν να του επιτραπεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εκεί θα μπορέσει να αναρρώσει, ή να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σε μοναστήρι που έχει μετατραπεί σε κέντρο αποκατάστασης ασθενών και ηλικιωμένων κληρικών και μοναχών.
Ο πρώην Πατριάρχης δέχεται τις φροντίδες του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου, ηγουμένου της Ι.Μ. Αγ. Γερασίμου, στην Νεκρά Θάλασσα.
Οι υποστηρικτές του Ειρηναίου λένε ότι οι αντίπαλοί του στο Πατριαρχείο, με εντολή του Πατριάρχη, εμποδίζουν ακόμη και αυτή την τελική πράξη συμπόνιας. Το διαβατήριό του βρίσκεται στα χέρια τους και αρνούνται να τον αφήσουν να φύγει. Το Πατριαρχείο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, αναφέρει ότι το διαβατήριό του βρίσκεται στο Ελληνικό Προξενείο και ότι όταν τους επιστραφεί θα το παραδώσουν στον Ειρηναίο. Φυσικά είναι παράξενο, γιατί το διαβατήριο, ενός Έλληνα πολίτη δεν βρίσκεται στην κατοχή του, όπως θα έπρεπε, και γιατί το Πατριαρχείο το παρακρατά, με τον ισχυρισμό ότι ευρίσκεται στο Ελληνικό Προξενείο Ιεροσολύμων!
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Ειρηναίος πάσχει από μια σοβαρή πνευμονική ασθένεια και έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές. Πριν από δύο εβδομάδες, εισήχθη στο νοσοκομείο και βγήκε λίγες μέρες αργότερα. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Πατριάρχης έδωσε εντολές για την εισαγωγή του προς ανάρρωση στη Μονή Deir Hajla κοντά στην Ιεριχώ. Οι υποστηρικτές του Ειρηναίου λένε ότι ο πραγματικός στόχος αυτού ήταν να τον κάνουν να υποφέρει και να συντομευτεί η ζωή του.
«Το σώμα μου δεν μπορεί να αντέξει τη ζέστη της Ιεριχούς, όπου με μετέφεραν ενάντια στη θέλησή μου», έγραψε ο Ειρηναίος σε μια συναισθηματικά φορτισμένη επιστολή προς το Ελληνικό Προξενείο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταφέρθηκε στο μοναστήρι δύο φορές και εισήχθη στο νοσοκομείο δύο φορές. Οι υποστηρικτές του λένε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Ειρηναίος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Όπως ισχυρίζονται, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ειρηναίος παραιτείται της αξίωσής του να αναγνωριστεί ως νόμιμος Πατριάρχης, αλλά η κίνησή του αυτή αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια για να σωθεί η ζωή του. Σημειώνεται ότι μια μικρή ομάδα μοναστηριών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα που ονομάζεται “Πνευματική Οικογένεια” έχει παραμείνει πιστή στον Ειρηναίο και δύο καλόγριες που ανήκουν στην ομάδα αυτή έχουν έρθει στην Ιερουσαλήμ για να τον φροντίσουν.
Αρνείται το Ελληνικό Προξενείο
Αφού η εφημερίδα Haaretz ήρθε σε επαφή με το Πατριαρχείο για σχολιασμό σχετικά με την υπόθεση, αξιωματούχοι του Ελληνικού Προξενείου πήγαν στο δωμάτιο του Ειρηναίου στο νοσοκομείο για να του πάρουν συνέντευξη. Λόγω της ασθένειάς του και των φαρμάκων του, δεν ήταν πλήρως διαυγής και απάντησε σε όλα τα ερωτήματά του με μία μόνο λέξη: “όχι”, συμπεριλαμβανομένης της ερώτησης αν ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι ήταν σε κακή φυσική και συναισθηματική κατάσταση και δεν κατάλαβε την περίσταση. Η πραγματική επιθυμία του Ειρηναίου, λένε, έγινε σαφής στην επιστολή που έστειλε πριν από τρεις εβδομάδες στο Προξενείο στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και σε αρκετούς υπουργούς. «Ζητώ να μου παραδοθεί το διαβατήριό μου άμεσα», έγραφε. Ζήτησε επίσης να μεταφερθεί σε ειδικό μοναστήρι στην Ελλάδα, ώστε να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα.
Στην επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ηaaretz, απαριθμεί όλες τις αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι αθώος και που η καθαίρεσή του είναι παράνομη. Μία από τις μοναχές της “Πνευματικής Οικογένειας” λέει ότι το Προξενείο αρνήθηκε να δεχτεί την επιστολή, επειδή την υπέγραφε ως “Πατριάρχης Ειρηναίος” και δεν τον αναγνωρίζουν ως Πατριάρχη. «Τους είπαμε: Είναι Έλληνας πολίτης. Γιατί δεν δέχεστε την επιστολή; Πήραν την επιστολή, μπήκαν μέσα και λίγο αργότερα βγήκαν έξω, λέγοντας ότι δεν είναι πρόθυμοι να τη δεχτούν», λέει.
Απορρίπτει τους ισχυρισμούς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο απέρριψε τους ισχυρισμούς για κακή μεταχείριση του Ειρηναίου και κατάσχεση του διαβατηρίου του. Μάλιστα δύο μέρες μετά την αποστολή της επιστολής του Ειρηναίου στο προξενείο, προς έκπληξη όλων, η Ιερά Σύνοδος συγκλήθηκε εκτάκτως και έλαβε τη σημαντική απόφαση να αναγνωρίσει τον Ειρηναίο ως πρώην Πατριάρχη, αποκαθιστώντας κάποια από την τιμή του, καθώς είχε δοθεί εντολή να αντιμετωπίζεται ως απλός μοναχός.
Οι υποστηρικτές του Ειρηναίου λένε, όμως, ότι αυτή ήταν απλώς μια κίνηση για να κρατήσουν τον Ειρηναίο κοντά, να τον εμποδίσουν να πάει στην Ελλάδα και να αποκαταστήσουν την εικόνα του Πατριαρχείου. «Ο νυν Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανησυχεί ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε [ο Ειρηναίος] να γίνει καλά και να αρχίσει να μιλάει για τις συμφωνίες [πώλησης ακινήτων του Πατριαρχείου]».
Εδώ να αναφέρουμε ότι και ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος κατηγορείται ότι έχει στην κυριολεξία ξεπουλήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου, σε περίεργες Off Shore ισραηλινές εταιρείες. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, πάντως, έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη από Παλαιστίνιους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Του απαγορεύσουν, μάλιστα, την παρουσίασή του σε πολλές Εκκλησίες τόσο στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής, όσο και στο Βόρειο Ισραήλ, στην Γαλιλαία.
Οι δοσοληψίες του Θεόφιλου
Η πώληση, που ξεσήκωσε τους Παλαιστινίους αφορούσε 85 αγροτεμάχια της Ιερουσαλήμ, έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Ορισμένες εξ αυτών των εκτάσεων αποτελούν τμήμα ή σύνολο πολύ ακριβών συνοικιών όπως η Talabiya, η Rehavia, η Baka και η Katamon. Εκεί έχουν ανεγερθεί τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες κτίρια, καθώς και σημαντικά οικοδομικά και εμπορικά συγκροτήματα, όπως οι Πύργοι Wolfson, η συνοικία Neve Granot, o “Κήπος της Καμπάνας” (Gan Hapaamon), η Μεγάλη Συναγωγή και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ιερουσαλήμ. Η συμφωνία υπεγράφη, προσωπικά από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’. Μπορείτε να ενημερωθείτε από σχετική αρθρογραφία (Διαβάστε άρθρα του υπογράφοντος για τις πωλήσεις περιουσίας).
Σε απάντηση, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δήλωσε: «Το Πατριαρχείο μεριμνά για όλες τις ανάγκες του προηγούμενου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος. Έχουμε καθήκον να φροντίζουμε όλους τους φίλους μας και να βεβαιωνόμαστε ότι λαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματικής φροντίδας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και όλος ο κλήρος θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον πρώην Πατριάρχη και την οικογένειά του κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωσή του. Επί του παρόντος φροντίζουμε να ανανεώσουμε τη βίζα και το διαβατήριο του πρώην Πατριάρχη στο Προξενείο και περιμένουμε ότι θα είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες». Πάντως από το Ελληνικό Προξενείο στην Ιερουσαλήμ δεν έγινε κανένα σχόλιο.
Όπως φαίνεται η διαμάχη που ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, για άλλους λόγους, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με μια αδυσώπητη διαμάχη Πατριαρχών, του πρώην και του νυν. Οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας εκ μέρους του Πατριαρχείου υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και είναι το καύσιμο, που συντηρεί και διατηρεί επί αιώνες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με ηγετική θέση στους Αγίους Τόπου.
Η πώληση των δύο ξενοδοχείων από τον Ειρηναίο είναι αμελητέα σε σχέση με τις τεράστιες εκτάσεις που πούλησε ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος. Γι’ αυτό είναι σήμερα στην ουσία Persona non Grata ίσως στο μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που κατοικούν Ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι. Γι’ αυτό και δεν τολμά να εμφανιστεί στις περιοχές αυτές.
Ακόμη και ο ρόλος του Ελληνικού Προξενείου Ιεροσολύμων κρίνεται ως περίεργος με ενδεχόμενη σκοπιμότητα. Παρ’ όλα αυτά θα ευχόμασταν να επέλθει η ηρεμία, η συγχώρεση και η αγάπη, για το καλό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Αγιοταφικής Αδελφότητας, του άλλοτε “Τάγματος των Σπουδαίων”. Τα συνεχή λάθη των ιθυνόντων, των ηγητόρων, των Πατέρων, αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας, το έκαναν να χαθεί η ουσία από την ονομασία του (Τάγμα των Σπουδαίων) και όχι μόνο.
 * Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος ε.α., πρώην Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ, πρώην Αξιωματικός επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S. Army), με Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).
Πηγές: Εφημερίδα HAARETZ της 17/8/19 (www.haaretz.com)
Άρθρα του ιδίου (Ι. Μπαλτζώη) για Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
1. http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_219.html
2.http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_246.html
3.http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_669.htm

BESA: A New, Pro-Israel Government in Athens

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη


Kyriakos Mitsotakis, photo via European People's Party Flickr CC

BESA Center Perspectives Paper No. 1,231, July 19, 2019

EXECUTIVE SUMMARY: The right-wing conservative New Democracy party’s accession to office in Greece will not weaken the country’s close ties with Israel and could even strengthen them, despite the presence in the government of a minister with an allegedly antisemitic past.

The June 30 Greek general elections brought about a dramatic change. Syriza, the radical-left party that had ruled the country for the past four years, was removed from office and replaced by the right-wing conservative New Democracy party. PM Aleksis Tsipras was replaced by Kyriakos Mitsotakis.

Over the past decade, ever since their country suffered a severe economic crisis, Greeks have followed this pattern: they fall for the promises made in election campaigns, are immediately disillusioned after the elections, and replace the government a few years later. The crisis began when the Socialist PM George Papandreou was in office. After a few years he was replaced by the right-wing leader Antonis Samaras. Three years after that (in 2015), Samaras was replaced by the left-wing Tsipras, and now the right-wing Mitsotakis has taken the helm.

Kyriakos Mitsotakis (51) comes from a major Greek political dynasty. His father, Konstantinos, was also a prime minister. His sister, Dora Bakoyannis, was foreign minister and mayor of Athens, and his nephew Kostas Bakoyannis – Dora’s son – is the current Athens mayor.

The election results were unequivocal: the conservatives got 39.85% of the vote and Syriza only 31.53%. Greece has a rather unusual law by which the winning party gets a bonus of 50 members of parliament (out of 300) so as to ensure governmental stability. Mitsotakis thus attained a solid majority in parliament – 158 seats to Tsipras’s 86. The rest of the seats were divided among several small parties. (The minimum voting age in Greece is 17.)

Mitsotakis did not need to form a coalition and was able to move swiftly. He was sworn in as PM the day after the elections, and a day after that, he had already presented his government, which includes many of his party’s senior figures and a number of technocrats.

The tasks facing the new PM are not simple. Over the past decade, the EU and the IMF have provided the Greeks with three rescue plans totaling almost 300 billion euros, but the economic crisis refuses to disappear. Unemployment remains very high and the economy is not recovering. Against this backdrop, with the elections decided, the public will now demand results. Mitsotakis has promised to lower taxes, create jobs, trim the huge public sector, and work in tandem with lenders to rehabilitate the economy. The burden of proof is now upon him.

As far as Israel is concerned, Greek-Israeli relations have been greatly upgraded since 2010 and are now at their peak despite the frequent changes of government in Athens. There is no doubt that these relations, which include significant security cooperation, will improve even more in the era of Mitsotakis, who also has a relevant family background.

It was his father who, as PM in 1990, raised ties with Israel to the ambassadorial level. The younger Mitsotakis visited Israel last year and publicly vowed to enhance relations even more if he were to be elected PM. He also met with PM Netanyahu and made similar statements. The new FM, Nikos Dendias, formerly defense minister and internal security minister, is likewise known as a great friend of Israel.

Another welcome development is that the neo-Nazi Yellow Dawn party, which had 18 members in the outgoing parliament, did not pass the minimum threshold (3%) and will be left without representation in parliament. The party is demanding a recount, but the chances of that happening are very small.

The new government does include one member with a problematic past: the minister of agricultural development and food, Makis Voridis.

When younger, Voridis was an activist in far-right student organizations in Athens and London. Subsequently he was involved in far-right parties and in 1994 established the Hellenic Front, a group that mainly acted against illegal immigrants. Later he joined LAOS and in 2007 was elected to parliament on its list. LAOS was a far-right party whose leaders included known antisemites such as Konstantinos Plevris, author of the book The Jews – The Whole Truth.

In 2012 Voridis was appointed minister of infrastructure and transportation, and a short time later he left LAOS and joined New Democracy, the new ruling party. He advanced rapidly in his new party and after two years was appointed minister of health. Jewish organizations and leftists protested the appointment to no avail. Now, as mentioned, he has again been appointed a minister. Voridis denies the antisemitism claims against him and defines himself as a “national liberal.”

It can reasonably be assumed that Voridis’s presence in the government will have a negligible effect, if any, on the close and intensifying relations between Greece and Israel.

View PDF

This is an edited version of an article that was published in Israel Hayom on July 11.

Ambassador Arye Mekel, a senior research associate at the Begin-Sadat Center for Strategic Studies, served as Israel’s envoy to Greece from 2010 to 2014. He was also deputy Israeli ambassador to the UN, diplomatic advisor to Prime Minister Shamir, consul general in New York and Atlanta, and spokesman and deputy director general of the Israel Ministry of Foreign Affairs.