Βασίλειος Μαρτζούκος*: ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Ο Ελληνισμός ενασκεί εδώ και χρόνια μειωμένη εθνική κυριαρχία. Ως γνωστόν δεν αυξάνει το μήκος των χωρικών του υδάτων δεν κηρύσσει την ΑΟΖ και δεν καθορίζει την υφαλοκρηπίδα του, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης. Δεν ανεβαίνει πλέον στα Ίμια και δεν αναρτά εθνικά σύμβολα επί βραχονησίδων. Ανέχεται τις καθημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου, τις παράνομες και πολύμηνες NAVTEXES, την διαρκή παρενόχληση των Ελλήνων αλιέων και την αυθαίρετη τουρκική έρευνα και διάσωση. Παρακολουθεί αμήχανα τις επίσημες απειλές περί «συνόρων της καρδιάς και γαλάζιων πατρίδων». Ως τροχονόμος προωθεί μάζες Μουσουλμάνων παρανόμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να υποδεχθεί τις επόμενες, στις νήσους του Α. Αιγαίου. Δεν αντιδρά η Ελλάς, ως εγγυήτρια δύναμη, στην αλλαγή καθεστώτος στην Αμμόχωστο και στην δραστηριότητα των τουρκικών ερευνητικών σκαφών και πλωτών γεωτρυπάνων στην ΑΟΖ ή και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Έναντι των ανωτέρω η Ελλάς αντιτάσσει διπλωματικά διαβήματα και εκλιπαρεί ματαίως την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» ή την συνδρομή των ΗΠΑ και των κρατών της ενεργειακής συνεργασίας (κυρίως Ισραήλ και Αίγυπτο). Η προηγούμενη κυβέρνηση χαρακτήριζε τους Έλληνες ως «μοναχοφάηδες», επεσήμαινε ότι η Τουρκία έχει όντως «μεγάλη ακτογραμμή στην Α. Μεσόγειο», ότι το Καστελόριζο «ανήκει στην Α. Μεσόγειο» και ότι η «ενέργεια αποτελεί ευκαιρία συνεργασίας». Ένας πρώην Πρωθυπουργός συμβουλεύει ότι «είναι καλύτερη μία επώδυνη συμφωνία από μία σύγκρουση».  Η τρέχουσα Κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι «καλά αγκυροβολημένη στο Διεθνές Δίκαιο», ότι θεωρεί «αφέλεια την στρατιωτικοποίηση των κρίσεων», ότι «πέρασε οριστικά η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων και ότι τον 21ο αιώνα τα θέματα επιλύονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο η πολιτική ηγεσία είτε δεν καταδέχεται να μελετήσει τον αιωνίως δικαιωμένο Θουκυδίδη και ιδιαίτερα τις θέσεις του για τα αίτια των πολέμων και το Διεθνές Δίκαιο, είτε διαφωνεί με αυτόν.

Προϋπόθεση οικονομικής αναπτύξεως και ευημερίας αποτελεί το καθεστώς ασφάλειας το οποίο μόνο η ΑΠΟΤΡΟΠΗ είναι δυνατόν να διασφαλίσει. Κάθε άλλη προσέγγιση απλώς επιταχύνει την σύγκρουση. Ο ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ από τον αδύναμο είναι αποδεκτός ως προσωρινή στρατηγική επιλογή προκειμένου να αυξήσει την ισχύ του. Μόνιμη επιλογή του κατευνασμού δίχως πρόθεση για ανάκαμψη της ισχύος, οδηγεί με βεβαιότητα σε δορυφοροποίηση του αδυνάμου στον ισχυρό αντίπαλό του.

Η επιτυχία της αποτροπής (πέραν των συμμαχιών), έγκειται εις το να πεισθεί ο αντίπαλος ότι μία επιθετική του ενέργεια θα προκαλέσει κόστος δυσανάλογο του αναμενομένου οφέλους, διότι υπάρχει αξιόπιστη στρατιωτική ισχύς αλλά και πολιτική βούληση να την χρησιμοποιήσει εάν απαιτηθεί.

Εκ του αποτελέσματος είναι φανερό ότι η Ελληνική αποτρεπτική στρατηγική έχει αποτύχει αφού η Τουρκία αποθρασύνεται και αναβαθμίζει την έκταση και την ποιότητα των απειλών και προκλήσεών της. Η διαπίστωση αυτή είναι αναμενόμενη αφού οι πολιτικές ηγεσίες, με δηλώσεις σαν τις προαναφερθείσες, κάνει ότι μπορεί για να διευκρινήσει ότι επ’ ουδενί πρόκειται να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Για όσους ενδεχομένως διατηρούν έστω και μικρές επιφυλάξεις, η πολιτική πράξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις. Η τελευταία σημαντική εξοπλιστική παραγγελία (με εξαίρεση την πρόσφατη συμφωνία αναβαθμίσεως των Α/Φ F-16, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2030), συνετελέσθει στην δεκαετία του 1990. Ειδικότερα μετά την κρίση του 2009, η δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών έγινε με κοινή πολιτική συναίνεση (κάτω από 3 δις € με σχεδόν μηδενικές προβλέψεις για εξοπλισμό). Κατά τα είκοσι και πλέον τελευταία έτη το υλικό και τα μέσα των ΕΔ παλαιώνουν (π.χ. οι 9 από τις 13 φρεγάτες εορτάζουν τα τεσσαρακοστά τους γενέθλια ενώ τυχόν παραγγελία νέων Φ/Γ ολοκληρώνεται σε έξι περίπου έτη) και αμυντική βιομηχανία απαξιώνεται. Η εικόνα συμπληρώνεται από την πολιτική έλλειψη διαθέσεως για συνολική αναθεώρηση των θεσμών της θητείας και της εφεδρείας.

Αντίθετα με την ελληνική απογοητευτική πορεία της στρατιωτικής ισχύος, η Τουρκική στρατιωτική ισχύς γιγαντώνεται ποσοτικά και ποιοτικά (αμυντικές δαπάνες της τάξεως των 20 δις €) και η τουρκική αμυντική βιομηχανία σημειώνει αξιοζήλευτη πρόοδο σε ολόκληρο το φάσμα της υψηλής αμυντικής τεχνολογίας, καλύπτουσα πλέον το 70% των αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και αποφέρουσα έσοδα της τάξεως των $3 δις από πωλήσεις αμυντικού υλικού στο εξωτερικό.

Έστω και τώρα υπάρχουν εφικτές λύσεις. Αρκεί η πολιτική ηγεσία να βούλεται και να έχει ώτα ανοικτά σε προτάσεις. Σε επόμενο άρθρο θα επανέλθω στην γενική περιγραφή των λύσεων. Το ερώτημα είναι εάν ο ελληνισμός έχει κατανοήσει το εθνικό διακύβευμα και τις επιπτώσεις του. Ο εφησυχασμός της κοινής γνώμης είναι το ίδιο επικίνδυνος με την κινδυνολογία. Ο Έλληνας δεν έχει απωλέσει την συλλογική του αυτοσυνειδησία, παρά την τάση μετατροπής του σε αφελληνισμένο διεθνιστή ή «πολυπολιτισμικό» πολίτη του κόσμου ή «φόρου υποτελούς» στην Τουρκία. Εάν ο Ελληνισμός όπου Γης, δεν επιθυμεί μία «επώδυνη» ή «επονείδιστη» συμφωνία με την Τουρκία εφ’ όλου του φάσματος των μονομερών της διεκδικήσεων, θα πρέπει να συνέλθει από τον λήθαργο και να ενεργοποιηθεί. Οι πολιτικές μας ηγεσίες ας αντλήσουν έμπνευση από τα πεπραγμένα μεγάλων ηγετών του παρελθόντος και όχι από τις εφήμερες προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

                                         07 – Νοεμβρίου – 2019

                               Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ

                                           Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ

                                            Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. 

Μιχαήλ Κωσταράκος*: επτά σημεία που περιγράφουν κατά τη γνώμη μου σε ικανοποιητικό βαθμό την τουρκική συμπεριφορά, αντίληψη και νοοτροπία.

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Δεν είμαι ειδικός τουρκολόγος. Ούτε και πολιτικός αναλυτής ή ακαδημαϊκός γεωπολιτικός επιστήμων, και φυσικά δεν διαθέτω περισσότερες ή «ειδικές» πληροφορίες από τα αρμόδια και υπεύθυνα για αυτό, όργανα. Επειδή όμως στα 45 χρόνια της στρατιωτικής μου καριέρας ασχολήθηκα, ως όφειλα, με τον δυνητικό και διαχρονικό αντίπαλο της χώρας μας, την Τουρκία, θεωρώ ότι απέκτησα κάποια γνώση για τη χώρα, την οποία αυτή γνώση, είχα την τύχη και την τιμή, να την εμπλουτίσω με την εμπειρία μου στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Κατέληξα λοιπόν σε επτά σημεία που περιγράφουν κατά τη γνώμη μου σε ικανοποιητικό βαθμό την τουρκική συμπεριφορά, αντίληψη και νοοτροπία.

Νίκος Πιτσόλης: Η Κιβωτός είναι περήφανη για το μέλος της Χάρη Τσιρκινίδη

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την καινούργια τηλεοπτική σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», που θα παρουσιασθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και θα κάνει πρεμιέρα στις 06/10/2019. Η ιστορία της σειράς είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη, «Το Κόκκινο Ποτάμι», το οποίο εκδόθηκε το 2001 !!!

Σάκης Μαρκόπουλος: 5η Ιουνίου Ημέρα Τιμής, Ημέρα Επετείου, Ημέρα Γιορτής για ΌΛΟΥΣ μας

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Η πένα, είναι η γλώσσα του νου και της ψυχής, αλλά και το ισχυρότερο σπαθί.

Της πένας η μαγεία είναι από τα πιο δυνατά διεγερτικά των συναισθημάτων, ανέφερε η κ. Μιράντα Παπασταύρου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας του Συλλόγου στον υποφαινόμενο, για την « υμνωδία μου », όπως είπε, προς τους πεσόντες Αεροπόρους, υπό τον τίτλο « Τάφος Γενναίων», που κρίθηκε άξια τιμής Ηρώων, των Ηρώων Αεροπόρων μας.

Αξιότιμη κ. Μιράντα Παπασταύρου, Πρόεδρε του Συλλόγου και αξιότιμες κυρίες Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του Συλλόγου, σας ευχαριστώ πολύ, για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε.


Κάθε τιμή όμως και κάθε έπαινος, αξίζει σε Σας.
Σε Σας, γιατί Εσείς ήπιατε το πικρό ποτήρι της θυσίας των συζύγων σας.
Σε Σας, γιατί Εσείς, ποτίζετε κάθε μέρα με δάκρια το δέντρο της ελευθερίας της Πατρίδας μας. Κάθε τιμή και κάθε έπαινος, μέριμνα και συμπαράσταση, αξίζει στα παιδιά σας, παιδιά Ηρώων. Παιδιά Ηρώων Αεροπόρων, που πρόσφεραν τη ζωή τους,στον βωμό του καθήκοντος, στην Αεροπορία και την Πατρίδα. Τέκνα Ηρώων Αεροπόρων εστέ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ!
Οι δικοί σας Πατέρες, τους αιθέρες τής Πατρίδας μας φρουρούν. Οι δικοί σας Πατέρες Αετοί, « έχουν πάψει να είναι θνητοί ». Οι δικοί σας Πατέρες, έχουν περάσει στην αιωνιότητα! ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ σε Σας ήρωες Αεροπόροι μας, που με τη θυσία σας, αφήσατε σε μας τους ουρανούς ελεύθερου.
Ευχαριστώ πολύ τους πολλούς φίλους μου, που με τιμούν με την παρουσία τους και ζητώ συγνώμη από τους πολλούς άλλους, που δεν είχα την δυνατότητα να καλέσω.
Ευχαριστώ πολύ τους συγχωριανούς μου και τον Ναύαρχο του χωριού μου, αγαπητό μου Βασίλη Μπουρνιά. Ευχαριστώ πολύ τους πολλούς φίλους συναδέλφους μου. Ευχαριστώ τους συμμαθητάς μου συναδέλφους και τον συμμαθητή μου από την Ευελπίδων, Στρατηγό, αγαπητό μου Γιάννη Κακουδάκη. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την Αξιότιμο κ Ευγενία Κατούφα, Δημοτική Σύμβουλο, του Δήμου Χαλανδρίου, του οποίου και εγώ είμαι κάτοικος και Δημότης, προισταμένη των τριών ΚΑΠΗ του Δήμου. Με χαρά δε σας ανακοινώνω κ. Κατούφα, ότι το αίτημά μου, για μία δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση των τριών ΚΑΠΗ στο Πολεμικό Μουσείο, έγινε δεκτό, από τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου και τον ευχαριστώ πολύ. Όλως ιδιαιτέρως και με μεγάλη χαρά καλώς ορίζω, τον εκπρόσωπο του κ. Ναυάρχου, Ταξίαρχο της Αεροπορίας κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλο. Επί τη ευκαιρία, για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου, Ναύαρχο κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, ο οποίος έκρινε, μαζί με τα άλλα Μέλη του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου, ένας εκ των οποίων είναι ο Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Γεωργόπουλος, τα λόγια μου υπό τον τίτλο, Τάφος Γενναίων, ΛΟΓΙΑ ΑΞΙΑ ΤΙΜΗΣ ΗΡΩΩΝ και τοποθέτησαν την μαρμάρινη στήλη, σε περίοπτη θέση, επισκέψιμη από το κοινό, τιμώντας όχι μόνον εμένα, αλλά και την Αεροπορία ολόκληρη!
Αξιότιμη κ. Μιράντα Παπασταύρου, Πρόεδρε και Αξιότιμες κυρίες, Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, Αγαπητοί μου προσκεκλημένοι, φίλοι μου συγχωριανοί και Αγαπητέ μου Ναύαρχε, Βασίλη Μπουρνιά, φίλοι μου συνάδελφοι, αγαπημένοι μου συμμαθητές συνάδελφοι, Στρατηγέ μου, κ. Γιάννη Κακουδάκη, Αξιότιμη κ. Ευγενία Κατούφα, Δημοτική Σύμβουλος, του Δήμου Χαλανδρίου, Αξιότιμε Ταξίαρχε της Αεροπορίας, κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλε.
Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα διαφορετική.
Η σημερινή μέρα, πέντε Ιουνίου, είναι μια μέρα συγκινητική. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ!
Μια μέρα τιμής για μένα, για λόγια άξια τιμής Ηρώων. Τιμής Ηρώων Αεροπόρων. Τιμής φίλων, συγχωριανών, γνωστών και συγγενών και αμέτρητων συνανθρώπων μου, που μπόρεσα να πω ή να γράψω δυό λόγια αποχαιρετισμού. Δυό λόγια τιμής για αυτούς που έφευγαν και παρηγοριάς για αυτούς που έμεναν!
Η σημερινή μέρα, 5 Ιουνίου, είναι μέρα τιμής Τέκνων Ηρώων Αεροπόρων!
Η πλακέτα που μου απονεμήθηκε σήμερα, είναι μεγάλης, μεγίστης τιμής!
Αυτή η πλακέτα έχει μεγάλη, μεγίστη αξία για μένα.
Αυτή η πλακέτα είναι ότι καλύτερο, μου προσφέρθηκε στην Αεροπορική μου καριέρα, ότι καλύτερο μου προσφέρθηκε σε όλη μου τη ζωή.
Αυτή η πλακέτα είναι ανεκτίμητης αξίας για μένα. Αισθάνομαι αγάπη, ευγνωμοσύνη σε αυτούς που μου την πρόσφεραν.
Αυτή την πλακέτα, αισθάνομαι την ανάγκη να τη μοιραστώ με όλους όσους αγαπάω, με όλους εσάς.
Με όλους όσους αγάπησα και δεν χάρηκα.
Φίλους, γνωστούς, συγγενείς και προ πάντων με συναδέλφους. Χαρίζω, προσφέρω λοιπόν αυτή την πλακέτα, σε όλους εσάς που αγάπησα και στις δύο μου μεγάλες αγάπες της ζωής μου, την Αεροπορία και το χωριό μου Βουνάρια και ιδιαιτέρως, σε εκείνους που αγάπησα και δεν χάρηκα, στους Ήρωες συναδέλφους μου Αεροπόρους, στους ΕΝΔΕΚΑ συμμαθητάς μου, συναδέλφους Αεροπόρους που πρόσφεραν την ζωή τους στην Αεροπορία και την Πατρίδα ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ !
Πέντε Ιουνίου, 5 Ιουνίου σήμερα. ΕΠΕΤΕΙΟΣ του γάμου μου. Τι σύμπτωση. Χαρίζω επομένως πρωτίστως την απονεμηθείσα πλακέτα, στην αγαπημένη μου σύζυγο Χρυσούλα και στα λατρεμένα μου παιδιά, Άννα, Δέσποινα και Δημοσθένη, στον γαμπρό μου Νίκο, στην νύφη μου Τάμαρα και στη μικρή μου εγγονούλα. Και λόγω της σύμπτωσης αυτής συνέλαβα την καταπληκτική ιδέα! Να καθιερωθεί η ημερομηνία 5 Ιουνίου σαν Ημέρα Τιμής,
Καθιερώνεται λοιπόν η 5η Ιουνίου σαν Ημέρα Τιμής, Ημέρα Επετείου, Ημέρα Γιορτής για ΌΛΟΥΣ μας !ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΒΛΕΠΟΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ
Να μαζευόμαστε οι συγχωριανοί ΒΟΥΝΑΡΑΙΟΙ και όχι μόνον, να βλεπόμαστε, να χαιρόμαστε και να θυμόμαστε, ότι όσους φίλους και να κάνεις στη ζωή σου, καλύτερους από τους συγχωριανούς σου, που είδες και γνώρισες από τα πρώτα χρόνια της ζωής σου, δεν θα βρεις !
Να μαζευόμαστε οι συνάδελφοι συμμαθηταί και όχι μόνον, να βλεπόμαστε, να χαιρόμαστε και να θυμόμαστε ότι κάποτε εικοσιπεντάχρονα παιδιά, σχίζαμε τους αιθέρες με τα αεροπλάνα τα μαχητικά ! Τώρα, χωρίς φτερά, απόστρατοι κι απόμαχοι, γέροι με κάτασπρα μαλλιά, με περασμένες δόξες τις μέρες μας περνάμε και με τα όνειρα, εκείνα τα παλιά!!!

Λόγια Τιμής
Εισερχόμενος στο Πολεμικό Μουσείο, έκλινα αριστερά και σε λίγα βήματα βρέθηκα μπροστά στη μαρμάρινη στήλη, με τον τίτλο, « Τάφος Γενναίων», που πρόσφερα στο Μουσείο. Αρχίζοντας να διαβάζω, τα λόγια που έχω γράψει επάνω, λόγια ψυχής, λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης, λόγια φόρου τιμής, δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ.
Ρίγη συγκινήσεως διαπέρασαν το σώμα μου. Στάθηκα προσοχή. Ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό μου. Συγκινήθηκα, έκλαψα. Ευγνωμονώ τον εαυτό μου, που μπόρεσα και έβγαλα από τα βάθη της ψυχής μου, λόγια άξια τιμής για ήρωες συναδέλφους μου ! Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου, του Πολεμικού Μουσείου, που έκριναν, ότι τα λόγια μου, είναι άξια τιμής για ήρωες, που πρόσφεραν την ζωή τους για την Πατρίδα και τοποθέτησαν την στήλη αυτή σε χώρο επισκέψιμο για το κοινό.
Αγαπητοί επισκέπτες, διαβάζοντας τα λόγια αυτά, αφήστε να κυλήσει ένα δάκρυ, σαν ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης για τους Ήρωες αυτούς. Τους αιθέρες της Πατρίδας μας ΑΥΤΟΙ φρουρούν!
Παιδιά, εγγόνια και απόγονοι των ηρώων αυτών, ΕΣΤΕ ΥΠΕΡΉΦΑΝΟΙ!
Απόγονοι ΗΡΩΩΝ, που πέρασαν στην αιωνιότητα και γράφτηκαν στο ΠΑΝΘΕΟΝ των ηρώων της Πατρίδας μας, δεν δακρύζουν, ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ !
Για άλλη μια φορά : ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ σε σας Ήρωες ΑΕΡΟΠΟΡΟΙ μας, που με την θυσία σας, αφήσατε σε μας, τους Ουρανούς ελεύθερους.

Τάφος Γενναίων
Τάφος γενναίων Αεροπόρων, οι οποίοι πρόσφεραν την ζωή τους στην Πατρίδα, είναι ολόκληρη η Ελλάδα μας.
Στο ετήσιο μνημόσυνο για την θυσία τους, ρίγη συγκινήσεως σε πλημμυρίζουν, το στήθος σου πάει να σπάσει από συναισθηματική φόρτιση, τα μάτια σου βουρκώνουν και ένα δάκρυ κυλάει στο πρόσωπό σου. Ένα ανεξέλεγκτο δάκρυ, που σε ανακουφίζει από τον ασφυκτικό κλοιό της συγκίνησης, γιατί αισθάνεσαι το δάκρυ σου αυτό, σαν ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους αξέχαστους Αεροπόρους.
Αεροπόρους συναδέλφους, Αεροπόρους συμμαθητές και φίλους, που τους είχαμε πλάι μας και τους χάσαμε από την μια στιγμή στην άλλη. Πετούσαμε μαζί και σε μια πτήση δεν γύρισαν πίσω, έμειναν στους ουρανούς να φυλάνε αιώνια τους αιθέρες της Πατρίδας μας. Πρόσφεραν στην Πατρίδα μας τη ζωή τους. Έγιναν ήρωες! Γράφτηκαν στο πάνθεον των ηρώων της Πατρίδας μας. Πέρασαν στην αιωνιότητα. Έγιναν αθάνατοι. «Θνητοί, τοις αθανάτοις, γόνυ κλίνατε»
«Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος»
Για σας ήρωες Αεροπόροι μας, τάφος σας, δεν είναι κάποια κορυφή βουνού, κάποιος πυθμένας θάλασσας ή κάποιο άγνωστο μέρος, που δεν βρήκανε οι δικοί σας, ούτε εμείς οι συνάδελφοί σας. Τάφος σας είναι η Πατρίδα μας! Τάφος σας είναι ολόκληρη η Ελλάδα μας!
Η μνήμη σας, δεν θα ζει όσο θα ζουν τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας, οι απόγονοί σας ή εμείς οι συνάδελφοί σας Αεροπόροι. Σεις, θα ζείτε, όσο θα ζει η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας.
Σεις, αθάνατοι Αεροπόροι μας, θα ζείτε αιώνια, γιατί αιώνια θα ζει η Ελλάδα μας!
Κάθε κορυφή βουνού, κάθε πυθμένας θάλασσας και κάθε μέρος, κομμάτι γης, θα αγγέλλει σε εμάς και σε όλους τους απογόνους σας, ότι, «τήδε κείσθε, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι!»
Απόγονοι των Ηρώων αυτών, εστέ ΥΠΕΡΉΦΑΝΟΙ!
Τέκνα Ηρώων Αεροπόρων, που πρόσφεραν την ζωή τους για την Πατρίδα μας, εστέ ΥΠΕΡΉΦΑΝΑ !
Οι δικοί σας Πατέρες, τους αιθέρες της Πατρίδας μας φρουρούν
Οι δικοί σας Πατέρες Αετοί, «έχουν πάψει να είναι θνητοί»
Οι δικοί σας Πατέρες, έχουν περάσει στην αιωνιότητα
ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ σε Σας, ήρωες Αεροπόροι μας, που με την θυσία σας, αφήσατε σε εμάς, τους ουρανούς ελεύθερους!

*Σάκης Μαρκόπουλος, Ανώτατος Αξιωματικός ΠΑ ε.α., 31 Σειρά Ιπταμένων 

Βασίλειος Μαρτζούκος*: Οι Προβληματισμοί του Προέδρου του ΔΣ του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Posted in ΕλεύθερηΓνώμη

Ζούμε σε ενδιαφέρουσα εποχή, δίχως πλήξη και οι εξελίξεις γύρω μας είναι πυκνές αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες για κράτη στερούμενα συγκεκριμένα διατυπωμένης Εθνικής Στρατηγικής.
Η επιτυχής επίθεση με drones, στις καλά προστατευμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO της Σ. Αραβίας, ανεβάζουν την ένταση στον Περσικό κόλπο και προκαλούν διεθνή οικονομική ανησυχία. Εκτιμάται ότι ένα πλήγμα ή και πόλεμος κατά του Ιράν πιθανόν να καθυστερήσει (π.χ. έως τις αμερικανικές εκλογές) αλλά οι πιθανότητες πραγματοποιήσεως είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Το σύνθετο εμπόλεμο τοπίο της Συρίας εξελίσσεται και το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα βόρεια σύνορα του κράτους αυτού. Η Τουρκία εκβιάζει την Δύση με μαζικές ροές μεταναστών, προκειμένου να διαμορφώσει ευνοϊκά γι’ αυτήν τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη (σε βάρος των Κούρδων) αλλά και για να εισπράξει περισσότερα κονδύλια. Δείγμα των απειλών αυτών αποτελούν οι προσφάτως αφιχθέντες χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται στις νήσους του Α. Αιγαίου και ανατρέπουν πολλαπλώς την ζωή των κατοίκων τους.
Στην Α. Μεσόγειο οι προκλήσεις της Τουρκίας (φραστικές και έμπρακτες) αναβαθμίζονται διαρκώς και αποκτά ενδιαφέρον ο ενδεχόμενος τρόπος αντιδράσεως αυτής μετά την πρόσφατη ανάθεση ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία στην γαλλική TOTAL, σε βυθοτεμάχια αυθαιρέτως διεκδικούμενα από την Τουρκία. Προς άρση κάθε αμφιβολίας περί των τουρκικών προθέσεων, ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε πρόσφατα για την «Γαλάζια Πατρίδα», ενώπιον ΜΜΕ, έχοντας πίσω του τον σχετικό χάρτη ο οποίος ποδοπατεί ζωτικά συμφέροντα Ελλάδος και Κύπρου, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης. Οι τουρκικές απαιτήσεις «επιλύσεως» του Κυπριακού αυξάνονται αντί να μειούνται, συνοδευόμενες από ανάλογες προκλήσεις (π.χ. γεωτρήσεις σε κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, προξενείο και τουριστική εκμετάλλευση Αμμοχώστου κ.λπ.).
Το θηριώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας συνεχίζεται απρόσκοπτα και οι Τουρκικές ΕΔ και αμυντική βιομηχανία εκπαιδεύουν το έμψυχο υλικό τους και δοκιμάζουν τα νέα όπλα υψηλής τεχνολογίας στην Μ. Ανατολή και την Λιβύη.
Οι επικείμενες συνομιλίες κορυφής μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας και ΗΠΑ – Ελλάδος, στα πλαίσια της γενικής συνελεύσεως του ΟΗΕ, είναι ενδεχόμενο να επιδράσουν σημαντικά στις περαιτέρω εξελίξεις, ειδικότερα εάν οι ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας εμφανίσουν τάσεις εξομαλύνσεως.
Η νέα Κυβέρνηση παρά τα θετικά πρώτα δείγματα γραφής στον τομέα της οικονομίας, της αναπτύξεως και της ασφάλειας των πολιτών, μοιάζει σαστισμένη σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και η άμυνα της χώρας. Τα έως τώρα ληφθέντα μέτρα μόνο ως ημίμετρα είναι δυνατόν να εκληφθούν. Το επίδομα γεννήσεως τέκνου δεν αρκεί για την επίλυση του σύνθετου δημογραφικού ζητήματος. Ομοίως η μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, με τις ροές να συνεχίζονται απρόσκοπτα, απλώς μετατοπίζουν αλλά και επιτείνουν το πρόβλημα. Αντί τέλος να προκαλεί επαγρύπνηση ο ρόλος της νέας τεχνολογίας στον χαρακτήρα μίας μελλοντικής πιθανής συγκρούσεως με την Τουρκία (μετά και την έμπρακτη π.χ. αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων συστημάτων), διατηρείται έως τώρα ένα μη αποτρεπτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ΕΔ (έναντι της απειλής), ενώ προβληματίζει η πρόσφατη κατηγορηματική δήλωση του ΥΠΕΘΑ ότι η θητεία θα παραμείνει ως έχει (άραγε βάσει ποιας επιχειρησιακής μελέτης;). Με κατάλληλη πολιτική βούληση, Ινστιτούτα όπως το ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. δυνατόν να συμβάλουν με τις απόψεις τους στην διαμόρφωση σχετικών αποφάσεων και δράσεων.
Κρίνεται ότι υπεράνω διπλωματικών διεργασιών, δεσμεύσεων, πολιτικού κόστους και οιασδήποτε μορφής αναστολών προέχει η άμεση και συνεπής εξυπηρέτηση των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων (π.χ. εθνική ταυτότης και συνοχή, εθνική κυριαρχία, εθνική ακεραιότης, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, Δημοκρατικός τρόπος ζωής, ευημερία πολιτών κ.λπ.). Κάθε καθυστέρηση ή απόκλιση από την αρχή αυτή οδηγεί δυστυχώς μόνο σε δυσοίωνες και εθνικά επιζήμιες προβλέψεις.

 23 – Σεπτεμβρίου – 2019

Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ
Επίτιμος Διοικητής Σ.Ν.Δ.
Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.