Ηλίας-Αστρινός Βενιανάκης: Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΘΕΣΣΑΛΙΑ (1832-1836)

Posted in Ιστορία

Το άρθρο αυτό στοχεύει αφενός στην αξιολόγηση όλων των γεωγραφικών στοιχείων που οδήγησαν στον τελικό καθορισμό των πρώτων συνόρων του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους και αφετέρου στην παρουσίαση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών των οριοθετών για την χάραξή τους.

Προβλήματα, τα οποία, οφείλονταν α) στις υποκινούμενες από την Πύλη αναταραχές ληστοσυμμοριών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ιδιαιτέρως στην Ήπειρο, οι οποίες έβαλαν σε κίνδυνο ακόμη και αυτήν την ζωή των οροθετών, β) στην άρνηση της Πύλης να παράσχει δια των αναγκαίων διαταγμάτων της προστασία στους οριοθέτες και γ) στην προσπάθειά της, αμφισβητώντας την εγκυρότητα και την αμεροληψία του έργου των οροθετών, να προβάλει βέτο και να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση της καθιερωμένης από τον Διακανονισμό της Κωνσταντινουπόλεως της 9/21 Ιουλίου 1832 συνοριακής γραμμής, γεγονός το οποίο, όπως θα δούμε κατά την ανάλυση του θέματος, δεν πέτυχε.
Ο Διακανονισμός της Κωνσταντινουπόλεως ή αλλοιώς η συνθήκη.
PDF 

Ευάγγελος Γ. Γριβάκος*: Η ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΚΑΙ ΟΙ « ΜΕΓΑΛΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΟΙ»: Με την ευκαιρία συμπληρώσεως 75 ετών από την υπογραφή της.

Posted in Ιστορία

Οι συγκρούσεις τον Δεκέμβριο του 1944 στην Αθήνα μεταξύ του ενόπλου ΚΚΕ-ΕΑΜ που επεδίωκε την βίαιη κατάληψη της πολιτικής εξουσίας και της πρώτης μετακατοχικής κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και των Άγγλων (τα αιματηρά «Δεκεμβριανά» που άφησαν πίσω τους 7.000 νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό άμαχου πληθυσμού), έληξαν τυπικά την 11η Ιανουαρίου 1945 με τη σύναψη Ανακωχής μεταξύ των Άγγλων, που επείγονταν να κλείσουν την ελληνική υπόθεση εν όψει της Διάσκεψης της Γιάλτας, και του ηττηθέντος EAM, που υποχρεώθηκε εις εκκένωση των δυνάμεών του από Αττική και περιοχή Θεσσαλονίκης.

PDF

Μιλτιάδης Β. Παρλάντζας*: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Posted in Ιστορία

«Ποτέ δεν υπάκουσα παρά μονάχα εις μία ιδέα: να φανώ χρήσιμος στον πλησίον μου και στην Πατρίδα». Αυτές οι αρετές, τα ιδανικά, φαντάζουν μακρινά και ξεπερασμένα, λες και έχουν κλειστεί για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Όμως τα ιδανικά αυτά ήταν που δημιούργησαν το ελληνικό κράτος. Που απελευθέρωσαν από το 1821 την χώρα που σήμερα εμείς πατάμε ελεύθερα και αμέριμνα, χωρίς να αναλογιζόμαστε το αίμα που έχει ποτίσει την γη των προγόνων μας.

Γρηγόρης Νούσιας*: Σαν σήμερα . . . 45 χρόνια από τότε!

Posted in Ιστορία

Σαν σήμερα . . . 45 χρόνια από τότε!

Ναι, ‘‘ακούω’’ ακόμα τις σειρήνες του Γενικού Συναγερμού από την προηγούμενη μέρα! Πρώτος σχηματισμός τετράδος α/φών F-104G (Γρ. Νούσιας – Νικ. Κριτσίκης – Στ. Βερτσέκος – Απ. Πετρόπουλος), η αιχμή του δόρατος, και ηθικό ακμαιότατο, για την προσβολή εχθρικού αεροδρομίου σε ικανό βάθος, στα πλαίσια εφαρμογής των εθνικών επιχειρησιακών σχεδίων μας.