Ενδιαφέροντα και Επίκαιρα !

Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών: Μηνιαία Αποτύπωση Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, Ιούλιος 2020
A. ΕισαγωγικάΗ παρούσα ανάλυση αποτελεί προϊόν της Ερευνητικής Ομάδας Μεταναστευτικού και Προσφυγικού Ζητήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κι έχει ως αντικείμενο την συνοπτική αποτύπωση της εικόνας της του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού ζητήματος, κατά τον μήνα Ιούλιο 2020.
Μαρία Ουζούνογλου-Ζωγράφου:  ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
                   Το  θέμα  της  Αγίας Σοφίας  Όλοι  ξέρουμε  ότι  η  Αγία  Σοφία  είναι  ένας  μεγαλοπρεπής, βυζαντινός,  ιστορικός  ναός  στην  Κωνσταντινούπολη.  Σπουδαίο  αρχιτεκτονικό   κατόρθωμα  για  την  εποχή της.  Χτίστηκε  από  τον  Ιουστινιανό   το  537μ.Χ.  συγκεντρώνοντας    μεγάλο  μέρος  του  πλούτου  της επικράτειας   και  διακοσμήθηκε   καλλιτεχνικά   από  τα  πιο  επιδέξια  χέρια. 
Κώστας Τζαβέλλας*: Ελληνοτουρκικά: “Το αντίδοτο στην τουρκική επιθετικότητα και το ζητούμενο των ορθών αποφάσεων”
Προεκλογικά στις 12/6/2019 με αφορμή άρθρο του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη στην Καθημερινή Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ- Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα, κατέληγε ότι «……εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή….» το χαρακτηρίσαμε ΕΔΩ άρθρο «λαγός» που τελικά πάει να επιβεβαιωθεί. Αναφέραμε ότι ιστορικά μετά από όλες τις πτωχεύσεις που είχε η πατρίδα μας ακολουθούσαν πολύ δυσάρεστα γεγονότα και καταστάσεις υπογραμμίζοντας ότι στην τελευταία πτώχευση δεν συνέβη ακόμη το δυσάρεστο αυτό γεγονός, αποκλείοντας ως δυσάρεστο την πρόχειρη συνθήκη των Πρεσπών.
Roman Gerodimos *: Detterence - Αποτροπή!
A documentary in 7 chapters by Roman Gerodimos, Narrated by Sam Booth 1 A CREDIBLE THREAT 2 M.A.D.3 POST COLD WAR3 NEW COLD WAR4 THE NEW COLD WAR 5 THE LONDON SUMMIT 6 UPDATING DETERRENCE 7 NATO IN THE 21st- CENTURY 06/08/2020: Deterrence wins Award of Excellence (Documentary Feature – Web Series) at The Indie Fest 30/07/2020: Deterrence wins Award of Excellence (Documentary Feature) at Impact DOCS Awards       
Μπράτση Νικολέτα*: Μέγας Αλέξανδρος
‘..The glory and the memory of men will always belong to the ones who follow their great visions..’ Μέγας Αλέξανδρος, υιός του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδος, ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους ηγέτες του αρχαίου κόσμου. Ένας πειθαρχημένος στρατιωτικός αρχηγός, με ικανότητες και γνώσεις αναθρεμμένες από τα διδάγματα του Αριστοτέλη, ενός από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Δημήτρης Πετρίδης*: Ελληνοτουρκική Κρίση - Άμεσες Στρατηγικές Κινήσεις σε Λίγο Χρόνο
 ΠΡΟΛΟΓΟΣΤον τελευταίο καιρό βομβαρδιζόμαστε από έναν πακτωλό ειδήσεων σχετικό με την Ελληνοτουρκική Κρίση που απροκάλυπτα κλιμακώνει η Τουρκία σε όλο το εύρος των χερσαίων, θαλασσίων και εναερίων συνόρων μας. Η Κρίση αυτή μας αφύπνισε ώστε να αρχίσουμε επιτέλους να κινούμαστε σύντονα αλλά όχι αρκούντως αποφασιστικά, στην κάλυψη των αναγκαίων Μέσων για την Εθνική μας Άμυνα που την τελευταία 10ετία είχαμε παραμελήσει λόγω της παρατεταμένης Οικονομικής Κρίσης και των Μνημονίων, αλλά και σε διπλωματικό Μαραθώνιο για την κατάρτιση συμφωνιών με όμορες και φίλα προσκείμενες Χώρες για την θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πέρα από τον σχεδιασμό του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, είναι να συντονίσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να επανασυστήσουμε την Ελλάδα, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι και σήμερα, στην πορεία αυτών των 200 χρόνων. Θα προβάλουμε τα επιτεύγματά μας, που δεν είναι λίγα, θα αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε τη στενή μας σχέση με τους αγώνες και τις αγωνίες που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή, αλλά και θα σταθούμε σε αδυναμίες και λάθη μας.
Ιωάννης Αναστασάκης: Ο Βιβλικός «Κανών» και η προπαγάνδα της Τουρκίας για τις εκλογές των ΗΠΑ
Τον Ιούλιο του 2016 έλαβε χώρα το πιθανολογούμενα στημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και λίγους μήνες αργότερα, στις 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι Προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία από τις πρώτες εντολές του ισχυροποιημένου πλέον Προέδρου Ερντογάν προς τους επιτελείς του ήταν να βρεθεί τρόπος επηρεασμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Την υλοποίηση της εντολής ανέλαβε να υλοποιήσει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η γνωστή ΜΙΤ. Τον Οκτώβριο του 2017 εμφανίστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών ενεργειών στην Αμερική. Ειδικοί επιστήμονες, αναλυτές προσωπικότητας από διεθνή ιδρύματα, σχολίαζαν εκείνη την περίοδο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, θεωρώντας τον εαυτό του ηγέτη διεθνούς κύρους, επιθυμούσε να συγκριθεί με τον «Πλανητάρχη», δηλαδή τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
ΣΣΣΕ71-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: «Όσα έζησα στο πογκρόμ της Πόλης»
  Μια Ελληνίδα της Πόλης θυμάται τον 9 χρονο εαυτό της στην πιο μαύρη μέρα του Ελληνισμού στην Τουρκία ― και τα διηγείται στην κόρη της, δεκαετίες μετά. Γενί Τσαρσί – Αγά Χαμάμ, 6 Σεπτεμβρίου απόγευμα, 1955
Δημήτρης Μπάκας* ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ
ΠροοίμιοΖούμε σε μια Κοινωνία θρυμματισμένη. Το εγώ θεωρείται το κέντρο του Κόσμου. Κυριαρχεί το ατομικό συμφέρον, που απορρέει, από την ανάγκη ύπαρξης και αναγνώρισης. Ξεχνάμε ότι υπάρχουμε, επειδή υπάρχει ο διπλανός μας, που έχει τις ίδιες με εμάς απαιτήσεις. Οι παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων έχουν αλλοιωθεί και οι δυνάμεις συνοχής έχουν χαλαρώσει. Ζούμε ουσιαστικά σε μια "μαζική" κοινωνία- συνονθύλευμα!Χωρίς, όμως, αρμονικά σύνολα ανθρώπων είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα, που πάντοτε αναφύονται στη ζωή μας και η αντιμετώπισή τους ξεπερνά τις ατομικές μας δυνατότητες. Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις με τους διπλανούς μας και αυτό επιτυγχάνεται μόνον με την αφομοίωση κοινών αξιών.
Χρήστος Μουστάκης*: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ: Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα, 11/3/2020 έως 15/6/2020
Κώστας Μαυραγάνης: Στη «σκιά» των Rafale: Τι θα σήμαινε η πιθανή απόκτηση των γαλλικών μαχητικών για την Ελλάδα; Τι θα μπορούσαν να φέρουν στην ΠΑ τα προηγμένα γαλλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων που έχουν ρίξει τη σκιά τους στη συζήτηση περί ενίσχυσης των ε
 Στη «σκιά» των Rafale: Τι θα σήμαινε η πιθανή απόκτηση των γαλλικών μαχητικών για την Ελλάδα; Τι θα μπορούσαν να φέρουν στην ΠΑ τα προηγμένα γαλλικά μαχητικά πολλαπλών ρόλων που έχουν ρίξει τη σκιά τους στη συζήτηση περί ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων; Οι αμυντικοί εξοπλισμοί αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα στην Ελλάδα: Δεδομένης της διαχρονικής και αδιαμφισβήτητης ύπαρξης της τουρκικής απειλής, η ανάγκη για ισχυρές και καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις υπήρχε πάντα- ωστόσο οι προμήθειες στρατιωτικού υλικού έχουν στιγματιστεί στην αντίληψη μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας πολλών και διάφορων υποθέσεων και παραδόξων, από σκάνδαλα διαφθοράς και «μίζες» μέχρι ελληνικές «πρωτοτυπίες» με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που φέρουν παρωχημένα όπλα, εμπειρίες ή «εμπειρίες» από στρατιωτικές θητείες κλπ.
ΣΣΣΕ-71: Ουίνστον Τσώρτσιλ-Οι καυστικές ατάκες του που έμειναν στην ιστορία .
Ο Νομπελίστας Ουίνστον Τσόρτσιλ υπήρξε ένας ιδιαίτερος, καυστικός πολιτικός. Υπήρξε ηγέτης της Μεγάλης Βρετανίας για δύο περιόδους: την πρώτη, στο διάστημα 1940-1945, όταν από τη θέση εξουσίας στην οποία βρισκόταν συνέβαλε στην συντριβή των Ναζί και των συμμάχων τους και τη δεύτερη, στο διάστημα 1951-1955.
Βασίλειος Μαρτζούκος*: ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
Εντός των ημερών θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και της αμυντικής βιομηχανίας. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα θετικό και κάτι περισσότερο από αναγκαίο. Οι αποτρεπτικές ΕΔ και η αυτοβοήθεια είναι έννοιες αυτονόητες για τα ευνομούμενα κράτη. Το λυπηρό είναι ότι η σχετική απόφαση λαμβάνεται με το «μαχαίρι στο λαιμό» και εν μέσω μίας παρατεταμένης εθνικής κρίσεως, ως ανακλαστική αντίδραση της τουρκικής αναβαθμίσεως των απειλών και προκλήσεων και όχι ως αποτέλεσμα διαχρονικού στρατηγικού διακομματικού σχεδιασμού.
Αναστάσιος Μπασαράς: Συνοπτική Ιστορία της Εξέλιξης της Επιμελητείας
Η ιστορίαΣτην αρχαία ιστορία, η εξασφάλιση και διάθεση μέσων μεταφοράς, όπως ζώων, πλοίων, αμαξών, η αναζήτηση και διάθεση τροφίμων και ζωοτροφών και η συντήρησή τους μαζί με τη σίτιση, καθώς, και η παροχή υποστηρικτικής επιμελητείας, όπως προμήθεια και συντήρηση καραβιών, κατασκευή και συντήρηση δρόμων, γεφυρών και πολιορκητικών μηχανών και πανοπλιών αποτελούν την βάση της επιμελητείας (Logistics) των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όλα αυτά είναι γνωστά: από την μακρά εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου από τη Μακεδονία στον Ινδό, το έπος των Δέκα Χιλιάδων του Ξενοφώντος, τις εκστρατείες του Αννίβα στην Ιταλία.
ΣΣΣΕ-71-Γράφουν οι Ιωάννης Βιδάκης και Γεώργιος Μπάλτος: Καιρός για στρατηγικές αναβαθμίσεις όχι μόνο στο «software» (εξοπλισμοί) αλλά και στο «hardware» (υποδομές) της εθνικής ασφάλειας της χώρας
Εισαγωγικά Το κείμενο αυτό αναφέρεται συνοπτικά, στη σημερινή κατάσταση της Αν. Μεσογείου, στην γεωπολιτική σημαντικότητα των νήσων της Κύπρου και της Κρήτης, καθώς και σε μία εισήγηση ουσιαστικής αντίδρασης στα επιθετικά σχέδια της γειτονικής Τουρκίας, με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της μεγαλονήσου στην περιοχή. 
Χαράλαμπος Χειράκης*: Συνέντευξη του πατέρα μου - Ηρθα Πρόσφυγας το 1922 τον Σεπτέμβρη
Ηρθα πρόσφυγας.   «Νικόλαος Χειράκης λέγομαι, εκ Κουκουλζά Μικράς Ασίας. Το '22 ήμουνα 10 χρονών και τα θυμάμαι όλα. Οι "τσέτηδες" του μπεχλιβάνη μπήκανε οτο χωριό μας Σάββα, το 10 η ώρα το πρωί. Ο πατέρας μου. ο Κώστας, τους είδε που 'ρχονταν από τ' αμπέλια. "Φευγάτε, έρχονται οι Τούρκοι", μας είπε.

Η ομιλία μου: «Οι 4+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος & ΗΠΑ) και η Αμυντική Οικονομία»

στο ΕΛΙΣΜΕ στις 16/1/2020

Περίγραμμα
Γεωπολιτικές Στρατηγικές, Πολιτικές, Θέσεις, Προϋποθέσεις
Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία & Logistics
Δεδομένα Αμυνας & Βιομηχανίας: CY, EG, GR, IS, USA, TK
Ιδέες – Συστάσεις - Προτάσεις

 

Το Βίντεο της παρουσίασης ΕΔΩ!

 

Βιβλία μου - Μείζονες Εργασίες και Δράσεις

Τόποι, Δράσεις, Εικόνες Σημάδεψαν Ζωή μου: I

Πηνειός-Περιστέρα, 1945-1957
Καλαμπάκα-Μετέωρα, 1957-1963
Κάμπος Θεριστής , 1950-1960

Τόποι, Δράσεις, Εικόνες Σημάδεψαν Ζωή μου: ΙΙ

NATO 1o Interview. 8.6.1989. STC
NAMSA Successful Interview. 15.3.1990
NAMSA NATO New Job!!! 23.4.1990