Κορυφαία - Ενδιαφέροντα - Επίκαιρα !

Αθανάσιος Χουλιαράς*: Τα Ελληνικά AEWCS & τα Επίγεια Συστήματα Αεράμυνας Απέναντι στις Νέες Προκλήσεις των Σύγχρονων “Joint Operations”. Επιτακτική η Απαίτηση Αντιμετώπισης των Νέων Απειλών “STEALTH”.
   Εξειδικευμένη & Επιχειρησιακή Ανάλυση  Η τεχνολογική εξέλιξη των εναέριων και θαλάσσιων απειλών, οδήγησε στη βελτίωση των Επιγείων και Εναέριων RADARs και των Συστημάτων αναγνώρισης IFF (Identification Friend or Foe) που διαθέτουν ενσωματωμένα στις λειτουργίες τους. Αυτή η διαμόρφωση, ως ενιαίο Σύστημα Αεράμυνας καλύπτει την απαίτηση αποκάλυψης και διευκρίνησης των απειλών σε μεγάλες αποστήσεις, εξασφάλιζαν έτσι Έγκαιρη Προειδοποίηση, Διευκρίνηση και ανάθεση αποστολών – στοχοποίηση στόχων Αέρος & Επιφανείας σε επιχειρησιακά αποδεκτούς χρόνους.
Ιωάννης Αναστασάκης*: Σε δύο βάρκες πατάει η Ρώμη στη Μεσόγειο – Ιταλοί "στρατιώτες" στον πόλεμο της προπαγάνδας
Υπογράφηκε με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι το καλό έχει εχθρό το καλύτερο. Η συμφωνία αυτή δίνει πατήματα για προπαγανδιστικά σχόλια από την Τουρκία που έχει εξελιχθεί σε hub δημιουργίας και διασποράς των fake news στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Όσον αφορά την Ιταλία, η εταιρεία ENI είναι από τις πρωτοπόρες στον τομέα των υδρογονανθράκων, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας, παρά τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντά της στην περιοχή, παρουσιάζεται επαμφοτερίζουσα και ασταθής. Το θέμα είναι σοβαρό και άμεσα αφορά τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει επομένως να διερευνηθεί σε βάθος. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ απειλούν να επιτεθούν σε τουρκικά και ιταλικά πολεμικά πλοία που προσεγγίζουν προς τα παράλια της Σύρτη στην Ανατολική Λιβύη.
ΕΛΙΣΜΕ: Τηλεσπερίδα 'Ο Κορονοϊος και η Επομένη Ημέρα'
Ευα Τσαροπούλου Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.Είμαι η Εύα Τσαροπούλου και, εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, σας καλωσορίζω σε αυτήν την πρώτη, δοκιμαστική συζήτηση, που γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης του Ινστιτούτου να εμβαθύνει σε θέματα που αφορούν και, πολλές φορές, ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.Με καλεσμένους, κάθε φορά, ειδικούς, μέσα απ’ το διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και μέσα απ’ τη διαφωνία, το ΕΛΙΣΜΕ προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια για την όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση δύσκολων ζητημάτων, για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών του –και όχι μόνο- αλλά και για την εξεύρεση εφικτών λύσεων, που θα προκύψουν μέσα απ’ την έρευνα, ακόμα και μέσα απ’ αυτήν την αμφισβήτηση. Πρωταγωνιστής των ημερών: Ο COVID 19 ή κορωνοϊός ή κορωναϊός – δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αυτό και όποιος το φορά ξέρει και να προφέρει, οπότε προσωπικά προτιμώ να μην μάθω πώς ακριβώς το λένε.
ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. : Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ-17 ΙΟΥΝ 2020
Ομαδική μελέτη των μελών του ΕΛΙΣΜΕ Ι.Δασκαλακη, Δ.Ηλιοπουλου, Π.Κατσαρου, Α.Πουλου και Λ.Σκυλακη Η τουρκική ενεργός επέμβαση στη Λιβύη είναι μια από τις πολλές κινήσεις της χώρας αυτής στη διεθνή σκακιέρα για απόκτηση μεγαλύτερου ρόλου, επιρροής και συναφών κερδών. Η κίνηση αυτή δημιουργεί, ειδικά με τη σύναψη του «τουρκικολυβικού μνημονίου θαλασσίων ζωνών», επιπρόσθετα προβλήματα στην Ελλάδα.
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας: “Η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα “να τα βρούμε” με την Τουρκία! Είναι έτοιμοι οι Έλληνες πολίτες”;
 Πριν ακριβώς ένα χρόνο στις 12/6/2019 ΕΔΩ , κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με αφορμή άρθρο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη που θεωρήσαμε ότι είναι πρόταση προπομπός, «λαγός», προς την νέα κυβέρνηση που ερχόταν στην εξουσία να τα βρει με τους Τούρκους. Επιπρόσθετα αναφέραμε ότι η τελευταία χρεωκοπία της χώρας μας δεν συνοδεύτηκε από μεγάλο γεγονός που να αφορά την χώρα μας όπως οι τέσσερεις προηγούμενες, τονίσαμε το λάθος του ελληνικού πολιτικού συστήματος να εστιάσει μόνο στην «εκτέλεση» των εντολών των δανειστών, αγνοώντας τα τεκταινόμενα στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, υπογραμμίσαμε την ανεπάρκεια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ της προηγούμενης δεκαετίας οι οποίοι δεν πρόσφεραν τίποτε θετικό στις Ένοπλες Δυνάμεις και προτείναμε «Αν το ποσό για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας είναι απαγορευτικό και οι δανειστές το αποκλείουν, υπάρχει και η λύση της συνδρομής από όλον τον ελληνικό λαό», πρόταση που αργότερα ψιθύρισε και η καινούργια κυβέρνηση χωρίς κάποιος φορέας να προβεί σε συγκεκριμένη κίνηση.
ΜΑΡΙΑ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ*: Το πουκάμισο του φιδιού ή το κουκούλι της πεταλούδας;
Η τρέχουσα πανδημία χτύπησε τις δυτικές κοινωνίες –και την Ελλάδα– σε μια φάση της ζωής τους κατά την οποία έχει προηγηθεί μακρά ειρήνη και ευημερία εβδομήντα πέντε χρόνων. Δύο γενιές δεν έχουν ζήσει τον πόλεμο παρά από διηγήσεις, και δεν γνωρίζουν –ούτε μπορούν καν να φανταστούν– τις στερήσεις, τις απώλειες, την ανασφάλεια και τον πόνο που έζησαν οι δικοί τους τρεις και περισσότερες γενιές πίσω.
Λεόντιος Πορτοκαλάκης: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ). ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ;
Εισαγωγή: Mε μια πρώτη ανάγνωση και μελέτη βιβλίων, συγγραμμάτων και αναλύσεων, στην προσπάθεια κατανόησης της έννοιας της στρατηγικής, συναντούμε πολλές και διαφορετικές απόψεις. Παράλληλα η συνεχιζόμενη φιλολογία γύρω από την σημασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) καθιστά την έννοια αυτή όλο και πιο επίκαιρη, δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή μας αλλά και του γεγονότος ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν την έχουμε οριοθετήσει. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα : Υπάρχει από την χώρα μας μια κοινή στρατηγική για την υλοποίησή της;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΚΑΡΒΕΛΗΣ*: Η σημασία της στρατιωτικής ισχύος
Η γεωγραφία είναι αμείλικτη και μας έχει επιβάλει έναν κακό γείτονα, την Τουρκία. Θα παραμείνει κακή και με τους διαδόχους του κ. Ερντογάν, όποτε επέλθει διαδοχή, διότι, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη Γ. Πρεβελάκης σε άρθρο με τίτλο «Οι αναγκαίες ριζικές αναθεωρήσεις» («Κ», 6/7 Ιουνίου 2020) –ασπάζομαι πλήρως την άποψή του–, η σημερινή εξωτερική πολιτική της και η επιθετικότητά της είναι ζήτημα «εθνικής επιβίωσής της».
Αναστάσιος Μπασαράς: Εσείς τί ξέρετε για την 5η Γενιά (5G) Διαδικτυακής Ασύρματης Επικοινωνίας;
Τα ασύρματα συστήματα 5ης γενιάς, με συντομογραφία 5G, είναι βελτιωμένες τεχνολογίες ασύρματων δικτύων. Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα λόγω του κορονοϊού έχει αναπτυχθεί πολλή παραφιλολογία με αρκετή συνομοσιολογία.
Σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πέρα από τον σχεδιασμό του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, είναι να συντονίσει ένα συνολικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο να επανασυστήσουμε την Ελλάδα, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι και σήμερα, στην πορεία αυτών των 200 χρόνων. Θα προβάλουμε τα επιτεύγματά μας, που δεν είναι λίγα, θα αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε τη στενή μας σχέση με τους αγώνες και τις αγωνίες που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή, αλλά και θα σταθούμε σε αδυναμίες και λάθη μας.
Βασίλειος Μαρτζούκος: Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αγαπητοί(ες)  Φίλοι(ες) Αξίζει, πολύ, να δείτε την παρουσίαση του ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΥ Ε.Α. ΒΑΣ. ΜΑΡΤΖΟΥΚΟΥ ΠΝ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΣΝΔ και ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. την 1/2/2018 στην κατάμεστη αίθουσα του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.
Αναστάσιος Μπασαράς: Συνοπτική Ιστορία της Εξέλιξης της Επιμελητείας
Η ιστορίαΣτην αρχαία ιστορία, η εξασφάλιση και διάθεση μέσων μεταφοράς, όπως ζώων, πλοίων, αμαξών, η αναζήτηση και διάθεση τροφίμων και ζωοτροφών και η συντήρησή τους μαζί με τη σίτιση, καθώς, και η παροχή υποστηρικτικής επιμελητείας, όπως προμήθεια και συντήρηση καραβιών, κατασκευή και συντήρηση δρόμων, γεφυρών και πολιορκητικών μηχανών και πανοπλιών αποτελούν την βάση της επιμελητείας (Logistics) των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όλα αυτά είναι γνωστά: από την μακρά εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου από τη Μακεδονία στον Ινδό, το έπος των Δέκα Χιλιάδων του Ξενοφώντος, τις εκστρατείες του Αννίβα στην Ιταλία.
Γρηγόρης Νούσιας*: Η Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ήταν Ιούνιος του 1915 . . .Η Γενοκτονία των Αρμενίων. Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος των Νεότουρκων, “Ένωση και Πρόοδος”, συνεδριάζει:Ταλαάτ (πρόεδρος): Αυτά τα φίδια έχουν πάλι σηκωθεί. Πρέπει να τους δώσουμε το τελικό χτύπημα.Χασάν Φεχμί: Νάχουν την οργή του Αλλάχ. Να εξοντωθούν, και τα κουφάρια τους να πεταχτούν στους γκρεμούς. Καρακεμάλ: Όλεθρος τους πρέπει, να τους ξεπαστρέψουμε όλους.Ναζίμ: Σε τούτον τον τόπο, να μη μείνει ούτε ένας Αρμένης ζωντανός. Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε πως θα βρούμε καλύτερη ευκαιρία. Χασάν Φεχμί: Θρησκευτικό καθήκον μας είναι να μη μείνει ούτε ένας ζωντανός. Εμβέρ: Τον τρόπο της εξόντωσής τους θα τον αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο.Τζαβίντ: Με την προϋπόθεση πως δεν θα αφήσουμε κανέναν Αρμένη ζωντανό, η εξόντωσή τους είναι εθνικό και πολιτικό καθήκον. Τώρα ας αποφασίσουμε.
Ιωάννης Μπαλτζώης*: Οι Δύο Πόλεμοι της Αιγύπτου .
Δεν γνωρίζω αν πολλοί αντιλαμβάνονται που έχουν φθάσει τα πράγματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα σε μια από τις θερμότερες περιοχές του πλανήτη, στο σύμπλοκο Ελλάδος (νοτίως της Κρήτης), της Λιβύης και της Αιγύπτου. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε μόνο από την πλευρά της Αιγύπτου και θα δούμε ότι η μεγάλη αυτή αραβική χώρα ευρίσκεται πολύ πιο κοντά σε μια ή και δύο πολεμικές συρράξεις.
Χρήστος Μουστάκης*: H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ: Γεγονότα και εξελίξεις στο διάστημα, 11/3/2020 έως 15/6/2020

Βιβλία μου - Μείζονες Εργασίες και Δράσεις

Τόποι, Δράσεις, Εικόνες Σημάδεψαν Ζωή μου: I

Πηνειός-Περιστέρα, 1945-1957
Καλαμπάκα-Μετέωρα, 1957-1963
Κάμπος Θεριστής , 1950-1960

Τόποι, Δράσεις, Εικόνες Σημάδεψαν Ζωή μου: ΙΙ

NATO 1o Interview. 8.6.1989. STC
NAMSA Successful Interview. 15.3.1990
NAMSA NATO New Job!!! 23.4.1990